Voorpagina 31 mei 1999

Zie ook: Bouterse strooit zand in Surinaamse ogen

Surinamers gaan opnieuw massaal de straat op

Bouterse eist aftreden
president Wijdenbosch

Van onze correspondent
PARAMARIBO – De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse eist het aftreden van president Jules Wijdenbosch en vice-president Pretaap Radhakishun. Morgen zal de Nationale Democratische Partij (NDP) in het parlement een motie van wantrouwen tegen het tweetal indienen.

De autoriteiten hebben aangekondigd dat vandaag hard zal worden opgetreden tegen de tienduizenden demonstranten die op straat worden verwacht. Volgens Bouterse, die zaterdag werd herkozen als voorzitter van de NDP, heeft het beleid van de regering-Wijdenbosch volledig gefaald, wat de aanleiding is geweest voor de huidige ernstige crisis en sociale onrust. In een toespraak vol verwijzingen naar de Bijbel stak hij de hand voor de huidige slechte economische situatie deels in eigen boezem.

„Ik ben medeverantwoordelijk voor de samenstelling van deze regering. Een regering die een beleid heeft gevoerd dat om problemen vraagt. Vanaf het begin was er geruzie binnen de coalitie, terwijl het parlement niet functioneerde. Vanuit de NDP-leiding is bovendien onvoldoende steun gegeven aan de eigen parlementaire fractie.”

De motie van wantrouwen die morgen wordt ingediend door de NDP, met zestien van de 51 zetels de grootste fractie in het parlement, is eigenlijk overbodig. De oppositie heeft al weken geleden aangekondigd dat te zullen doen. Van Bouterse mag Wijdenbosch echter aanblijven tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden, terwijl de oppositie direct een zakenkabinet wil om de crisis te bezweren.

Indien de motie van de oppositie wordt aangenomen, is dat nog geen garantie dat Wijdenbosch het veld ruimt. Hij heeft herhaaldelijk gezegd voor 5 jaar te zijn gekozen en is niet van plan uit vrije wil voor de geplande verkiezingen van mei 2001 af te treden.

Wijdenbosch heeft niet op de aankondiging van Bouterse gereageerd. Hij zegt deze week koortsachtig te zullen werken aan de vorming van een nieuw kabinet. Afgelopen vrijdag stuurde hij onder druk van de massale stakingen en protestdemonstraties de voltallige ministersploeg naar huis.

Poppen
De actieleiding heeft laten weten niet te accepteren dat Wijdenbosch slechts zijn kabinet heeft ontslagen en zelf in het zadel blijft zitten. Vandaag zullen opnieuw tienduizenden mensen in het door stakingen verlamde en geïsoleerde Suriname de straat op gaan om te demonstreren. Veel winkeliers in Paramaribo hebben hun winkels dichtgetimmerd en hun etalages afgeschermd. Het straatbeeld was gisteren rustig, maar veel Surinamers maken zich op voor „de grootste demonstratie ooit in het land gehouden.”

Opmerkelijk is dat voor het eerst in de geschiedenis van het land de Chinese gemeenschap zich bij de acties zal aansluiten. Wijdenbosch heeft de afgelopen dagen gedreigd keihard tegen betogers te zullen optreden omdat zij zich in de afgelopen weken beledigend hebben opgesteld. Tijdens de demonstraties zijn verscheidene malen poppen verbrand die de president moesten voorstellen.

Als de president weigert af te treden, zo vreest het Gestructureerd Samenwerkingsverband (GS), het orgaan dat de acties organiseert, is het volk niet meer in de hand te houden. In het GS zijn vakbonden, bedrijfsleven en oppositie vertegenwoordigd. Morgen wordt geen actie gevoerd. Deze maatregel is genomen om de parlementsleden de ruimte te geven in alle vrijheid te beslissen over de moties tegen Wijdenbosch.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken vindt dat de Nederlandse regering zich niet moet bemoeien met de problemen die op dit moment in Suriname spelen. Volgens Van Aartsen betreft het problemen in de binnenlandse politiek van Suriname. Het land moet er zelf voor zorgen dat ze worden opgelost, zei Van Aartsen tijdens het VVD-partijcongres in Rotterdam.