Voorpagina 7 december 1999

Zie ook: „Scholieren gooien hun eigen glazen in”

Zes gewonden, 37 arrestaties en veel schade

Staking eindigt in chaos

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – De scholierenstaking tegen het studiehuis, gistermiddag in Den Haag, is flink uit de hand gelopen. Wat een vreedzaam protest tegen de onderwijsvernieuwingen in de hoogste havo- en vwo-klassen had moeten worden, eindigde in een grote chaos rond het Tweede-Kamergebouw.

De politie verrichtte 37 arrestaties wegens vernieling, openlijke geweldpleging en baldadigheid. Er vielen zes gewonden: vijf agenten en een fotograaf. Onder de arrestanten bevonden zich enkele meerderjarige personen die zich in de stad onder de jonge actievoerders hadden begeven.

De overlast in Den Haag duurde tot vroeg in de avond. Ook elders in het land werd actie gevoerd. In de regio Rijnmond ontbrak de helft van de scholieren in de banken, in Amsterdam verzamelden zich achthonderd tot duizend scholieren op de Dam. Wethouder J. van der Aa werd staande op het balkon van het stadhuis met eieren bekogeld.

Circa 20.000 stakende scholieren meldden zich rond het middaguur op het Haagse Malieveld om te protesteren tegen het zware studieprogramma in de bovenbouw van havo en vwo. De meesten waren met bussen gekomen. Met spandoekteksten zoals ”Wij eisen slachtofferhulp” en ”Studiehuis te koop aangeboden” maakten de scholieren duidelijk wat zij van het nieuwe systeem vinden.

Niet lang goed
De initiatiefnemers van de bijeenkomst –het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en het Tweede Fase-Stakingscomité– konden de sfeer niet lang goed houden. Een gedeelte van de jonge demonstranten trok tegen de afspraken in naar het Plein, de Hofplaats en het Binnenhof, waar kamerleden en -medewerkers hun kantoor moesten verlaten omdat de ruiten werden ingegooid.

De ME, die zich in eerste instantie afzijdig hield, veegde uiteindelijk het Binnenhof en de Hofplaats schoon. „Je hebt te maken met kinderen die niet weten waar ze mee bezig zijn, maar als er vernielingen worden aangericht, moet je ingrijpen”, verklaarde een politiewoordvoerder.

Politici op het Malieveld kregen fruit, zakjes brood en eieren naar hun hoofd geworpen. Kamerlid Mosterd (CDA) verliet met een bebloede wang de manifestatie. Toch had hij zich net als Rosenmöller (GroenLinks), Van Bommel (SP) en Lambrechts (D66) achter de eisen van de stakers geschaard. Rosenmöller meende dat er gisteren sprake was van „het grootste protest tegen paarse plannen.”

Het LAKS keurt de gewelddadige sfeer rond de acties af. „We wilden een geweldloze staking.” Marc Gebuis van het organisatiecomité vindt de aandacht voor de ongeregeldheden eenzijdig. „Zo erg was het nou ook weer niet.” Gebuis vindt de staking niet succesvol door de ongeregeldheden op het Binnenhof.

Proefkonijn
Op het Malieveld verklaarde LAKS-voorzitter Lionel Schreiber dat de vernieuwing te snel is ingevoerd. Leraren krijgen daardoor te weinig tijd zich voor te bereiden en daar plukken, volgens Schreiber, de leerlingen de wrange vruchten van. „We weigeren proefkonijn te zijn van een systeem dat nog in ontwikkeling is.”

Veel demonstranten verlieten al in een vroegtijdig stadium de manifestatie en trokken richting binnenstad. Trams werden op hun route gehinderd. Enkele winkeliers rond de Hofplaats sloten de deuren eerder wegens de overlast.

Staatssecretaris Adelmund sloot de manifestatie op het Malieveld af met de woorden dat de Kamer op 16 december debatteert over het studiehuis en dat geen scholier de dupe mag worden van onderwijsvernieuwingen. LAKS-voorzitter Schreiber reageerde daarop met de opmerking: „Als we hier in januari weer staan, is er iets fout gegaan.”