Voorpagina 5 maart 1999

Zie ook: Eerdere berichtgeving

Zie ook: Gezondheidsklachten blijven raadsel

Milieu-inspectie hield Bijlmerinfo achter

Meijer onderzoekt eigen optreden

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Voorzitter Th. Meijer van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer treft het verwijt dat zijn commissie onlangs nog aan het adres van de Rijksluchtvaartdienst maakte: hij onderzoekt zijn eigen optreden.

Meijer werkte van 1990 tot zijn beëdiging als CDA-kamerlid op 8 oktober 1996 bij de milieu-inspectie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Gisteren verhoorde Meijer zijn ex-chef P. J. Verkerk, hoofdinspecteur milieuhygiëne. Tijdens dat verhoor bleek dat ambtenaren van de milieu-inspectie het destijds onnodig achtten om minister Alders op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van verarmd uranium in het verongelukte El Al-toestel.

Op 8 oktober 1992 deelde de KLM de milieu-inspectie mee dat er verarmd uranium had gezeten in het ramptoestel dat in de Bijlmer neerstortte. Het gevaar van de radioactiviteit van dat uranium werd door ambtenaren van de milieu-inspectie echter niet groot geacht. Zij informeerden hun minister daarom maar niet over de kwestie.

Niet eerder dan ruim een jaar daarna kreeg minister Alders lucht van de politiek gevoelige informatie. Hoofdinspecteur Verkerk gaf gisteren tijdens zijn verhoor aan waarom ambtenaren selecteren in wat zij wel en niet aan de minister doorgeven: „Anders wordt het te veel.”

Verkerk verklaarde eveneens dat de ambtenaren het niet nodig vonden extra actie te ondernemen toen de Tweede Kamer verscheidene malen aan de bel trok over het verarmd uranium (in 1993, 1994 en twee keer in 1997, toen Meijer niet meer bij de milieu-inspectie werkte). Het feit dat nog 222 kilo zoek was en de bewoners van de Bijlmer zich grote zorgen maakten over hun gezondheid, veranderde daar niets aan. „We hadden al acties uitgezet en het risico was gering”, aldus Verkerk, die erop wees dat de meeste vragen in eerste instantie werden gesteld aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

Commissielid Oudkerk vond dat het ministerie veel te laks is geweest. „Houdt u nu nog staande dat u genoeg heeft gedaan?” Uiteindelijk gaf Verkerk schoorvoetend toe dat „de drempel om actie te ondernemen, de minister in te lichten en andere instanties erbij te betrekken, omlaag moet. We moeten alerter zijn.”

Integriteitsprobleem
Commissievoorzitter Meijer leidde gisteren zelf het verhoor van zijn ex-chef. Afgelopen dinsdag zei Meijer in deze krant daarbij „geen integriteitsprobleem” te signaleren. Het is de vraag in hoeverre hij dat staande kan houden nu uit het verhoor van Verkerk blijkt dat ambtenaren van de milieu-inspectie gevoelige informatie achterhielden.