Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Droefheid over de zonde

  Ik zit met een vraag waar ik niet uitkom. Ik weet met mijn verstand dat ik zondig ben. Hoe kan ik ertoe komen het met mijn hart te voelen en dus de droefheid over de zonde te kennen? (een meisje)

  Je beseft, beste vragenstelster, dat een overtuiging in het verstand geen beleving in het hart is. Houd die overtuiging altijd vast, want zij is gegrond op Gods Woord. Het geloof in het verstand (historisch geloof) is geen geloof in het hart (zaligmakend geloof). Met het historisch geloof kun je daarom niet sterven.

  Maar hoe kom ik dan aan droefheid over de zonde? Kom je daar als je vaak genoeg nadenkt over je slechte daden, je verkeerde woorden, je zondige gedachten? Nee. Kaïn dacht na over zijn moord op Abel. Hij noemde het zelfs een misdaad. Maar hij was er niet bedroefd over.

  Ons hart is dood en ongevoelig voor de ernst van de zonde (Lees Efeze 2:1 met de kanttekeningen maar). We zijn zo diep gevallen, dat we niet eens bedroefd zijn over onze zonden tegen Gods heilige wet.

  Hoe kom ik dan aan de droefheid over de zonde? Het is een geschenk van de Heere. Hoe kom ik aan dat grote geschenk? Ik verdien dat toch niet? Nee, houd dat maar vast. Maar de Heere werkt het nog uit vrije genade, om Jezus’ wil, door Zijn Woord en Geest.

  Maar ik ken die werking van Gods Geest niet, zeg je. Bid er om. Elke dag, elk uur mag dat. De Heere hoort het gebed. Maar hoe moet ik de Bijbel dan lezen? Zeg maar tegen de Heere dat je zo blind bent. Hij weet echt raad!

  Probeer eens eenvoudig te overdenken wie de Heere is, hoe heilig. Hij haat de zonde (Hab. 1:13). Maar Hij is ook zo goedertieren, zo geduldig met zondige mensen. Hij kan ons toch rechtvaardig verloren laten gaan? Overdenk dan dat je tegen déze God zondigt. „Alleen ken uw ongerechtigheid, dat gij tegen den Heere uw God hebt overtreden”, zo klinkt de oproep uit de mond van Jeremía (3:13).

  We zondigen niet tegen een harde, maar tegen een goeddoende God. Smeek de Heere om het wonder van het nieuwe leven. Dan schenkt de Heere liefde in het hart. En het is liefde die voor droefheid zorgt. Dan zou je je wel willen leeghuilen voor de Heere. Dan wil je Hem zo graag vertellen dat je zo zondig en onwaardig bent. Maar dan kun je Hem ook niet meer loslaten, want deze God moet ook jouw God zijn. Van harte toegewenst.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (18)

  karretjevdm
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  Bedankt, dit stukje kon ik wel gebruiken. Ik herken me hier helemaal in. Maar er staat wel probeer eens te overdenken hoe heilig de Heere is, maar dat vraag ik me ook vaak af, volgens mij weet ik helemaal niet wie God eigenlijk is. Hoe groot en hoe machtig. Ik denk dat als ik dat wist, ik wel zou kunnen buigen. Maar nu trek ik weer zo snel naar de wereld toe.
  Vragensteller
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag...! Ik snap mijzelf soms echt niet: Ik zondig altijd, terwijl ik weet dat God voor mij zorgt en mij nooit los zal laten in deze wereld... Zelfs MET dat besef doe ik soms dingen die zondig zijn... Maar soms houd God mij ook wel eens tegen: ''niet doen - WWJD...! Hiermee doe je God verdriet...!'' Dan bid ik maar of God mij wilt helpen... al ik het soms heel erg moeilijk...! Ik ben trouwens ook heel bang dat ik op mijn gevoel af ga... En dat is een schijngeloof!
  de-psychiater-in-opleiding
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

  1 ding iz wel zo: alsj so hard en onemotioneel ben als ik, dan bid je niet, daset probleem erbij...
  myk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  hey vragensteller... j ben nie de enige die dr mee zit.. ik ben ook bang dat ik op gevoel afga.. soms voel ik God dicht bij me, maar na zulke momenten denk ik altijd: was het nu echt God, of was het mijn gevoel, of de duivel die me inspreekt dat het wel goed is/komt. Vraag: als God vrede in je hart geeft, weet je het dan zeker? en hoe?
  eeffloor
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:10

  Goed stukje ja. We moeten zeker in deze lijdens tijd meeleven (lijden) met de Heere Jezus. Hij heeft ook een diepe weg moeten gaan al onze zonden heeft Hij moeten dragen! Als je daar over nadenkt dan wordt je wel bedroefd en dan leeft er als het goed is maar 1 wens in je en dat is om ook lid te worden van Zijn gebroken lichaam daarom is het zo belangerijk om er mee bezig te zijn en er voor te gaan en te pleitte om Zijn genade ook voor jou!!!! Het is zo ontzettend belangrijk en als ik na mij eigen kijk doen we er zo weinig voor, voor andere dingen gaan we door het lint maar als het om de genade gaat die we zomaar helemaal voor niets aangeboden krijgen komen wij aan met onze ja maars...... God is goed aan Hem leg het zeker niet!!! Het is onze onwil!
  Bartjuhh
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:52

  uh, vragensteller. weet iedereen wel wat WWJD betekent?? What Would Jesus Do?
  mam
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  aan Myk. Als de Heere in je leven komt verandert alles. Dat gaat niet ongemerkt. En als de Heere iets tot je zegt, dan is dat overduidelijk, daar is geen twijfel aan. De strijd komt later weer, maar op het moment is het als bij de mannen van Emmaus, je hart brandt in het binnenste van je. Dat is niet zo maar een gevoeletje, dat is geloof en beleving. De Heere werkt hoor! Vraag er maar veel om, Hij is het waard om geeerd en gedient te worden. En ik snap het hoor, de wereld lokt en trekt, maar de Heere is Almachtig en Hij kan je trekken uit de duisternis tot Zijn wonderbaar Licht! Zoek de Heere in je jeugd, je zal er zo goed mee zijn! Sterkte met alles.
  myk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  thanks!! ik ben bezig GOd te zoeken, mr ben bang dat ik weinig indruk op Hem maak. Weet dat dat onredelijk is, mr ksta steeds met mezelf in de weg. alleen al dat ik idd mijn zonden niet eens zie, mijn eigen gevoel niet eens begrijp en Hem super ondankbaar ben voor alles wat ik heb. mr MAM, bedankt voor je reactie!
  Vragensteller
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  @ bartjuhh : ik bedoel dat ik moet nadenken of Jezus dit zou doen of goed zou vinden... @ mam: idd bedankt...! Ik vind het fijn om er ook met andere mensen er over te 'praten'... Ik zoek God ook, alleen ben ik telkens bang dat ik het op de verkeerde manier doe... Want als ik een schijngeloof heb, houd ik mijzelf voor de gek en God doe ik er verdriet mee...! Maar als ik aan Jezus denkt die zoveel geleden heeft zoveel heeft moeten verdragen, al die hoon en en alles heel goed tot mij door laat dringen, wordt ik daar echt verdrietig van! Dan denk ik: heb ik daar ook aan mee gedaan???
  myk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  vragensteller.. ben ik ook bang voor... dat ik op verkeerde manier doe... mijn zoeken is ook vaak omdat ik de negatieve gevolgen van de zonde niet wil ervaren, omdat ik weet dat het nodig is en dat God het zo wil, ipv dat ik daar God mee dien. egt super egoistisch dus.. mr vertel dit wel tegen God, mr ja, of God vind of ik het met mn hart doet is vers twee...
  mam
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:29

  @ myk en vragensteller:Je moet maar niet teveel met jezelf zitten. Ga er maar mee op je knieen en vraag maar veel of de Heere je wil laten zien wie je bent. Als dat gebeurt onstaat er een droefheid naar God. Aan de ene kant ga je zien hoe zondig je bent en aan de andere kant komt er een verlangen om een kind van de Heere te mogen zijn. Het is nog genadetijd, Hij laat Zich nog verbidden! Ik kan het jullie niet geven, hoe graag ik het ook zou willen, maar er is er Een die het wel kan, door Zijn Eigen Zoon gegeven te hebben voor de zonden van Zijn kinderen. Liefs, Mam
  Vragensteller
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Mam, dat doe ik ook... bidden bedoel ik... maar het lijkt alleen of ik tegen de muur praat... niet oneerbiedig bedoeld ofzo...! Er zijn toch genoeg mensen op de wereld... ik ben maar een pieppieppiepklein persoontje -uniek, nog al liefst- maar er zijn toch altijd betere mensen die WEL vergeving kunnen krijgen. Ik zou God echt lief willen hebben en Zijn kind willen zijn...! En Hem ECHT eren en loven/prijzen!!!
  myk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  hey vragensteller.. daarom ist juist zo bijzonder dat Jezus zich met ons bemoeid! een vriendin zei laatst tegen mij dat ik niet moet kijken naar wat anderen hebben. dus dat je niet staren op mensen die 'beter' zijn in het geloof en de relatie met GOd. mr ik vind het wel super moeilijk om Hem echt met mijn hart te zoeken en lief te krijgen omdat Hij idd voor mijn gevoel zo ver weg is.... mam, thanks vr je lieve antwoorden en vragensteller, ik herken je vragen egt heel goed, heb ik zelf ook allemaal. denk dat goed is om dr over te prate. denk dat we iig moeten blijven volharden in het gebed... dat vraagt God toch ook van ons!
  Vragensteller
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Ja ik praat er wel ovr hor, gelukkig...! Maarre, bedankt vor jullie reacties, heb r vil van geleerd...! en ben blij dat ik niet de enige ben die met zulke vragen zit...!!! Ja en ik blijf wel bidde, want dat staat in de bijbel ja...! Een vriendin van mij doet dat helemaal niet mir, vind ik egt verdrietig, want je kan God soms zo dichtbij je voelen...! Nou probeer ik alles n beetje uit te legge, hoe ik het voel... gelukkig luistert ze wel en ik hoop dat ze weer positief tegenover God komt te staan! Gelukkig heb ik een vriend (NIET mijn vriend) die geloofd, heb ik heel veel steun aan al besef ik wel dat hij mij het geloof niet kan geven, je hebt tog iemand om mee te prate over het geloof, en als ik vragen heb kan ik naar hem/Hem toe...!
  myk
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  jullie ook thanks!! ik praat ook veel met vrienden over t geloof, tgeeft je wel andere, nieuwe inzichten... vink heel fijn... daardoor denk ik er ook meer over na...
  1  2  »