Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ik werd op de lagere school altijd gepest. Waarom doen mensen dat?

  Dit artikel staat in De Achterkrant.

  Ik werd op de lagere school altijd gepest. Waarom doen mensen dat? Het heeft toch helemaal geen zin, alleen dat mensen er kapot aan gaan?

  Je schrijft dat je werd gepest. Verleden tijd dus. Gelukkig maar, want gepest worden is afschuwelijk. Daar kun je inderdaad kapot aan gaan. Ik hoop voor jou dat je wonden aan het genezen zijn.

  Helaas komt pesten veel voor in de bovenbouw van de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dat heeft ermee te maken dat jongeren van die leeftijd graag bij de groep horen.

  Dat lukt in een gezellige groep, waar iedereen zich op z’n gemak voelt. Daar maakt het niet uit of je haantje de voorste bent of iemand die de kat uit de boom kijkt. Daar is het niet nodig om de ander te kleineren of een hak te zetten.

  Dat is anders in groepen waar de sfeer onrustig en onveilig is. Daar zijn de meeste jongeren bang om buiten de boot vallen. Iemand die graag de leiding heeft, kan in zo’n groep gaan pesten. Door zijn ’stoere’ gedrag valt hij op in de groep. Zo krijgt hij ook anderen aan z’n kant. Zijn eigen angst probeert hij te overwinnen ten koste van anderen.

  Meestal hebben pesters zelf niet door dat ze iemand beschadigen. Ze kunnen zich moeilijk in een ander verplaatsen. Sommigen hebben dat niet geleerd, anderen hebben het zo moeilijk met zichzelf dat ze niet aan de ander kúnnen denken.

  Dat jij gepest werd, lag dus niet aan jou!

  Misschien vind je dat ik te veel begrip toon voor pesters. Ik hoop dat het duidelijk is dat ik pesten absoluut afkeur. Het is een vorm van onrecht, die -ook op grond van de Bijbel- niet mag bestaan. Daarom heeft ook een pestkop hulp nodig.

  Nella van Dijke

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Klik hier voor meer beantwoorde vragen.

  Reacties (34)

  muzikant
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:18

  snap ik ook niet hoor!!
  02H
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

   

  nynke kaastra
  bezorger schreef op woensdag 12 april 2006 - 18:14

  ik wordt veel gepest. ;( het is echt niet leuk. het komt vooral dat die jongen die de andere tot pesten aanzet bij mij in de wijk woont. Nu duurt het pesten al van groep 4 tot en met nu de 2e klas. Voor iedereen die ook gepest wordt wil ik zeggen: vertrouw op God. Als Hij dit toelaat heeft Hij er een bedoeling mee. Gelukkig :) heb ik een vriendin waar ik met het pesten altijd terecht kan. Ik hoop dat het snel ophoudt. iedereen veel succes ermee!!!!!!!


   

  wat is pesten erg ! ik  jullie veel sterkte (ook jij nynke)

  02H
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

   

  GHL
  bezorger schreef op vrijdag 12 januari 2007 - 22:08

  ik word nu ook gepest, behoorlijk heftig. het begon met uitschelden. daarna trappen, tackelen, fiets verbielen, nu krijg ik telkens dreig telefoontjes, dan word ik gbeled en dreigen ze me neer te slaan, of ze eisen geld ik heb nog nooit geld gegeven, gelukkig sta ik niet alleen, kheb veel vrienden die achter me staan, hopelijk gaat het allemaal niet te ver. bu; don't cares about me!! mijn Vader waakt over mij:) ik beng elukkiger dan de pesters, maar ik heb het vaak nog wel moeilijk andere die gepest worden: zet 'm op, weet dat er Iemand is die al je tranen ziet. He knows your name!! pesters: STOP ermee, je doet anderen verdriet!!! groet mij


  ik schrok heel erg van jou verhaal. pesten... wat staan we er eigenlijk weinig bij stil... voortaan hebben ook jullie een plek in mijn gebed...

  sterkte

   

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

  pesten is verschrikkelijk... je gaat er helemaal kapot aan!!! pesters hebben gewoon nie in de gate hoelang je die last met je meedraagt... waarom?? het kan zo verschrikkelijk zeer doen!!!

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  «  1  2  3