Financiën en Economie

Lagere beurskoersen vormen voor kenners „gezonde correctie”

Campingdip laat professionals koud

AMSTERDAM – Wie vorig jaar omstreeks deze tijd met zijn “mobile” vanaf de camping of het strand de Postbank Beursorderlijn belde, moest beschikken over een flinke dosis geduld. In de wetenschap dat de dure telefoontikken door de almaar stijgende aandelenkoersen ruimschoots zouden worden terugverdiend, nam de gemiddelde klant die lange wachttijden graag voor lief.

Deze zomer laat de „campinghausse” vooralsnog op zich wachten. „Vorig jaar belden veel particulieren rechtstreeks vanaf hun vakantiebestemming. Dat zorgde voor een echte piek. Daarvan is nu geen sprake”, meldt een Postbank-woordvoerder. Hij schrijft de topdrukte van vorig jaar toe aan het willige beursklimaat. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter, steeg in 1997 ruim 40 procent, waarvan alleen al 16 procent in juli.

Met redenen: alle seinen stonden op groen. De rente was laag, de inflatie idem dito en de winstvooruitzichten waren florissant. Beleggers hapten gretig toe. Het aantal particulieren dat zich vol geestdrift stortte op de wereld van aandelen, puts, calls en andere financiële exoten, steeg ongekend.

Forse koerswinst
Die euforie is inmiddels grotendeels weggeëbd. Rente en inflatie blijven laag, maar de aanhoudende crisis in Azië gooit roet in het eten. Juli dit jaar tuimelden de koersen gemiddeld een kleine 9 procent. Gisterochtend opende de index zelfs beneden de 1200-puntengrens.

„Geen desastreuze ontwikkeling maar een gezonde correctie”, meent Jaap Koelewijn, hoofd beleggingsstrategie bij Iris, de gezamenlijke effectendenktank van Rabo en Robeco. „Als de AEX eind dit jaar op 1100 of 1200 punten staat, betekent dit over het hele jaar gemeten nog steeds een forse koerswinst”.

Ook institutionele beleggers zien geen reden voor paniek. „Er moet wel wat ingrijpenders gebeuren willen wij ons beleggingsbeleid aanpassen”, zegt een woordvoerder van het ABP – met een totaal vermogen van 230 miljard gulden de grootste professionele belegger van ons land.

Koelewijn bespeurt bij kleine beleggers wel tanende interesse. „Als de beurs vorig jaar een periode hard daalde, zag je particulieren direct bijkopen. Nu kijkt men de kat uit de boom”. Bij Effectenbank Stroeve staat de telefoon deze dagen al evenmin roodgloeiend. „'t Is hier vrij rustig”, zegt beleggingsadviseur Sijmen Plomp.

Paar fondsen
De Amsterdamse commissionair kijkt daar niet van op. „Het lijkt alsof de hele beurs te lijden heeft, maar in feite zijn dat maar een paar fondsen: „Olies”, „Unies” en –niet te vergeten– Aegon. Alleen al dit laatste aandeel, goed voor 14 procent van de beursindex, raakte binnen een week bijna veertig gulden kwijt”.

Beide adviseurs hebben een goede verklaring voor de koersdalingen: de crisis in Azië, waar opnieuw een devaluatiegolf dreigt door het steeds verder wegzakken van de Japanse yen. „Dat is iets waar je serieus rekening mee moet houden”, sombert Koelewijn. „De goedkope import is slecht voor de winstgevendheid van Nederlandse bedrijven. Fondsen als Philips en ASM Lythography merken dat aan den lijve”.

Los van de Azië-griep signaleert de Iris-adviseur een aantal meer specifieke problemen, zoals bij KPN, dat steeds meer internationale allianties ziet mislukken, en de sluimerende onduidelijkheid bij Baan over de eigendomsverhoudingen binnen dit concern. „Bij dit klimaat tikken dergelijke ontwikkelingen extra hard aan”.

Stabiliseren
Staat de Amsterdamse beurs aan de vooravond van een langdurige baisseperiode? „Er zal de rest van het jaar niet schrikbarend veel meer af gaan”, voorspelt Plomp. De Stroeve-analist ziet de beursgraadmeter zich rond de jaarwisseling stabiliseren rond de 1100 punten. „Maar zelfs al zou het 50 punten minder zijn, dan nog is er eigenlijk niets aan de hand”. Koelewijn is iets optimistischer. Hij mikt op een AEX van 1100 à 1200 punten.