Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Waarom kleden Gods kinderen zich donker?

    Waarom lopen zo veel kinderen van God die ik ken in het donkerblauw en zwart, zowel op zondag (het staat wel netjes op zich) maar ook doordeweeks? God heeft toch ook niet alles zwart of donkerblauw geschapen? Als kind van God ben je toch niet altijd somber? Een dominee bij ons zei zondag nog dat dit helemaal niet zo is, maar dat veel jongeren dat denken. Voor mij is er weinig aantrekkelijks te zien aan een kind van God. Alleen als ik ze vanuit hun hart hoor praten, dan wel.

    Je zit vol vragen, beste vriend. Ik heb het gevoel dat je ze niet stelt uit een kritische houding. Dat verdient navolging. Maar je begrijpt sommige dingen gewoon niet. Dat kan ik nog begrijpen ook.

    Het genadeleven van Gods kinderen kun je met het verstand ook niet begrijpen. Maar het trekt je wel aan als je hen vanuit het hart hoort spreken.

    Probeer maar vaak te luisteren naar kinderen van God die goed over de Heere mogen spreken. Dan ga je misschien vanzelf begrijpen waarom ze in het donker gekleed gaan.

    Laat ik er vast iets over schrijven.

    Een kenmerk van wereldse kleding is dat het opvalt. Veel mensen willen door hun opvallende kleding (of sieraden, of make-up) de aandacht trekken. Dat lezen we ook in de Bijbel (Jes. 3:16-23, Ez. 23:40, Openb. 17:4). Je kunt ermee te doen hebben. Het is zo leeg.

    Als de Heere een zondaar bekeert -smeek daar veel om- dan ga je zien hoe heilig God is en hoe zondig je zelf bent. Dan heb je geen behoefte om op te vallen, begrijp je? Dan ben je beschaamd over de zonde. Toen David dat beleefde, kleedde hij zich in het zwart (Ps. 38:7).

    Waarom zwart? Het was een teken van zijn droefheid over de zonde.

    Zijn Gods kinderen dan altijd bedroefd en nooit blij? Je moest eens weten hoe blij ze zijn als de Heere tot hun ziel spreekt. Zo blij kan de wereld nooit zijn. Maar daarmee zijn ze hun zonden niet voorgoed te boven.

    Mag ik nog een vrucht van de bekering noemen? Eenvoudigheid. Dat geldt zeker in de kerk, het huis Gods. Maar ook doordeweeks. Lees 1 Petrus 3:1-5 maar. God bekeerde een heidense vrouw. Haar man merkte dat aan haar kleding, sieraden en haardracht. Ze werd zo eenvoudig. En juist dat trok zo aan. Ze had nu iets wat hij miste! Hij werd er jaloers op. Wist je dat Gods kinderen ernaar uitzien om zo jongeren en ouderen te mogen ontmoeten aan wie deze eenvoud is te zien?

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Klik hier voor meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    Reacties (54)

    nella
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:34

    Je hoeft niet persé in het donkerblauw of zwart te lopen, als je een kind van God bent.Als je maar eenvoudig gekleed gaat,zonder op te willen vallen. Het ligt er ook aan in wat voor streek of je woont.
    duopenotti
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:41

    kben het daar niet mee eens ,ik vind wel dat je eenvoudig gekleed moet gaan .maar je hoeft echt geen zwarte kleren aan te trekken.denk maar eens aan de zwarte mensen in afrika.
    Suusjuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:18

    ja nella ben et helemaal met je eens...
    noor
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:78

    met zwarte of donkerblauwe kleren tot aan de grond, val je juist op!!ik vind die zwarte kleren als teken van zondebesef echt onzin!! dat besef moet vanbinnen zitten, en dat hoef je niet in je kleren te uiten!!! je kunt beter vragen of God je zonden wil vergeven, dan te gaan rouwen om je fouten. geloof is iets om blij van te worden, niet om droevig te gaan zitten doen!!!!
    muisjuh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:129

    Ik ben het helemaal met Noor eens!! Als je altijd maar in het zwart loopt, val je juist op!!! Als je bekeert bent, overheerst (als het goed is) de vreugde en niet de zonde!!! Mensen met zwarte kleren kunnen juist denken: wat ben ik toch goed met mijn zwarte/donkerblauwe kleren aan!!!!!
    holidayfan
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:239

    @nella! ben het ook met je eens! als je eenvoudig gekleed gaat, het mag best netjes (!!) is het ook goed. je hoeft niet altijd in het zwart. gr
     ~ I want to make you happy, because seeing you smiling makes me happy! ~
    ookikreageer
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:41

    nee die mensen die zwarte kleren aan hebben denken niet van; wat ben ik toch goed..! Praat eens met die mensen, dan kun je daarna je mening vormen
    myk
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:17

    ik snap eignlijk nie dat je wel als je bekeerd ben zwarte kleren aan gaat doen, terwijl als je onbekeerd ben nog n kleurtje aantrekt! ik vind: wat je doet als onbekeerde, moet ook kunnen als je bekeerd ben!! anders is r iets fout... Mr met alle respect trouwens voor de gene die het wel doen, als zij geloven dat zij dat moeten, maakt t tog nie uit?
    RiPPie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:67

    TMAAKT TOG NUIE UIT WAT FOR SOORT KLERE JE DRAAGT!! TEMINSTE DA VIND IK WEL ZO
    snoozie
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:142

    idd best een moeilijk onderwerp. in het artikel staat dat wereldse mensen met hun kleding en make-up op willen vallen, maar tegenwoordig vallen mensen in het zwart eigenlijk meer op! ik denk dat we ieder1 gwoon vrij moeten laten in zijn of haar kledingkeuze. God kijkt ook niet naar de buitenkant, all1 laat die buitenkant natuurlijk wel wat van de binnenkant zien!
    0610727344
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:78

    k geloof dat als je bekeerd bent en je je zonden ingeleefd hebt geen behoefte meer hebt aan felle kleuren omdat je hart zo zwart is door de zonden(figuurlijk)
    anouk
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:411

    ik ben het absoluut niet met hem eens. waarom zou je perse zondag donkerblouw en zwart aandoen felle kleuren kunnen ook netjes zijn en donkerblouw is zo verschrikkelijk saai
     school is leuk!!
    jessgitaarr
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:40

    okee misschien is zwart wel de kleur van de zonde! maar er staat ook in de bijbel dat je, je feestkleed aan moet trekken, duz je hoeft niet perse in donkere kleuren! en dan nog het gaat om je persoonlijke geloof en niet om welke kleur kleding je draagt, al moet natuurlijk in je kleding het wel te zien zijn!
    ietjuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:26

    ik vin het raar, un andere kleur dan zwart of donkerblauw kan ok netjus zijn op zondag. het gaat de Heere niet om de buitenkant maar om de binnekant, dus..........
    onderwijskundige
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:9

    eenvoudig?! Moet je eens zien hoeveel geld er besteed wordt aan zondagse (en doordeweekse) kledij, da's niet eenvoudig te noemen! Waarom wordt er niet meer geld aan kerk en zending gegeven?! Eenvoudig mag ook best goedkoop zijn! Er zijn mensen die het geld beter kunnen gebruiken!
    1  2  3  4  »