Economie30 juli 2001

Geen problemen tijdens drukste weekeinde

Schiphol merkt weinig
van wilde staking KLM

Van onze redactie economie
AMSTERDAM – Ondanks een wilde staking van grondwerktuigkundigen van de KLM is het drukste weekeinde op de luchthaven Schiphol goed verlopen. Dat meldde gisteravond een woordvoerster. Zo'n 4500 tot 5000 reizigers liepen uren vertraging op, maar zij gingen bijna ongemerkt in de mensenmassa op.

„De luchthaven kan zo'n aantal makkelijk aan”, aldus de woordvoerster van Schiphol.

De wilde staking van 150 tot 200 technici van de KLM werd zaterdagmiddag beëindigd. De stakers togen weer aan het werk nadat de directeur Personeel en Organisatie van de luchtvaartmaatschappij hen had toegesproken. Hij vroeg de werkonderbrekers met klem af te zien van verdere acties tijdens het drukste weekeinde van het jaar op Schiphol.

In totaal verwerkte Schiphol zaterdag en gisteren ruim 287.000 reizigers, van wie zo'n 120.000 vertrekkende vakantiegangers. De luchthaven was er goed op voorbereid. Er waren voor de zomerdrukte extra medewerkers ingezet om reizigers wegwijs te maken. En er kon worden uitgeweken naar extra parkeerterreinen. Dat bleek niet nodig.

Voor de KLM verliep het weekeinde door de staking minder prettig. Dertien intercontinentale vluchten werden zaterdag verschoven van de ochtend naar de middag en liepen daardoor uren vertraging op. In één geval vertrok een vlucht pas vijf uur later dan gepland. De gevolgen van de staking waren gisteren ook nog te merken. Een vlucht naar Kuala Lumpur liep drie uur vertraging op en twee vluchten (naar Hongkong en San Francisco) een halfuur vertraging.

Werkwijze
Ook vrijdagavond legden ontevreden werknemers het werk neer, nadat overleg tussen KLM en vakbonden zonder resultaat was gebleven.

Grondwerktuigkundigen (GWK's) zorgen ervoor dat een vliegtuig kan vertrekken. Zij vinden dat zij onderbetaald worden ten opzichte van buitenlandse collega's en willen onder meer minimaal 40 procent meer loon. In sommige gevallen loopt de eis op tot 130 procent. De KLM en de vakbonden vinden dit onbespreekbaar. Tevens willen de technici erkenning van hun vakbond, de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaarttechnici (NVLT). De KLM erkent deze nieuwe bond niet, de vakbonden zijn niet blij met de werkwijze van de NVLT.

„Wij zijn bij de KLM al met zeven bonden, waarvan vier voor grondpersoneel. Een nieuwe speler erbij levert geen toegevoegde waarde op. Het is al complex genoeg om met zeven delegaties met de directie overleg te voeren”, aldus bestuurster José Smits van FNV Bondgenoten vanochtend in het Algemeen Dagblad.

De KLM en de werknemersorganisaties zijn tijdens onderhandelingen in de nacht van vrijdag op zaterdag overeengekomen dat er op korte termijn een internationaal onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden naar de salarissen van de KLM-GWK's. Leden van de NVLT zullen hieraan deelnemen. Als de uitkomst van het onderzoek verhoging van salarissen rechtvaardigt, zal dat met terugwerkende kracht tot 1 juni 2001 worden gehonoreerd, aldus de KLM.

Bulk
Schiphol krijgt elk jaar in de zomer meer reizigers te verwerken. Vorig jaar deden tijdens de topdagen ruim 140.000 reizigers per dag de luchthaven aan. Dit jaar lijkt afgelopen zondag, met meer dan 145.000 reizigers, van wie 60.000 vertrekkende vakantiegangers, de drukste dag van het jaar te worden.

Overigens is de drukte nog niet over. Op 10 augustus worden ook meer dan 140.000 passagiers verwacht. Dan zal het merendeel uit terugkerende vakantiegangers bestaan.