Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ik werd op de lagere school altijd gepest. Waarom doen mensen dat?

  Dit artikel staat in De Achterkrant.

  Ik werd op de lagere school altijd gepest. Waarom doen mensen dat? Het heeft toch helemaal geen zin, alleen dat mensen er kapot aan gaan?

  Je schrijft dat je werd gepest. Verleden tijd dus. Gelukkig maar, want gepest worden is afschuwelijk. Daar kun je inderdaad kapot aan gaan. Ik hoop voor jou dat je wonden aan het genezen zijn.

  Helaas komt pesten veel voor in de bovenbouw van de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dat heeft ermee te maken dat jongeren van die leeftijd graag bij de groep horen.

  Dat lukt in een gezellige groep, waar iedereen zich op z’n gemak voelt. Daar maakt het niet uit of je haantje de voorste bent of iemand die de kat uit de boom kijkt. Daar is het niet nodig om de ander te kleineren of een hak te zetten.

  Dat is anders in groepen waar de sfeer onrustig en onveilig is. Daar zijn de meeste jongeren bang om buiten de boot vallen. Iemand die graag de leiding heeft, kan in zo’n groep gaan pesten. Door zijn ’stoere’ gedrag valt hij op in de groep. Zo krijgt hij ook anderen aan z’n kant. Zijn eigen angst probeert hij te overwinnen ten koste van anderen.

  Meestal hebben pesters zelf niet door dat ze iemand beschadigen. Ze kunnen zich moeilijk in een ander verplaatsen. Sommigen hebben dat niet geleerd, anderen hebben het zo moeilijk met zichzelf dat ze niet aan de ander kúnnen denken.

  Dat jij gepest werd, lag dus niet aan jou!

  Misschien vind je dat ik te veel begrip toon voor pesters. Ik hoop dat het duidelijk is dat ik pesten absoluut afkeur. Het is een vorm van onrecht, die -ook op grond van de Bijbel- niet mag bestaan. Daarom heeft ook een pestkop hulp nodig.

  Nella van Dijke

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Klik hier voor meer beantwoorde vragen.

  Reacties (34)

  powergirl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  liever anoniem:NEENEE, terug schelden is geen oplossing. Je moet geen kwaad met kwaad vergelden. Praat met de pesters en vraag waarom ze het doen. Neem de pester appart zodat hij een eigen mening moet geven!!
  powergirl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  mijn en Frank: idd Pesters moeten eens over zichzelf na gaan denken en als je dan iemand die er ouderwets uitziet gaan minachten, is dat echt niet leuk voor dat meisje! Pesters hebben idd vaak zelf problemen en willen leuk en stoer doen maar dat is het niet want ondertussen maken ze anderen kapot! algemeen: Geloof me: er zijn mensen die er heel hun leven last van houden! Wil jij daar de oorzaker van zijn?
  miiij
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:19

  peste is zkr erg!!! maar ff een vraaggie.. wat moet je doen als een meissie gepest word en jij helpt dr die niet gepest word, dat zij op gegeven moment ook niet gepest meer word opeens je in de steek laat, omdat zij niet meer gepest word terwijl ze wel mn beste vriendin was... ????? kvoel me best wel rot daardoor
  nynke kaastra
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:7

  ik wordt veel gepest. ;( het is echt niet leuk. het komt vooral dat die jongen die de andere tot pesten aanzet bij mij in de wijk woont. Nu duurt het pesten al van groep 4 tot en met nu de 2e klas. Voor iedereen die ook gepest wordt wil ik zeggen: vertrouw op God. Als Hij dit toelaat heeft Hij er een bedoeling mee. Gelukkig :) heb ik een vriendin waar ik met het pesten altijd terecht kan. Ik hoop dat het snel ophoudt. iedereen veel succes ermee!!!!!!!
  liessie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  kben vroeger ok erg gepest!!!!!
  jja
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:68

  Op de basisschool werd ik ok gepest echt ni leuk maar nu zit ik op de Pz in Kampen en daar is het veel leuker!:D
  GHL
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  ik word nu ook gepest, behoorlijk heftig. het begon met uitschelden. daarna trappen, tackelen, fiets verbielen, nu krijg ik telkens dreig telefoontjes, dan word ik gbeled en dreigen ze me neer te slaan, of ze eisen geld ik heb nog nooit geld gegeven, gelukkig sta ik niet alleen, kheb veel vrienden die achter me staan, hopelijk gaat het allemaal niet te ver. bu; don't cares about me!! mijn Vader waakt over mij:) ik beng elukkiger dan de pesters, maar ik heb het vaak nog wel moeilijk andere die gepest worden: zet 'm op, weet dat er Iemand is die al je tranen ziet. He knows your name!! pesters: STOP ermee, je doet anderen verdriet!!! groet mij
  Mirre
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  Ik ben geschrokken van de reactie van GHL... Wat een verdriet moet dat zijn dat je zo ernstig wordt gepest en dat het echt wel een xtje mis zal gaan... Ik hoop en bid dat het goed mag gaan en dat het pesten stopt... God ziet wat je doet, bid ook voor de pesters want zij weten ook niet wat ze doen... Een hartelijke groet van mij
  truuske
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:50

  ik schrik ook van de reactie van GHL. wat moet het wel niet zijn om gepest te worden. Ik zou me echt enorm rot voelen, kzou gewoon compleet gek worden denk ik! gelukkig heb je nog vrienden achter je staan. en maak je er vooral ook niet kwaad over, dat vinden ze alleen maar leuk, je kunt er meestal het beste niet op in gaan, dan hebben ze er ook geen lol van. Maar ik weet natuurlijk ook niet precies hoe het bij jou zit. in ieder geval heel veel sterkte ermee
  wil
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:0

  Ik kan me erg ergeren aan mensen die zeggen dat iemand die gepest wordt het soms zelf uitlokt! Ik vind er is noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttt een goede reden voor om iemand te gaan pesten. Ik spreek uit ervaring, ik ben ook gepest, en altijd en altijd stond ik er buiten, ben nog steeds mega onzeker en vraag me altijd af wat anderen wel niet van me vinden, ben bang om me op te dringen en zo kan ik nog wel ff doorgaan. M'n ouders hadden het toevallig niet zo breed, waardoor ik nogal eens de afdankertjes van zussen aanhad en niet met de laatste modemerken, etc. mee kon doen, nou daar kan je echt veel aan doen, daar kunnen je ouders veel aan doen he! Durf het nog eens te zeggen als je durft he, het is te merken dat je niet weet wat pesten kapot maakt heel je leven wordt erdoor beinvloed, en het laat je never meer los neem dat v mij aan!!!! k ben er zelfs door gevormd als persoonlijkheid. Dat zou allemaal aan mij liggen??Denk 1st na v je iets zeg...
  Amandatjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  sommige mensen vinden het leuk om te pesen en denken dat ze stoer zijn. ze willen er bij horen. anders denken ze dat ze geen vrienden of vriendinnen kunne krijgen of dat ze hem/haar in de steek laten. je kan het nooit zelf uitlokken dat je gepest wordt. Daar geloof ik echt niet in! Wie wil er nou voor de lol gepest worden? Je wilt toch niet je hart zomaar kapot laten maken? Als je stom gaat lopen doen en altijd tegen de draad in werkt kan ik best begrijpen dat sommige een hekel aan je krijgen. maar daarom hoef je nog niet te gaan pesten!!
  kleinknorretje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:55

  ik weet waarom jij gepest werd. omdat je een onzekere uitstraling had. ik ook namelijk. daar kicken pesters op. hier staat dat pesters zelf bang zijn maar ik heb geen medelijden met ze. laat het gewoon achter je en laat het lekker gaan. deur dicht en een andere weer open en weer flierefluitend het leven in.
  anoniemertje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  heej, ik vindt je heel dapper om dit zomaar op yord te zetten. ik ben zelf ook heel erg gepest, maar ik ben er ook nog absoluut niet uit voor mezelf. ik hoop dat dat ooit nog eens komt. veel mensen weten niet wat ze anderen aandoen. maar één tip: hoe erg pesten ook is: zeg NIKS terug. zo heb ik twee afschuwelijke jaren overleefd. ook ondervindt ik nog dagelijks de gevolgen van pesten. pesten is het afschuwelijkste wat ik mezelf maar in kan denken! ook heb ik overwogen om zelfmoord te plegen. maar daar kom je absoluut niet verder mee. hoe moeilijk je het ook hebt. bij God kun je terecht. maar ik vindt dit heel slap van mezelf gezegd, omdat ik zelf weinig meer aan God denk, omdat ik geen antwoord krijg. veel sterkte! en vraag hulp. ik heb dat ook gedaan. en je mag ook altijd tot God bidden. vergeet dat NOOIT! veel kusjes en liefs anoniemertje
  juutjuh
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:107

  er zitte 2 meisies in de klas en die worden gepest de ene begint gelijk te schoppen enzo maar die ander die trekt zich terug en die overleev het niet so goed
  humor
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:48

  Dat is un teken van dat mense neit helemaal lkkr in hun vel sitte.. dat doe je tog nei iemand gaan peste.kan ik nie tege laat se bij mij kome klus zze rouw
  1  2  3  »