Binnenland1 december 2000

Zorggroep Rijnmond viert vele jubilea

„Tussen zorgpraktijk en
identiteit bestaat kloof”

Van onze correspondent
ROTTERDAM – Binnen de Protestants Christelijke Zorggroep Rijnmond ervaart 70 procent van de leidinggevenden een kloof tussen de formele identiteit van de instelling, vastgelegd in statuten en beleidsdocumenten, en de manier waarop die identiteit wordt beleefd. Dat blijkt uit een enquête die onder 36 managers van de vijf zorgcentra en de drie verpleeghuizen van de zorggroep is gehouden.

Als oorzaak geven de managers aan dat er sprake is van een verschil tussen de zorgvisie en de samenleving. Ook de kwaliteit van de te leveren zorg staat onder druk en het draagvlak van de medewerkers die aan de identiteit invulling moeten geven, is te laag. De managers vinden wel dat medewerkers loyaal moeten zijn om de identiteit van de instelling vorm te geven.

Dat zei directeur E. Koster van twee zorginstellingen van de Zorggroep Rijnmond gisteren op het jubileumsymposium van de groep. Bijna alle instellingen binnen de Zorggroep Rijnmond vieren dit jaar het 12,5-, 35- of 40-jarig bestaan, terwijl het verpleeghuis Pniël kortgeleden een volledig vernieuwd gebouw in gebruik nam. Het thema van het symposium was ”Identiteit kent geen tijd”.

„Iedere tijd geeft inhoud aan de eigen identiteit”, zo parafraseerde mr. S. E. Korthuis, de Rotterdamse wethouder voor Volksgezondheid, het thema. Ze waarschuwde ervoor dat zelfstandigheid voor ouderen een groot goed is, maar niet tot elke prijs kan worden gerealiseerd. Ze noemde het merkwaardig dat er wachtlijsten zijn, maar dat er in het verpleeghuis in Apeldoorn dat eigendom is van de gemeente Rotterdam, bedden leeg staan.

Duidelijkheid
„Belangrijk voor het voortbestaan is dat u duidelijk maakt waar u voor staat”, zei J. Verbree, voorzitter van het Landelijk Overleg Cliëntenraden (LOC). „Maak duidelijk wat het beleid van uw zorginstelling is op het gebied van stervensbegeleiding, euthanasie en bejegening. Vormgeven aan identiteit maakt je kwetsbaar en maakt je verantwoordelijk voor hoe je er invulling aan geeft”, aldus Verbree. De LOC-bestuurder voerde een pleidooi voor vraaggestuurde zorg, waarbij een persoonsgebonden budget inhoud aan de vraagsturing geeft.

B. Eerland-van Vliet, CFO-bestuurder voor de zorgsector, definieerde identiteit als „een open ruimte om spiritualiteit te beleven.” Ze noemde het belangrijk dat voor de medewerkers ook bezinningsmomenten worden ingebouwd en dat er aandacht is voor bestaans- en zingevingsvragen. „Gestalte geven aan identiteit uit zich in een respectvolle bejegening, informatiebereidheid en een vertrouwensrelatie. Blijf investeren in de medewerkers”, aldus de CFO-bestuurder.