Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Droefheid over de zonde

    Ik zit met een vraag waar ik niet uitkom. Ik weet met mijn verstand dat ik zondig ben. Hoe kan ik ertoe komen het met mijn hart te voelen en dus de droefheid over de zonde te kennen? (een meisje)

    Je beseft, beste vragenstelster, dat een overtuiging in het verstand geen beleving in het hart is. Houd die overtuiging altijd vast, want zij is gegrond op Gods Woord. Het geloof in het verstand (historisch geloof) is geen geloof in het hart (zaligmakend geloof). Met het historisch geloof kun je daarom niet sterven.

    Maar hoe kom ik dan aan droefheid over de zonde? Kom je daar als je vaak genoeg nadenkt over je slechte daden, je verkeerde woorden, je zondige gedachten? Nee. Kaïn dacht na over zijn moord op Abel. Hij noemde het zelfs een misdaad. Maar hij was er niet bedroefd over.

    Ons hart is dood en ongevoelig voor de ernst van de zonde (Lees Efeze 2:1 met de kanttekeningen maar). We zijn zo diep gevallen, dat we niet eens bedroefd zijn over onze zonden tegen Gods heilige wet.

    Hoe kom ik dan aan de droefheid over de zonde? Het is een geschenk van de Heere. Hoe kom ik aan dat grote geschenk? Ik verdien dat toch niet? Nee, houd dat maar vast. Maar de Heere werkt het nog uit vrije genade, om Jezus’ wil, door Zijn Woord en Geest.

    Maar ik ken die werking van Gods Geest niet, zeg je. Bid er om. Elke dag, elk uur mag dat. De Heere hoort het gebed. Maar hoe moet ik de Bijbel dan lezen? Zeg maar tegen de Heere dat je zo blind bent. Hij weet echt raad!

    Probeer eens eenvoudig te overdenken wie de Heere is, hoe heilig. Hij haat de zonde (Hab. 1:13). Maar Hij is ook zo goedertieren, zo geduldig met zondige mensen. Hij kan ons toch rechtvaardig verloren laten gaan? Overdenk dan dat je tegen déze God zondigt. „Alleen ken uw ongerechtigheid, dat gij tegen den Heere uw God hebt overtreden”, zo klinkt de oproep uit de mond van Jeremía (3:13).

    We zondigen niet tegen een harde, maar tegen een goeddoende God. Smeek de Heere om het wonder van het nieuwe leven. Dan schenkt de Heere liefde in het hart. En het is liefde die voor droefheid zorgt. Dan zou je je wel willen leeghuilen voor de Heere. Dan wil je Hem zo graag vertellen dat je zo zondig en onwaardig bent. Maar dan kun je Hem ook niet meer loslaten, want deze God moet ook jouw God zijn. Van harte toegewenst.

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

    Reacties (18)

    mamma
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:14

    wat is het dan zalig om gelovig  te zijn met je hart, dat je alles stelt in de dienst van de Heere
    ffmeeluhh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:116

    meestal heb je geen spijt over de zonden...

    ... maar ben je bang voor de straf die een maal komen zal... niet?

    LoveJesus
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:25

    Hallo allemaal,

    Over zondenkennis:

    De Heere Jezus heeft aan het kruis gehangen voor de zonden van de hele wereld. Als jij hierin geloofd en Jezus wil volgen ben je dus een verlost kind van God!

    Als de heilige Geest je overtuigt van een zonde,
    dan BRENGT DAT LEVEN EN BEKERING.
    Het doel van overtuiging door de heilige Geest
    is om je VRIJ te maken en je in Gods liefde te brengen.

    Maar als de duivel je belast met schuldgevoel,
    dan is zijn doel om DOOD te brengen.
    Je liefde voor God wordt gedoofd,
    omdat je het gevoel hebt dat je God niet behaagt.

    De duivel klaagt je aan. Hij beschuldigt je.
    Het legt een juk op je, dat het leven uit je wegzuigt.

    GOD DOET DIT NOOIT! Hij wil je verlossen en bevrijden van je zonden.

    Vertrouw hierop!

    Groetjes en hopelijk heb jij hier iets aan!

    «  1  2