Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Waarom kleden Gods kinderen zich donker?

    Waarom lopen zo veel kinderen van God die ik ken in het donkerblauw en zwart, zowel op zondag (het staat wel netjes op zich) maar ook doordeweeks? God heeft toch ook niet alles zwart of donkerblauw geschapen? Als kind van God ben je toch niet altijd somber? Een dominee bij ons zei zondag nog dat dit helemaal niet zo is, maar dat veel jongeren dat denken. Voor mij is er weinig aantrekkelijks te zien aan een kind van God. Alleen als ik ze vanuit hun hart hoor praten, dan wel.

    Je zit vol vragen, beste vriend. Ik heb het gevoel dat je ze niet stelt uit een kritische houding. Dat verdient navolging. Maar je begrijpt sommige dingen gewoon niet. Dat kan ik nog begrijpen ook.

    Het genadeleven van Gods kinderen kun je met het verstand ook niet begrijpen. Maar het trekt je wel aan als je hen vanuit het hart hoort spreken.

    Probeer maar vaak te luisteren naar kinderen van God die goed over de Heere mogen spreken. Dan ga je misschien vanzelf begrijpen waarom ze in het donker gekleed gaan.

    Laat ik er vast iets over schrijven.

    Een kenmerk van wereldse kleding is dat het opvalt. Veel mensen willen door hun opvallende kleding (of sieraden, of make-up) de aandacht trekken. Dat lezen we ook in de Bijbel (Jes. 3:16-23, Ez. 23:40, Openb. 17:4). Je kunt ermee te doen hebben. Het is zo leeg.

    Als de Heere een zondaar bekeert -smeek daar veel om- dan ga je zien hoe heilig God is en hoe zondig je zelf bent. Dan heb je geen behoefte om op te vallen, begrijp je? Dan ben je beschaamd over de zonde. Toen David dat beleefde, kleedde hij zich in het zwart (Ps. 38:7).

    Waarom zwart? Het was een teken van zijn droefheid over de zonde.

    Zijn Gods kinderen dan altijd bedroefd en nooit blij? Je moest eens weten hoe blij ze zijn als de Heere tot hun ziel spreekt. Zo blij kan de wereld nooit zijn. Maar daarmee zijn ze hun zonden niet voorgoed te boven.

    Mag ik nog een vrucht van de bekering noemen? Eenvoudigheid. Dat geldt zeker in de kerk, het huis Gods. Maar ook doordeweeks. Lees 1 Petrus 3:1-5 maar. God bekeerde een heidense vrouw. Haar man merkte dat aan haar kleding, sieraden en haardracht. Ze werd zo eenvoudig. En juist dat trok zo aan. Ze had nu iets wat hij miste! Hij werd er jaloers op. Wist je dat Gods kinderen ernaar uitzien om zo jongeren en ouderen te mogen ontmoeten aan wie deze eenvoud is te zien?

    Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

    Klik hier voor meer vragen en antwoorden in het dossier ff serieus.

    Reacties (54)

    Susy
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:25

    het is een beetje dom om in de kerk andere kleren aan te doen omdat et anders een regenboog lijkt. ik vin et huichelen als je doordeweeks met andere kleren loopt dan in de kerk. als je vint dat uiterlijk helemaal niet uitmaakt en jij je lekker voelt in kleurige kleding dan moet je niet met een weet ik wat voor gezicht zondags in et zwart op de bank gaan zitten. maar als je vindt dat je in het zwart moet of gewoon in het donker doe et dan ook doordeweeks.
    Undercover
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:10

    Ik vind het vreemd wanneer je heel de week in felle en/ of opvallende kleren loopt, en zondags trek je iets donkers aan. Dat vind ik eigenlijk schijnheilig.
    annoniemelingetje12
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    Waarom kijken mensen zo naar het uiterlijk? God ziet je hart aan, of je nou int zwart loopt of niet..
    nel
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:33

    hey mensedus as je christelijke mense met sierade zie en makeup woaardoor ze opvallen is hij\zij dan nie bekeerd??? xxx o
    thamara
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:27

    Ik denk dat je hierover niet kunt discuseren... het is een kwestie van eigen gevoel. Ik denk ook wel eens; wat is het saai als je altijd in het zwart loopt... maar als die mensen het niet zo ervaren... en ze voelen zich hier goed bij... wie ben ik dan om daar over te gaan 'zeuren'?
    hoihoi
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2992

    as je heel de week int zwart loop, val je ook op!!!!!!!
    Sophie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:24

    ik ben het er opzich wel mee eens met het stuk, maar ik vraag me af of zwarte kleren, donkerblouwe kleren, geen aandacht trekken? bovendien vind ik kleur nu niet direct te maken hebben met een voudigheid ( en dan even een vraag aan yord, hebben jullie geen mail adressen van dominee's? ik zou het best wel is fijn vinden om met een dominee, over en weer te mailen?)
    noor
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:78

    ik bedoel alleen maar dat door zwarte kleren te dragen, de aandacht naar het droevige karakter van het geloof gaat. dat bestaat ook zeker wel, maar je moet niet vergeten dat er veeel meer is dat alleen droevigheid!! en als je in het zwart gaat lopen, twijfel ik eraan of je niet te eenzijdig naar die droevige kant kijkt. en die kleren zijn echt niet meer eenvoudig, je moet de prijskaartjes eens bekijken!!! ik denk dat God het beter vind als je in een rood jasje van 40 euro loopt, dan dat je in een zwart jasje van 200 euro loopt. jammer alleen dat als ik een bepaalde kerk inkom, ik erg vaak Tommy Hilfiger en Ralph Lauren zie!! dát is veel triester nog dat oranje en rode kleren, want dat is absurd duur! van 1 jas, kun je een heel weeshuis voeden!!
    banaan
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    precies noor! jij snapt het! zwart en donkerblauw moet je vooral niet aantrekken omdat het niet op zou vallen. het valt juist op. als je gewoon netjes gekleed gaat (en dat kan ook met 50 euro ipv 300!) dan is er niets aan de hand. als mensen graag in de droefheid willen lopen moeten ze dat maar doen, maar ze mogen mensen niet tegenhouden die nette, kleurige kleren willen dragen. en waarom gaan jullie zo'n stomme discussie aan over een rare bijzaak?
    ikjeh
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:50

    Jullie moeten niet denken, dat als iemand bekeerd is, dat hij dan in het donker gaat lopen, omdat hij aan iedereen wil laten zien: zo, kijk eens even naar mij, ik ben zo goed, ik ben bekeerd. Dat is echt niet het geval. Gods kinderen zijn er niet trots op, dat ze bekeerd zijn hoor, echt niet. Het is natuurlijk wel zo, dat het juist opvalt als ze zich sober kleden, maar dat doen ze niet om op te vallen voor mensen, dat willen ze, omdat de Heere van hen vraagt in eenvoudigheid te leven, en tuurlijk, dat is niet in oude versleten kleren ofzo, maar gewoon netjes. Ze kleden zich zo, omdat ze niet bij de wereld willen horen, die het lichaam van alle kanten wil laten zien, en een lolletje heeft in het leven. Ze willen voor de Heere leven en Hém gehoorzamen. Ik hoop dat jullie dat een beetje begrijpen
    Suusjuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:18

    @ikjeh Ik ben het helemaal met je eens zo denk ik er ook over!!
    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    Nouw, eerlijk gezegd ben ik het niet helemaal met ikjeh en suusjuh eens. Het maakt voor God echt niet uit of je in rode, paarse, gele, oranje of zwarte kleren loopt. Het gaat om je hele uitstraling (niet alleen op het 1e gezicht maar ook bij diepgaandere kennismakingen). Die wordt niet alleen bepaald door de kleur van je kleding. Wel door je gedrag, je aandacht voor anderen, iets van God laten zien en je eenvoud. Dat laat zien dat het niet om aardse zaken gaat maar om Jezus. Dus liever in een kanariegele jurk (bij wijze van spreke) dan in degelijke zwart/bruin/blauwe kleren van dure merken, wat juist typisch iets is van de gereformeerde gezindte.
    Amandatjuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:8

    Sommige mensen lopen in het zwart maar zijn juist helemaal niet bekeerd en denken het wel te worden door goede werken. daar kun je je in vergissen
    Suusjuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:18

    @Hanniballie natuurlijk ook dat is zo...als je het maar door je gedrag kan laten zien! Maar daarvoor hoef je nog niet in het zwart/donker te gaan lopen? Okeej in eenvoud maar als je dan in dat zwart/donker gaat lopen draaf je wel een beetje door over dat eenvoud vind ik!!
    adonai
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    Dat de bijbel het heeft over eenvoud wil nog niet zeggen dat we dus allemaal netjes moeten lopen in donkerblauw en zwart! Astublieft zeg, je kunt ook heel eenvoudig in het kanariegeel (*thanx to Hanniballie) gaan. Mensen die het oprecht menen die neem ik niks kwalijk. Als je het gewoon bent, ik hou je niet tegen. Maar ga het niet verplichten! Wat is eenvoudig... Wat wij er van maken? Is kanariegeel een 'wereldse' kleur? Geef mij dan maar de kanarigele jurk inplaats van de donkerblauwe rok met split tot aan de liezen...
    «  1  2  3  4  »