Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Verliefd na een verkering

  Ik ben een meisje van 16 jaar. Mijn verkering is sinds een paar weken uit, maar nu ben ik gek op een ander. Is het zonde als ik met hem verderga? Misschien kan ik heel gelukkig met hem worden, maar misschien trap ik die ander daarmee wel op zijn hart. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik dit aan de Heere voorleg, maar ik zou graag meer advies willen.

  Beste jongere, je bent verliefd. Daar is niets mis mee als je zestien bent. Heerlijke en spannende gevoelens kunnen dat zijn, maar ook verwarrende. Wie is de ware? Niet iedere verliefdheid leidt tot verkering. Dat is maar goed ook, want verkering is een serieuze zaak. Je zegt daarmee dat je de ander beter wilt leren kennen om te ontdekken of je zo veel van hem houdt dat je met hem wilt trouwen. Je wekt dus verwachtingen bij je vriend en bij je omgeving. Gevoelens van verliefdheid kunnen verdiepen en uitgroeien tot liefde. Ga daarmee zorgvuldig om! Doe je dat niet, dan kun je de ander zo beschadigen dat hij daar nog lang de nare gevolgen van ondervindt.

  Jouw aarzeling of je wel meteen aan een nieuwe verkering mag beginnen, vind ik heel terecht. Voor je vorige vriend kan het inderdaad heel pijnlijk zijn om te merken dat je snel weer een vaste relatie met een ander hebt.

  Maar ook voor jezelf en je nieuwe vriend kan het goed zijn om eerst een poosje op een vriendschappelijke manier met elkaar om te gaan, zodat je elkaar beter leert kennen. Gevoelens van verliefdheid kunnen immers ook ineens weer over zijn. Gun jezelf de tijd om te leren onderscheiden welke gevoelens serieus zijn en welke niet. Juist nu je nog zo jong bent, heb je daar de gelegenheid voor. Je hebt allerlei mogelijkheden voor contacten met andere jongeren: e-mail, bijeenkomsten van de jeugdvereniging, gezamenlijke uitstapjes of wedstrijden. In zo’n groep zul je de één vaker ontmoeten dan de ander. Met de één heb je het over koetjes en kalfjes en met de ander praat je al gauw over meer wezenlijke dingen zoals beroepskeus, kerk of het geloof. Voor je eigen ontwikkeling zijn zulke contacten onmisbaar. Als je verkering hebt, blijft er vaak minder tijd over voor jezelf en voor de omgang met anderen. Je houdt vanzelfsprekend rekening met je vriend en dat kost meestal ook veel tijd. Toch is het jammer dat je aan andere dingen minder toekomt, want het ontplooien van je gaven en talenten is belangrijk. Voor jou persoonlijk en als voorbereiding op het huwelijk. Neem er dus rustig de tijd voor om elkaar beter te leren kennen.

  Je geeft zelf al aan dat ook hierin de wil van de Heere het belangrijkst is. In het huwelijksformulier staat dat Hij man en vrouw als met Zijn eigen hand bij elkaar brengt. Wat is het heerlijk om dat te geloven. Dat geeft rust en ontspanning in je leven. Je hoeft niet bij iedere verliefdheid te denken dat je meteen verkering moet hebben, maar je mag je biddend overgeven aan de leiding van de Heere in jouw leven en dat van de ander. Dat gun ik je van harte.

  Nella van Dijke

  Reacties (18)

  liezzje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:19

  hoi meisje nee dat is niet gek, ik heb precies hetzelfde..maar tis wel moeilijk, kweet ook even niet goed wat ik moet doen.. groetjes
  Mars88
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  hoi meis als jij echt van die andere jonge houdt dan moet je gewoon met hem verder gaan en met die andere moet je gewoon lekker laten lopen en niks meer van je laten horen grotjes veel sterkte en geluk
  Martjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Het makkelijkste is natuurlijk om gewoon wat met die andere jongen te beginnen..... Maar dan doe je het puur om het jezelf makkelijk te maken! Ik herken het gevoel wat je nu hebt.... Toch zo ik niet zo snel een andere relatie beginnen. Denk ten eerste aan je goede naam (je bent em eerder kwijt dan dat je em weer terugwint!) Misschien is het slim een weegschaal te tekenen en de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen... Wat weegt voor jou het zwaarst.... Hopelijk kom je eruit!!!
  sgoliertje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:100

  As je er egt van houd zou ik het gewoon doen, ma as je die ander nie wil kwetsen dat je erna zo gauw weer verkering heb, zou ik er nog ff met wachten!
  Anne-Marie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Hallo, ik weet niet hoe het met die ander uit gegaan is, maar als het kan zou k gewoon tegen hem blijven doen, iig niet raar ofzo! en met die jonge waar je nu gek op bent zou ik een steeds beter band opbouwen... eerst als goede vrienden met elkaar omgaan, veel contact hebben en steeds vaker met elkaar omgaan, als dat dan goed bevalt en je ligt elkaar goed, zou k verkering nemen! groetjes
  Butterfly
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:7

  He meissie!!! Herken jouw gevoelens en vragen helemaal!!! Zat zelf ook met een verbroken relatie, leerde toen een andere jongen kennen. We zijn drie maanden heel intensief met elkaar omgegaan, waardoor we elkaar leerden kennen. Na veel gebed mochten we toch verkering krijgen. Dit was vijf maanden nadat de vorige relatie werd verbroken. Het was echt niet makkelijk, ook mijn ouders zagen veel bezwaren, mede omdat mijn vriend zes jaar ouder is. Als ik nu op die periode terugkijk, denk ik dat het heel goed is geweest om eerst eens gewoon wat uit te gaan, samen of met een vriendengroep, te praten over de dingen van alledag en vooral heel belangrijk: vraag God of Hij je wil helpen met deze moeilijke keuze waar je voor staat!!! Klinkt heel vroom, maar echt, als je God vraagt om je te helpen bij het maken van een keuze zoals deze, zul je niet beschaamd uitkomen!!! Veel sterkte!!! Liefs!!!
  psychiaterinopleiding
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

  kweeni waker fan mot denkuh; mar tlijkt me logisch dat die 1e jongen argwanend word; men zegt ni for nx: omdati nu ni fan dr hout, heefti nooit fan dr gehouwe; reacties: sjtimmer@yord.nl
  flowly
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  hoi... Het is moeilijk om als buitenstaander op je verhaal te reageren! Maar toch wil ik het proberen! Ik weet niet hoe je verkering uitgegaan is. Belangrijk is dat het wel op een 'goede' manier uitgegaan is. Dat jullie het wel uitgepraat hebben, dat is al een heel grote voorwaarde! M'n vriendin heeft een relatie gehad wat over ging en ze bleef met heel veel vragen zitten, dingen die nooit uitgepraat waren. Ze heeft er heel erg lang mee gelopen. Die jongen werd snel verliefs op een ander en zij bleef met allerlei onverwerkte waarom vragen zitten. Snap je? Waarom zo snel, wat heb ik dan allemaal verkeerd gedaan. Nu ben je verliefd op een andere jongen. Dat is natuurlijk heel fijn! Maar ik zou toch rustig aan doen. Ook al voelj e neits meer voor je ex-vriend... het kan heel pijnlijk aankomen wanneer je nu al weer heel snel verkering hebt. Iig heel veel sterkte! Groetjes
  williamh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  hey, ik wens je veel geluk toe en ik zou gewoon rustig aan doen en kijken hoe die jongen over jou denkt. die andere waar je mee verkering hebt gehad, die vind vast wel iemand maar ik zou gewoon doen. de mzzl en suc6 er mee!
  gerdina
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  heeey tis hul bgrijplijk datje je rot voel! volg je hart! hoe pijnlijk het ok is! je kunt al1 maar gelukkig zijn met degene van wie je denk datjuh egt hou! kan me goed in juh plaatse heb ut zelfde ghad sterkte met alls! xjs
  iems
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:137

  sterkte
   Ik hou van Willem!
  nieni
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  hoi mensen, Kijk uit wat je doet! Het is erg hard om te zeggen: laat die ander maar lopen en doe wat je zelf wil. Ik herken dit probleem. Weet ook niet echt wat ik er mee aan moet. Het is bij mij zo dat ik nadat de verkering uit was, een leegte voelde. Verliefd worden op een ander is eigenlijk een manier om die leegte op te vullen. Toch wil ik niet alweer aan een relatie beginnen. Alleen als ik zeker weet dat het anders zal zijn. Wat betreft degene waar je verkering mee hebt gehad; daar moet je wel eerlijk/normaal mee omgaan. Je moet niet met haat rond gaan lopen! Al lijkt dat het makkelijkst. greetz
  niempj
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:22

  Khad vorig jaar ook n vriend, op1 was het over, vreselijk is dat! vooral als j veel van diegene houd!! Kwas r gelukkig snel overheen en heb nu n hele lieve vriend waark alles kwijt kan! Als je egt veel van die jonge houd, zalk met hm verder gaan, omdat jij niet meer van die ander houd, is het toch niet verboden om op een ander gek te worden!? Sterkte ermee! Liefs!
  Amandatjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  Ik zou nog wachten met verkering. Ik heb het ook mee gemaakt. Praat er anders met je ex-vriend over. misschien heel lullig maar ik zou het toch doen. je kunt je ex anders veel pijn doen.
  Elinehoogeveen
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  gewoon nog een maandje wachten en dan gewoon doen...
   Eline
  1  2  »