Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Verliefd na een verkering

    Ik ben een meisje van 16 jaar. Mijn verkering is sinds een paar weken uit, maar nu ben ik gek op een ander. Is het zonde als ik met hem verderga? Misschien kan ik heel gelukkig met hem worden, maar misschien trap ik die ander daarmee wel op zijn hart. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik dit aan de Heere voorleg, maar ik zou graag meer advies willen.

    Beste jongere, je bent verliefd. Daar is niets mis mee als je zestien bent. Heerlijke en spannende gevoelens kunnen dat zijn, maar ook verwarrende. Wie is de ware? Niet iedere verliefdheid leidt tot verkering. Dat is maar goed ook, want verkering is een serieuze zaak. Je zegt daarmee dat je de ander beter wilt leren kennen om te ontdekken of je zo veel van hem houdt dat je met hem wilt trouwen. Je wekt dus verwachtingen bij je vriend en bij je omgeving. Gevoelens van verliefdheid kunnen verdiepen en uitgroeien tot liefde. Ga daarmee zorgvuldig om! Doe je dat niet, dan kun je de ander zo beschadigen dat hij daar nog lang de nare gevolgen van ondervindt.

    Jouw aarzeling of je wel meteen aan een nieuwe verkering mag beginnen, vind ik heel terecht. Voor je vorige vriend kan het inderdaad heel pijnlijk zijn om te merken dat je snel weer een vaste relatie met een ander hebt.

    Maar ook voor jezelf en je nieuwe vriend kan het goed zijn om eerst een poosje op een vriendschappelijke manier met elkaar om te gaan, zodat je elkaar beter leert kennen. Gevoelens van verliefdheid kunnen immers ook ineens weer over zijn. Gun jezelf de tijd om te leren onderscheiden welke gevoelens serieus zijn en welke niet. Juist nu je nog zo jong bent, heb je daar de gelegenheid voor. Je hebt allerlei mogelijkheden voor contacten met andere jongeren: e-mail, bijeenkomsten van de jeugdvereniging, gezamenlijke uitstapjes of wedstrijden. In zo’n groep zul je de één vaker ontmoeten dan de ander. Met de één heb je het over koetjes en kalfjes en met de ander praat je al gauw over meer wezenlijke dingen zoals beroepskeus, kerk of het geloof. Voor je eigen ontwikkeling zijn zulke contacten onmisbaar. Als je verkering hebt, blijft er vaak minder tijd over voor jezelf en voor de omgang met anderen. Je houdt vanzelfsprekend rekening met je vriend en dat kost meestal ook veel tijd. Toch is het jammer dat je aan andere dingen minder toekomt, want het ontplooien van je gaven en talenten is belangrijk. Voor jou persoonlijk en als voorbereiding op het huwelijk. Neem er dus rustig de tijd voor om elkaar beter te leren kennen.

    Je geeft zelf al aan dat ook hierin de wil van de Heere het belangrijkst is. In het huwelijksformulier staat dat Hij man en vrouw als met Zijn eigen hand bij elkaar brengt. Wat is het heerlijk om dat te geloven. Dat geeft rust en ontspanning in je leven. Je hoeft niet bij iedere verliefdheid te denken dat je meteen verkering moet hebben, maar je mag je biddend overgeven aan de leiding van de Heere in jouw leven en dat van de ander. Dat gun ik je van harte.

    Nella van Dijke

    Reacties (18)

    hvjOuuww
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1059

    hej meisje...ik hb ook wel eens dn vin je de andr nie meer leuk en dn hb je so alweer een andre...!! heel veel sterkte
     ....love....
    jenny93
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:50

    ik zou toch een poosje wachten want anders is het voor die ander ook niet makkelijk zoiets heb ik ook gehad en toen was die toen erg kwaad op mij omdat ie dacht dat ik niet om hem had gegeven
    Marjootje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:49

    Hoi meisje,

    Jouw probleem is best wel moeilijk. Je weet namelijk in zo'n situatie niet waar je goed aan doet en dat kan je dan radeloos maken. Het is natuurlijk wel moeilijk waaruit je moet kiezen. Het is niet zo leuk voor die andere jongen. Hij voelt zich vernederd terwijl het een poosje geleden nog zo goed tussen jullie zat. Maar voor die andere jongen lijkt me het ook niet zo fijn, hij moet dan wachten en eigenlijk heeft hij dat niet verdiend. Je kunt ook met die 'nieuwe' jongen de eerste tijd vriendschappelijk omgaan en daarna pas overgaan tot verkering e.d. Het is beter, je leert hem dan beter kennen en word dan ook niet zo teleurgesteld als hij niet de ware is. Verder weet ik ook niet veel wat je kunt doen. Ik denk dat je het beste kunt bidden. Dat is echt belangrijk en dan luistert er Iemand naar je. En die weet altijd een oplossing. Maar je kunt natuurlijk ook tal van andere dingen doen. Heel veel succes en groetjes van een meisje.

     Los je problemen zo geruisloos mogelijk op.
    «  1  2