Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Als diskjockey was ik populairder dan ooit”

  Aarzelend stemt Koos de Jong in met een gesprek over zijn leven in de popmuziek en over de radicale omkeer. De ex-diskjockey begint het gesprek met gebed. Hij smeekt om de leiding van de Heilige Geest en vraagt of de Heere Zichzelf wil verheerlijken door middel van het artikel.

  Koos de Jong: „Het middelpunt zijn is verslavend.

  Koos de Jong: „Het middelpunt zijn is verslavend."

  Koos de Jong weet hoe verslavend het is om in het middelpunt van de belangstelling te staan. „Ik was de macho, niemand maakte me wat. Op mijn veertiende trad ik voor het eerst als diskjockey op. Een gewéldige ervaring, want je bent populairder dan de rest van de wereld. Populair, geliefd zijn is als honing en voelt ontstellend goed. Kort daarop kreeg ik mijn eerste job als diskjockey in een dancing.”

  Welke plek nam popmuziek in uw leven in?
  „Ik was uiteindelijk geen seconde zonder muziek, behalve wanneer ik sliep. Ik heb twee keer gehuild in mijn jeugd: de eerste keer toen diskjockey Joost den Draaier met zijn programma bij Radio Veronica stopte, de tweede keer toen de stekker uit deze popzender werd getrokken. Het gedachtegoed van Veronica, ”je bent jong en doet gewoon waar je zelf zin in hebt”, sprak mij enorm aan.”

  De goddeloze inhoud van veel popliedjes vormden geen punt?
  „Absoluut niet. Het interesseerde me niet wat popmusici zongen, ik consumeerde gewoon.

  Pas toen ik christen werd, gingen mijn ogen open. Nu huil ik om wat artiesten voor troep over de wereld uitstorten. Ik bezit een videoclip van MTV waarin mensen van deze popzender zelf zeggen dat hun muziek primitief is en dierlijke instincten losmaakt. Daar ben ik het volledig mee eens.

  Ik ben ook vrij snel aan de drank geraakt. Als diskjockey drink je gratis. Meer dan vijftig glazen op een avond vormde geen enkel probleem voor me. Ach, mensen weten niet waar God me vandaan heeft gehaald.”

  Hoe heeft de Heere dit gedaan?
  „Mijn vrouw en ik zagen in die tijd nooit meer een kerk van binnen. Toen we trouwplannen hadden, wilden we er toch een dominee bij hebben. De Heere bestuurde het zo dat we tijdens onze zoektocht naar een dominee een kerkdienst in Doorn bezochten waarin een bonder voorging. Het sloeg in als een bom, want de hele preek ging over mij. Hoe wist die predikant dat allemaal? Drie maanden later gebeurde hetzelfde onder het gehoor van ds. R. van Kooten.”

  Is zo’n nieuw leven niet saai, na uw hectische bestaan?
  „Nee. Ik raakte al mijn vrienden kwijt, maar ontving Hem. De Heere heeft voorzien. Hij heeft me zo veel nieuwe dingen gegeven. Moet je nagaan: ik, die uit de wereld van popmuziek, drank en seks kwam, zat eens met een vriendin over de Bijbel gebogen, met een kopje thee!”

  Bestaat er onschuldige popmuziek?
  „Nee, popmuziek en het leven met de Heere Jezus kunnen ábsoluut niet samengaan. Je kunt geen twee heren dienen. We moeten ons gewennen aan Hem, dicht bij Hem leven. Zonder de Heere Jezus redden we het niet in de strijd tegen de zonde en tegen popmuziek.

  Het Woord van God roept onder meer op alles te bedenken wat rein is. Geef mij een voorbeeld van onschuldige popmuziek. Marco Borsato? Een aardige jongen die veel goeds doet voor War Child, een organisatie die hulp verleent aan kinderen in oorlogsgebieden. Maar zijn plaat promoot hij met schaars geklede dames. Is dat rein? Het heeft me echt verbijsterd hoeveel reformatorische jongeren naar popmuziek luisteren, hoe onvoorstelbaar diep deze muziek inmiddels in de gereformeerde gezindte zit verankerd. Zo sluipt het wereldse, on-Bijbelse gedachtegoed harten binnen.”

  Dit artikel is een samenvatting. Lees het hele artikel maandag in het katern Talent van het Reformatorisch Dagblad.

  Reacties (27)

  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  Nouw, eerlijk gezegd vind ik het behoorlijk veroordelend als je vragen durft te zetten bij iemands geloof in Jezus Christus als zijn Zaligmaker.
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  Met die bijbeltekst bedoel ik te zeggen dat ook al doet iemand iets wat niet in jouw straatje past, toch tot eer van God kan zijn. Wat bedoel je met 'dat ik niet altijd hoor wat wordt bedoeld'?
  HAJ
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:43

  Beste Hanniballie, Ik denk dat je net zo min kunt zeggen dat iemand een waar geloof in Christus heeft als dat je kunt zeggen dat iemand dat niet heeft. Ik heb ook geen vragen gesteld over de waarheid van hun geloof, maar ik vraag jou hoe je dat met zo'n stellige zekerheid kunt weten. Dan kun je fouten van een ander makkelijk goed praten door te zeggen: 'Hij doet het uit een waar geloof in Cristus'. Daar klopt volgens mij iets niet. Verder geloof ik niet dat ik in mijn straatje praat. Ik probeer een op Gods Woord gegronde mening neer te zetten. Daar staat mijn straat je wel eens haaks op. Maar proberen we samen nu eens te kijken wat God zegt! Voor die tekst moet je Markus 2:7 maar eens lezen. Een waarheid, maar toch een leugen. Wat ze zeggen klopt, maar ze logenen hiermee de Godheid van Christus! Je hoort een waarheid maar het is een Godslastering!
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @HAJ maar zij logenen de Godheid van Jezus helemaal niet! En waarom zouden zij niet mogen zingen over Gods goedheid en genade? En over Jezus? Is dat alleen verkeerd omdat de muziekstijl volgens jou niet goed is? Inmiddels snap ik niet meer wat jij er verkeerd aan vindt, de muziek, de teksten, de muzikanten, de logenende christenen. Wat is jouw punt? Ik bedoel, ik ben het er helemaal mee eens dat niet iedereen die zich als een christen voordoet ook een christen is, maar dat is hier het punt toch niet in de discussie? Het gaat er hier toch om of popmuziek verantwoord is? En dan gaat het er mij om of ik het kan verantwoorden naar God toe. En soms is het lastig en vallen dingen af die ik eigenlijk wel leuk vind, maar God niet. Tuurlijk weet ik niet zeker of het artiesten zijn met een waar geloof in Christus, maar in hun liederen belijden ze wel dat ze Hem nodig hebben en niet zonder Hem kunnen.
  HAJ
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:43

  Hanniballie, Ik denk inderdaad dat we wat zijn afgedwaald van de eigenlijke case. Het ging inderdaad niet om gospel muziek, het ging om de popmuziek met het verwerpelijke karakter. Die keur ik af. Daarnaast heeft gospel niet mijn voorkeur en zal ik ze als muziek niet aanbevelen. Daarin moet je, zoals je al zegt, jezelf toetsen aan Gods Woord. Verder heb ik geprobeerd je argumenten te beantwoorden zoals je hebt gevraagd. Volgens mij ben ik daar verder duidelijk in geweest.
  liz
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:66

  maar er is wel coole christelijke pop
  misss
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

  Heeej weet ook iemand het adres of telefoonnummer van Koos de Jong? wij hebben namelijk hard nodig en we zijn al heel lang op zoek. bij voorbaat hartelijk dank
  MaaikeV
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  Misss, ik zag dat je dit ook al op www.jijdaar.nl gevraagd had. Er is toen als antwoord gegeven om naar het nummer te bellen dat op de site staat, en daar even uit te leggen waarom je Koos wilt spreken. Ik wens je Gods zegen toe! Maaike
  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  okeej..wl heel erg fijn dat hij een christen is geworden
   ....love....
  laurenzo
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:47

  heyy

  ik bne ook op zon avond geweest, was echt heel good!

  spacekees
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  hallo mensen,,

  ik ben al eens naar een avond geweest voor de gevaren van popmuziek.. ik was er helemaal mee eens maar het kan ook te overdreven worden... ik luister zelf muziek van u2 paul simon and art garfunkle en als je naar de teksten kijkt is het zelf goede muziek...maar rappers zoals m&m is echt slecht! ook zijn veel mensen tegen eo jongerendag omdat daar gospel als 'popmuziek' word gezongen... ik vin dat nergens op slaan als je tog er naar toe gaat om eer van God mag dat tog??

  MaaikeV
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  @Spacekees:

  Over de EO-Jongerendag ben ik het met je eens. Maar over je standpunt over U2 enz. niet.

  Ken je die poster van de brede en de smalle weg? Vast wel! Er loopt geen weggetje tussen de brede en de smalle weg in, de mensen lopen óf naar het verderf, op de brede weg, óf naar de hemelse heerlijkheid, over de smalle weg. Er ís geen tussenweg, en zo is het ook in de muziek. Muziek is óf tot eer van God, óf van de satan. Alsjeblieft, gooi alle muziek die niet van God is weg! Maar níet voordat je God als je Redder en Zaligmaker hebt leren kennen! Er is geen ander alternatief dan jezelf overgeven in de Handen van die oneindig goede God. En dan wíl je niet meer dat grijze gebied, wat óók grondgebied van satan is, leven, ook niet als het gaat om muziek.

  «  1  2