Voorpagina30 juli 2001


Vier Nederlanders komen om bij ongeval in Frankrijk

Verkeerschaos door vakantiedrukte

Van onze buitenlandredactie
LENIZEUL – Miljoenen mensen hebben zich op ”zwarte zaterdag” in Europa verplaatst naar hun vakantieadres of weer op weg naar huis. In Frankrijk kwamen bij een zeer tragisch ongeval vier leden van een Nederlands gezin om.

Het gezin Van Egmond uit Oud-Beijerland kwam zaterdagochtend vroeg in botsing met een vrachtauto. Het ongeval gebeurde op de A31 bij Lénizeul, tussen Nancy en Metz. Vader Koos (40), moeder Marja (38) en de dochters Tineke (16) en Sandra (14) overleden ter plaatse. De 11-jarige dochter Ilse ligt nog steeds zwaargewond in Frankrijk in een ziekenhuis. De chauffeur van de vrachtauto raakte lichtgewond.

Het ongeluk bracht gisteren grote verslagenheid in de hervormde gemeente van Oud-Beijerland. Het gezin leefde intensief mee met de gemeente, vertelde een woordvoerder vanochtend. Zaterdagavond is contact gezocht met de vier gastpredikanten die gisteren in twee kerkgebouwen zouden voorgaan. De afkondiging waarin het ongeval werd meegedeeld, werd voorafgegaan door de woorden uit Jesaja 40: „Het gras verdort, de bloem valt af; maar het Woord onzes Gods bestaat in der eeuwigheid.” De ochtenddiensten werden afgesloten met het zingen van de verzen 8 en 9 van Psalm 103.

Vanochtend was nog veel onduidelijk over het vervoer van de overleden personen naar Nederland en over de begrafenis, zei de woordvoerder.

Volgens de vrachtwagenchauffeur wilde de Nederlandse auto hem inhalen, maar raakte de bestuurder daarbij zijn truck. Beide voertuigen belandden in een sloot, waarbij de personenwagen onder de vrachtwagen terechtkwam. De politie heeft een onderzoek ingesteld en de vrachtwagenchauffeur gehoord. Eventuele getuigen wordt gevraagd zich te melden.

File
In een zeer warm West-Europa zorgden dit weekeinde miljoenen vakantiegangers voor verkeerschaos. In Frankrijk was het zeer druk op de snelwegen naar het zuiden en naar het zuidwesten. Rond het middaguur op ”zwarte zaterdag” stond in Frankrijk in totaal 600 kilometer file.

De verkeersdrukte bracht zware luchtvervuiling met zich mee. In de strijd tegen de smog verlaagden de autoriteiten de maximumsnelheid op de Franse wegen met 30 kilometer per uur. Een leger van 20.000 gendarmes is dit weekeinde op pad geweest om de verkeersstromen in goede banen te leiden.

Ook in andere West-Europese landen was het topdrukte op de wegen. Volgens de Duitse automobilistenorganisatie ADAC stond er zaterdag in Duitsland meer dan 500 kilometer file. De grootste deed zich voor in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg en op de verbindingen met Oostenrijk. De strategische Tauerntunnel was enige tijd in noordelijke richting door een ongeval afgesloten. In Oostenrijk stond zaterdagmiddag 30 kilometer file aan de noordkant van de 6,4 kilometer lange Tauerntunnel. De politie liet de auto's daar in groepjes verder rijden om gevaarlijke situaties door opstoppingen in de tunnel te voorkomen. De wachttijd aan de noordelijke ingang bedroeg drie uur. Aan de zuidkant ontstond een file doordat het verkeer werd stilgezet na een kettingbotsing in de tunnel.

Het Rode Kruis stuurde hulpverleners met motorfietsen langs de files om door de hitte onwel geworden bestuurders en passagiers van water te voorzien. Op de A3 van Neurenberg naar Würzburg in Duitsland stond tegen half twee 's middags een file van 35 kilometer. Ook in het noorden van Duitsland was veel vakantieverkeer onderweg. Op de A7 van Hannover naar Hamburg stonden in beide richtingen files van in totaal vele tientallen kilometers. De langste was 50 kilometer.

In Italië waren dit weekeinde zeventien miljoen Italianen –eenderde van alle inwoners van het land– op weg naar hun vakantiebestemming of naar huis. Vooral op de A1 tussen Florence en Rome en tussen Milaan en Bologna was het in beide richtingen heel erg druk. Ook was er grote verkeersdrukte bij de meren in het noorden van het land. De trieste balans van de topdrukte in Italië op zaterdag: twaalf doden en 312 gewonden door 386 ongelukken.

In Spanje was het vooral druk op de wegen langs de kust in Catalonië. Rond Barcelona en op de A7 bij Tarragona stond het verkeer zaterdag muurvast. De langste file daar was 27 kilometer. In heel Spanje kwamen vanaf vrijdagmiddag ten minste zestien mensen om het leven door verkeersongelukken.

In het zuiden van Engeland stonden velen bumper aan bumper op de wegen richting de Britse kusten, waar het dit weekeinde warmer was dan op de Canarische Eilanden of op Hawaï.

Faillissement
Zo'n 8000 toeristen zijn gestrand in Turkije door het faillissement van een Belgische reisorganisatie. Het gaat hoofdzakelijk om Belgische vakantiegangers en in België woonachtige Turken. Ook zitten op de Brusselse luchthaven Zaventem nog eens 2000 reizigers vast die door het faillissement niet kunnen vertrekken, zo melden diverse Belgische media.

De betrokken vakantiegangers hadden hun vliegreis geboekt bij de reisagent en prijsstunter European Flight Center, een dochteronderneming van de Turks-Belgische luchtvaartmaatschappij Air Alpha. De directie van Air Alpha is in het voorjaar overigens al eens verhoord door de Belgische justitie, op verdenking van financieel wanbeheer. Air Alpha zegt alles in het werk te stellen de reizigers toch op de plaats van bestemming te krijgen. Om de 8000 gestrande passagiers te repatriëren zouden dertig vliegtuigen nodig zijn. Daarover beschikt Air Alpha bij lange na niet.

Zie ook:
Jonge kinderen verdronken

Amerikaan (36) verdronken bij Oost-Maarland

Verkeer in weekeinde eist zeker vier levens

Nederlanders verongelukt in Turkije

Schiphol merkt weinig van staking KLM