yfiles_archive
yfiles_archive
x sluit venster
 jong
 Koninklijk Huis
 school
 godsdienst
 ethiek
 buitenland
 vakantie
 binnenland
 techniek en wetenschap

Jullie komen vaak negatief in het nieuws. Dat is niet eerlijk. Wie deze y-file goed doorneemt, zal begrijpen waarom. Een patatgeneratie? Een generatie van Nix? Dat mag niemand meer zeggen na het lezen van deze file.

Yord.nl is vanaf zaterdag online. Op de site zijn onder meer nieuws, interviews en een kennisquiz te vinden. Jongeren mogen zelf meebepalen wat er op de site komt. Daarom toert Yord twee weken lang met een knalpaarse bus door Nederland om scholen te bezoeken en met jongeren in gesprek te gaan. Kijk elke dag in deze y-file om op de hoogte te blijven van de Yord-toer.

Niet zelden drinken keetbezoekers een half kratje per avond. Vrijdag en zaterdag zijn favoriete indrinkeavonden. De jongelui kunnen rustig hun gang gaan; de autoriteiten leggen hen niets in de weg. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP). Meer in deze y-file.

Je slaapkamer? Voor de één een vrolijk eigen plekje. Voor de ander puur een kamer om te slapen. Voor een derde misschien wel een rommelhok. Magneet 'inspecteert' een aantal slaapkamers. Bekijk ze in deze y-file.

Uren kletsen, samen een krantenwijk lopen of discussiëren over het geloof. Of gewoon gezellig een potje vissen. Dit dossier bevat een serie artikelen over vriendschap.

Met wie ben jij bevriend en wat doen jullie samen? Wil jij wat kwijt over je vrienden? Klik op Reageer ook en vertel Yord wat.

Rare nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

Hoe trots ben jij op je stad of dorp? In dit dossier vertellen jongeren tussen de 12 en de 18 waarom hún woonplaats zo leuk is. Of juist niet.
Hoe is jouw slaapkamer? Een klein hokje of lekker groot? In dit dossier laten jongeren je een kijkje nemen in hun eigen slaapkamer.

Vrijwilligerswerk is in trek. Steeds meer jongeren gaan een aantal weken naar het buitenland om daar iets op te bouwen of om de cultuur beter te leren kennen.

Heb jij de handen uit de mouwen gestoken in het buitenland? Of ben op een andere manier GoedBezig geweest? Stuur dan je verslag en/of foto's naar info@yord.nl, wellicht plaatsen wij je artikel in dit dossier.

                                                               

  

Jennita Bisschop en Mariëlle Groot Wassink volgen namens stichting Kom Over en Help deze week het gezin van Suliko en Nana. Bij elke dag staat een recept uit Georgië, ontbijt, lunch en avondeten, een stukje over hen, hoe zij leven en een Bijbelgedeelte. De bedoeling is dat wij gaan inzien dat God zo goed voor ons is dat wij eten in overvloed krijgen.
Agent, verpleegster, docent, econoom of toch liever musicus? Help, wat moet ik worden? Magneet laat in een serie stagiaires aan het woord. Voldoet het werk aan de verwachtingen? Of maakt de kennismaking met de praktijk juist duidelijk dat dit beroep toch de verkeerde keuze was?

Vuurwerk. Alleen maar leuk? Joey uit Enschede weet wel beter. Omdat hij zelf een ongeluk heeft meegemaakt, wil hij mensen vertellen over de gevaren van vuurwerk.
Lees hier zijn verhaal en bekijk de aangrijpende foto's.

Verder in dit dossier: tips, regels en straffen en de geschiedenis van vuurwerk.

Zijn er dingen waar jij van baalt en die anders moeten? Vertel Yord wat.

Welke hobby heb jij? Hoe ziet jouw slaapkamer eruit? Heb jij een vakantiebaantje? Kijk op de achterkrant wat het thema deze week is en houdt ons op de hoogte van jouw ervaringen met hobbies, slaapkamers en andere domeinen. Zorg dat jouw domein ook op Yord komt te staan.

Het is in de winkels al wel te zien. De Europese Kampioenschappen staan weer voor de deur. Bijna alles kleurt oranje. Deze y‑file heeft het een en ander te vertellen over het EK.

Wadlopen? Angst voor spinnen overwinnen? De nacht op een bijzondere plek doorbrengen? Sportief bezig zijn? Je hebt vast een uitdaging die je met Magneet wil waarmaken.

Magneet besteedt in een serie artikelen aandacht aan jongeren die graag 'de uitdaging' aan gaan.

Wat is jouw favoriete site? Of is er een site waar je juist nóóit op kijkt? Vertel het in de rubriek Sitekick.

Hondderdduizenden mensen op de wereld zijn verliefd. Maar wat is verliefdheid eigenlijk? En hoe ga je daarmee om? Zegt de Bijbel hier ook wat over? In een serie artikelen proberen Yord en Magneet deze vragen te beantwoorden. Heb jij ook vragen over verliefdheid, liefde en verkering? Mail naar magneet@refdag.nl.

Iedere maandag worden op de Achterkrant van het Reformatorisch Dagblad godsdienstige en maatschappelijke vragen van jongeren beantwoord door predikanten en andere deskundigen. Ff serieus heet deze rubriek. Je vindt de vragen en antwoorden in deze Y-file. Wil jij ook een vraag stellen? Mail dan naar achterkrant@refdag.nl.
In februari 2009 start de HPV-vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. HPV is een afkorting van Humaan Papilloma Virus. Dit virus kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken. In dit dossier vind je artikelen rondom dit onderwerp.
Waarom kan een papegaai praten, waarom blozen mensen en hoe kan een vliegtuig vliegen. In dit dossier vind je antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Heb je ook een vraag? Mail naar achterkrant@refdag.nl