Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Heilig avondmaal

    Moet je als bekeerde per se aan het heilig avondmaal gaan?

    Moet per se? Nee. Iets per se moeten past niet bij het leven van genade. Hoewel Gods kind Gods wet volmaakt wil houden, zoek je in de tale Kanaäns tevergeefs naar het woord ”moet”. Wat ”moet”, is gedaan. Door Christus. De dienst aan Jezus is nu een liefdedienst.

    Zo het avondmaal. Waarom zou je aan het avondmaal gaan als je bekeerd bent? Om iedereen te laten zien dat je de Heere hebt gevonden? Zeker, dat is een reden. Niet om daar trots op te zijn. Maar omdat God die eer toekomt. Hij heeft je opgezocht. Hij riep je uit de duisternis tot het Licht. Zijn Naam wil je belijden. Je wilt Hem niet verloochenen.

    Toch is dat niet het belangrijkste. God heeft het avondmaal gegeven om het geloof te versterken. Het avondmaal is een sacrament. God wil dat als middel gebruiken om Zijn kinderen kracht en moed te geven.

    Een aspect dat hiermee samenhangt, is dat de Heere Jezus het avondmaal gaf om Zijn dood te gedenken. Brood en wijn, die verwijzen naar Zijn verbroken lichaam en Zijn vergoten bloed, neemt de Heilige Geest om Gods kinderen te leren meer en meer gebruik te maken van de Heere Jezus. Om Hem meer en meer te kennen.

    Eén aspect is nog niet genoemd. De Heere Jezus zegt dat Hij vurig heeft begeerd om met Zijn discipelen het Pascha te eten. Onbegrijpelijk. Het is Zijn wens, Zijn welbehagen, om met zulke wankelbare, zondige en onvolkomen mensen gemeenschap te hebben in brood en wijn. Hartverbrekende gedachte.

    Ga niet aan het avondmaal omdat het moet. Niet omdat je bekeerd bent. Ga niet automatisch. Wie onwaardig eet, ontheiligt de tafel en eet en drinkt zichzelf een oordeel. Onderzoek je hart. Wie ben je voor God? Wie is de Heere Jezus voor je? Wil je je hele leven wel voor Hem geven? Vraag dan of je in geloofsgehoorzaamheid mag gaan. Of Hij je wil overbuigen, wil leiden.

    Het is niet onze zonde, die ons moet tegenhouden. Niet ons onvruchtbaar leven. Ons gebrek aan geestelijke ijver, aan liefde. Juist omdat we geestelijk zo zwak zijn en geen ogenblik staande kunnen blijven, in onszelf de dood vinden, de aanvallen van de doodsvijanden niet kunnen weerstaan, juist daarom heeft de Vader zo vriendelijk dit middel tot genezing, tot versterking aan Zijn kinderen gegeven.

    S. D. Post

    Reacties (24)

    paasei
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    als je er niet goed op voor bereidt bent dan kun je tog niet aan gaan
    ookikreageer
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:41

    Dan zouden ze wel moeten gaan, want je gaat niet alleen voor jezelf zoals ik al zei, maar ter ere van God, en dat is het allerbelangrijkste!!
    love4u2bhappy
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:180

    Ik denk dat je wel moet gaan als je bekeerd bent: God heeft het ons bevolen...! En dan stellen wij onze gevoelens boven God??? Je moet gaan in vertrouwen op God...!
    immetje
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:365

    @mam Dat is een gevaarlijke uitspraak: als je onbekeerd aangaat, dan ga je verloren! Ik ben het er dan ook niet mee eens. De lijn naar Judas trekken is niet goed. Gelukkig spreekt het formulier van 'EEN' oordeel, dat je over je brengt en niet over HET oordeel (voor eeuwig). Dat mag een troost zijn. Er staat ook ' alsof niemand aan kan gaan ' . Het sacrament is bedoeld als een versterking van je geloof. Dus geloof moet er zijn. .
    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    Het belangrijkste waar je aan moet denken bij het avondmaal is, dat het Jezus is die roept. Jezus roept ons om aan te gaan. Hem kunnen je toch niet laten roepen?
    mam
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:29

    @ immetje: Je moet wel goed lezen wat ik geschreven heb! Als je aan het Avondmaal gaat zonder dat je bekeerd bent, dan kan je nog zoveel Avondmaalsbedieningen aangaan, maar dan ga je er alsnog wel mee verloren! Snap je? En je een oordeel eten en drinken, zo las ik pas in een van onze oudvaders, dat kan ook een tijdelijk oordeel zijn! Ik wens je wijsheid toe, maar bovenal een nieuw hart!
    Meish-16
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:147

    Het heilig avondmaal is een versterking van je geloof.
    star
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:26

    Als je niet aangaat, dan zit je jezelf een oordeel. Niet aangaan is net zo goed een belijdenis als wel aangaan.
    lourina11
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:15

    Pas als je belijdenis heb gedaan kan je aangaan aan het avondmaal!(altans bij ons)

    Ik denk als je echt gelooft dat Jezus in je hart is gekomen,dat je voor Hem gaat aan de Tafel,en niet voor de mensen hoe zenuwachtig je ook bent(ben ik zelf ook meestal)

     

    God,s zegen

     Zin in kamp vrijdag!
    Stageschool is vet!
    «  1  2