Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Heilig avondmaal

  Moet je als bekeerde per se aan het heilig avondmaal gaan?

  Moet per se? Nee. Iets per se moeten past niet bij het leven van genade. Hoewel Gods kind Gods wet volmaakt wil houden, zoek je in de tale Kanaäns tevergeefs naar het woord ”moet”. Wat ”moet”, is gedaan. Door Christus. De dienst aan Jezus is nu een liefdedienst.

  Zo het avondmaal. Waarom zou je aan het avondmaal gaan als je bekeerd bent? Om iedereen te laten zien dat je de Heere hebt gevonden? Zeker, dat is een reden. Niet om daar trots op te zijn. Maar omdat God die eer toekomt. Hij heeft je opgezocht. Hij riep je uit de duisternis tot het Licht. Zijn Naam wil je belijden. Je wilt Hem niet verloochenen.

  Toch is dat niet het belangrijkste. God heeft het avondmaal gegeven om het geloof te versterken. Het avondmaal is een sacrament. God wil dat als middel gebruiken om Zijn kinderen kracht en moed te geven.

  Een aspect dat hiermee samenhangt, is dat de Heere Jezus het avondmaal gaf om Zijn dood te gedenken. Brood en wijn, die verwijzen naar Zijn verbroken lichaam en Zijn vergoten bloed, neemt de Heilige Geest om Gods kinderen te leren meer en meer gebruik te maken van de Heere Jezus. Om Hem meer en meer te kennen.

  Eén aspect is nog niet genoemd. De Heere Jezus zegt dat Hij vurig heeft begeerd om met Zijn discipelen het Pascha te eten. Onbegrijpelijk. Het is Zijn wens, Zijn welbehagen, om met zulke wankelbare, zondige en onvolkomen mensen gemeenschap te hebben in brood en wijn. Hartverbrekende gedachte.

  Ga niet aan het avondmaal omdat het moet. Niet omdat je bekeerd bent. Ga niet automatisch. Wie onwaardig eet, ontheiligt de tafel en eet en drinkt zichzelf een oordeel. Onderzoek je hart. Wie ben je voor God? Wie is de Heere Jezus voor je? Wil je je hele leven wel voor Hem geven? Vraag dan of je in geloofsgehoorzaamheid mag gaan. Of Hij je wil overbuigen, wil leiden.

  Het is niet onze zonde, die ons moet tegenhouden. Niet ons onvruchtbaar leven. Ons gebrek aan geestelijke ijver, aan liefde. Juist omdat we geestelijk zo zwak zijn en geen ogenblik staande kunnen blijven, in onszelf de dood vinden, de aanvallen van de doodsvijanden niet kunnen weerstaan, juist daarom heeft de Vader zo vriendelijk dit middel tot genezing, tot versterking aan Zijn kinderen gegeven.

  S. D. Post

  Reacties (24)

  nella
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  Het aangaan aan het Helig Avondmaal is géén moeten! Voordat ik de Heere leerde kennen, zou ik ook niet gedúrfd hebben aan te gaan, om de mensen. Iedereen kijkt naar je. Als je door genade,de Heere mag leren kennen, trékt Hij je om aan te gaan.Terwijl er bij elke Avonsmaalbediening spanning is, moet je luisteren naar Ziin stem. Je wordt inderdaad versterkt door deel te nemen. Al is het niet iedere keer hetzelfde. Bij de eerste keer aangaan, zie je écht geen mensen. De Heere Jezus is dan het belángrijkste! Het gaat niet om ons, alleen om Hém !
  immetje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:365

  Ik wil de vraag anders stellen: Kun je als bekeerde en wedergeboren mens, wegblijven van de tafel? Als je de vraag zo leest ( en ik denk dat de vraag zo bedoeld is), dan kan ik denk ik niet anders dan NEE antwoorden. Je kunt niet wegblijven van de tafel. Er kunnen natuurlijk altijd omstandigheden zijn, die deelname in de wegstaan. Bijv. ruzie, onenigheid met andere tafelgangers. Maar dan is het des te meer belangrijk omdat zo snel mogelijk in orde te maken, om 's zondags God aan tafel te kunnen ontmoeten. Deelname is inderdaag geen MOETEN, maar aan de andere kant is het wel CHRISTUS die nodigt en hoe zou je ZIJN stem ongehoorzaam kunnen zijn?!?!? ?!??!
  JWK
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  Hallo, als je aangaat hoef je niet per sé bekeert te zijn. Judas zat ook met Jezus aan het avondmaal. Het moet je sterken in het geloof maar je moet het niet voor de mensen doen. 'Kijk, ik gaan aan' ofzo.
  mam
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  @JWK:Ik denk dat je niet goed zit met je gedachten! De Heere heeft over Judas gezegd dat het beter was als hij niet geboren was! Om aan het Avondmaal te gaan moet je wederom geboren zijn! Dat is nogal wat! Niet een beetje geloven, maar vernieuwd! Als dat gebeuren mag, door genade, is het je verlangen om aan te mogen gaan! En als het de tijd van de Heere is, dan zal Hij je trekken met liefdekoorden, en dan zul je Hem nalopen. Dan is er 1 verlangen, om de Heere te mogen ontmoeten aan Zijn tafel, om te proeven en te smaken dat de Heere goed is voor een arme zondaar! Dat wens ik jou ook van harte toe! Zoek de Heere terwijl Hij te vinden is, roept Hem aan terwijl Hij nabij is. Als je onbekeerd zal aangaan, zul je er mee verloren gaan!(net als Judas) Met aangaan alleen kan je niet voor de Heere verschijnen! Denk daar maar veel aan!
  love4u2bhappy
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

  Ik denk dat je het niet om de mensen doet, maar om God... ik vraag mij ook af, of je dan ter plekke nog wel 'bang' bent, voor de mensen... Maar zoals IK het NU zie vind ik het wel eng... En........ Hoe weet je nu zeker dat je God kent??? Dat vind ik echt moeilijk!
  cvr
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:106

  @JWK, even een reactie, als je aanga moet je wel God kennen dus bekeert zijn. als je aanga terwijl je Christus niet als jouw middelaar kent eet en drink je jezelf een oordeel, net zoals Judas gedaan heeft...snap je?
   ...Veel van onze tekortkomingen vloeien voort uit ongebruikte capaciteiten...
  nieciej
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  Ik wil er nog iets aan toevoegen.. Veel mensen doen echt alsof het zonde is als je er aan gaat en je niet bekeerd bent( ik denk dat dat het ook is maar dat durf ik niet in zekerheid te zeggen) maar als je er niet aangaat en je bent wel een kind van God, volgens mij is dat eigenlijk hetzelfde...
  mii
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:19

  @ immetje, ik denk dat de vraag idd zo was bedoelt. Ik ben het helemaal met je eens. Een moeilijk onderwerp maar als je niet aangaat terwijl je bekeerd bent dan is dat niet goed. andersom is dat ook zo.
  noor
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:78

  als je dan toch bekeerd bent, dan zie ik niet in wat je nog tegenhoudt om aan het avondmaal te gaan....
  fikkie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:144

  het hoeft niet perse als je het heel moeilijk vind om te gaan hoef je ook niet te gaan.er zij bekeerden mensen die neit aan het avondmaal gaan kvind dat het niet perse hoeft als je het erg moeilijk vind of hebt.
  snoozie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:142

  kdenk da als j bekeerd ben, j ni kan blijven zitten. ik denk dat dan als een soort verloochening tegenover God zou voelen.
  cvr
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:106

  ha noor, nieciej en anderen, ik denk dat het voor een bekeerd iemands ook te groot kan zijn om aan de bediening deel te kunnen nemen, en die dan op hun eigen plaats het avondmaal vieren. ik heb een kind van God gekend die thuis het avondmaal heeft mogen meevieren en er veel aan heeft gehad. God is een God van wonderen...
   ...Veel van onze tekortkomingen vloeien voort uit ongebruikte capaciteiten...
  ookikreageer
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:41

  het is zonde als niet aangaat terwijl je wel aan kan gaan. als je bekeert bent ga je aan het avondmaal tot Gods eer (en versterking van jezelf) dus al voel je je dan niet zo sterk in je geloof op dat moment ben je wel verplicht om aan te gaan
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  @ookikreageer dat is niet waar!!!als je geen vrijmoedigheid hebt op dat moment, hoef je niet te gaan!!!sommige mensen hebben dat nooit,dus gaan/hoeven ze nooit!!!
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  @immetje ik denk idd dat de vraag ook zo is bedoeld,maar as je ruzie hebt met iemand mag je niet aan het avondmaal gaan, terwijl het nog niet is opgelost!!!de kerkenraad houd niet voor niets censuramorum...als je met iemand ruzie hebt en je gaar tog aan het avondmaal,eet je jezelf ok tot een oordeel des heeren!!!
  1  2  »