Voorpagina

Zie ook: Campingdip laat professionals koud

Op Damrak nog geen sprake van paniek

Koersen dalen flink
op effectenbeurzen

Van onze economische redactie
AMSTERDAM/NEW YORK – De effectenbeurs in Amsterdam heeft vanmorgen de koersen behoorlijk zien dalen. De neergang op het Damrak was het gevolg van de koersval op Wall Street gisteravond. De Dow Jones-index kelderde met bijna 300 punten. In Amsterdam ging de AEX-index vanmorgen 27,5 punt lager van start op 1184,68.

Van paniek was vanmorgen in Amsterdam volgens een beurshandelaar geen sprake. „De omzetten houden niet echt over”. Vooral professionele handelaren en particulieren deden vanmorgen hun effecten van de hand.

De koersval in New York was ingegeven door de vrees voor tegenvallende bedrijfsresultaten omdat het herstel in Azië langer gaat duren dan verwacht. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk op 8487,31 punten. De daling met bijna 300 punten was de op twee na grootste aderlating in de geschiedenis. Omdat bijna tweederde van de grote Nederlandse beursfondsen eveneens in New York staat genoteerd, kwam deze daling op Beursplein 5 hard aan. De Dow is de afgelopen tweeënhalve week 850 punten gezakt. De schermenbeurs Nasdaq ging ook beduidend omlaag met 65,46 punten en kwam terecht op 1785,64.

Correctie
Analisten zien de daling ook als de langverwachte koerscorrectie. Dat de situatie ernstiger was dan velen meenden werd duidelijk toen Fed-voorzitter Alan Greenspan twee weken geleden duidelijk maakte dat er nog geen renteverhoging te verwachten was, maar zeker ook geen renteverlaging zoals sommigen bepleitten. Greenspan verwees daarbij onder meer naar de Aziatische crisis.

Twee dagen later maakte Moody's bekend dat Japans kredietwaardigheid geherwaardeerd kon worden; naar beneden welteverstaan. Daarop volgde een wisseling van de wacht in Tokio met een nieuwe premier die nationaal en internationaal geen grote verwachtingen wekt. Reden genoeg om de Amerikanen na jaren van beurseuforie eindelijk nerveus te maken. In New York speelde gisteren ook de Lewinsky-affaire een rol. Het gaat dan vooral om het effect dat een eventuele afzetting van president Clinton zal hebben op de beurskoersen.

Door de lage aandelenkoersen stapten veel Amerikaanse beleggers over op staatsobligaties. Dit had als gevolg dat de lange rente in zowel Europa als de VS daalde. In Nederland bereikte de tienjarige rente een historisch laag niveau van 4,69 procent.