Voorpagina 1 december 2000

Geen extra geld voor ME-onderzoek

„Huis- en tandarts
in standaardpolis”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Tweede Kamer vindt dat in een nieuw basisstelsel voor de zorg de huisarts, de tandarts en de fysiotherapeut standaard in het verzekeringspakket moeten zitten.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert half december hoogstwaarschijnlijk naast een brede standaardpolis een basispolis mogelijk te maken. In de basispolis zijn de kosten voor de eerstelijnszorg voor rekening van de verzekerden. In ruil daarvoor betalen ze een lagere premie.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren tijdens de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitvoerig over de toekomst van het stelsel van ziektekostenverzekering. PvdA, CDA en GroenLinks voelen niets voor een polis zonder huisarts, tandarts en fysiotherapeut. PvdA-kamerlid Oudkerk wees op diverse onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die niet zijn verzekerd, vaak te laat naar hulpverleners gaan. Daardoor zijn er soms minder mogelijkheden voor herstel. Bovendien zijn de kosten vaak hoger omdat betrokkenen direct naar een specialist worden doorverwezen.

Het VVD-kamerlid Van Blerck zou het betuttelend vinden als de overheid zou voorschrijven waartegen burgers verplicht verzekerd moeten zijn. Volgens het liberale kamerlid zijn mensen, net zoals bij het aangaan van schadeverzekeringen, heel goed in staat zelf te bepalen welke risico's ze wel of niet voor eigen rekening nemen.

Schoolfruit
Minister Borst vindt het een goede zaak als er naast schoolmelk ook schoolfruit komt. De fruitsector is bereid daaraan een financiële bijdrage te leveren. Het CDA-kamerlid Atsma vroeg of de overheid dit project ook wil ondersteunen. Borst wil dat niet. Behalve de sector zouden ook ouders eraan bij moeten dragen. Een subsidieregeling van de Europese Unie biedt waarschijnlijk ook mogelijkheden.

Uit cijfers van het Voedingscentrum in Den Haag blijkt dat kinderen gemiddeld 75 gram fruit per dag eten. Dat is veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 100 tot 200 gram.

De reorganisatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg loopt goed. Minister Borst van Volksgezondheid is dan ook niet van plan die tijdelijk stop te zetten. De Tweede Kamer had woensdag veel kritische opmerkingen gemaakt over werkwijze van de inspectie.

De bewindsvrouw ondersteunt de wens van de Kamer dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken van het chronische-vermoeidheidssyndroom ME. Geld daarvoor moet echter uit bestaande onderzoeksmiddelen komen.

Walkmans
De Tweede Kamer eist dat minister Borst een notitie schrijft over gehoorschade bij jongeren door harde muziek in disco's, door bezoek aan houseparty's en door verkeerd gebruik van walkmans. De bewindsvrouw moet ook concrete maatregelen aangeven om een en ander te bestrijden. Jaarlijks lopen 20.000 jongeren onherstelbare gehoorschade op. De actie is een initiatief van het kamerlid Rouvoet (RPF/GPV)

In antwoord op vragen van SGP'er Van der Vlies zei Borst dat ze intelligentietest op ongeborenen verwerpelijk vindt. De bewindsvrouw is er niet van overtuigd dat de test betrouwbaar is.

Zie ook:
Rookwolken wettelijk ingedamd

Werkgevers steunen Vliegenthart in strijd tegen wachtlijsten

Zorgverzekeraars willen fraude beter aanpakken

„Tussen zorgpraktijk en identiteit bestaat kloof”