Voorpagina 23 november 2000

Dossier Crisis Midden-Oosten

Kabinet beraadt zich op vergelding

Twee doden bij
bomaanslag op
bus in Israël

Van onze buitenlandredactie
HADERA – Bij een autobomaanslag op een bus in de Noord-Israëlische stad Hadera zijn gistermiddag twee doden en 55 gewonden gevallen. Het veiligheidskabinet van Israël heeft tot gisteravond laat beraad gevoerd over mogelijke vergeldingsacties. De zitting werd uiteindelijk zonder besluit afgesloten. Vanavond komt het kabinet opnieuw bijeen.

De bomexplosie, die zich voordeed in het centrum van de stad, was zo krachtig dat de bus een winkel in werd geblazen en nabijgelegen winkels in brand vlogen. Een vrouw verloor beide onderbenen. De jongste gewonde is een Arabisch meisje van een jaar oud. Ze heeft ernstige brandwonden. Ook is een tweejarig kind gewond geraakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar in de Gazastrook vierden zo'n honderd leden van de Hamas-beweging het succes van de aanslag.

Hamas waarschuwde Israël meteen geen vergeldingsaanvallen uit te voeren voor de aanslag. In een gisteravond uitgegeven verklaring zegt Hamas dat de „poort van de hel geopend wordt” als Israël probeert Palestijnse politieke of geestelijke leiders te vermoorden.

De geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin, rechtvaardigde de aanslag, maar zei tevens dat hij geen informatie had dat Hamas-strijders verantwoordelijk zijn voor de terreurdaad. Voor de aanslag op de bus had Hamas gedreigd met vergeldingsmaatregelen voor de dood van vier Palestijnen die eerder op de dag door Israëlische militairen waren doodgeschoten. Volgens Israël was de aanslag waarschijnlijk het werk van de Islamitische Jihad.

De Israëlische premier Barak noemde de aanslag „barbaars” en zei dat hij de Palestijnse leider Yasser Arafat verantwoordelijk houdt. Volgens Barak heeft Arafat de afgelopen weken tientallen moslimextremisten vrijgelaten en mensen aangemoedigd aanvallen op Israëliërs uit te voeren. Hij dreigde „de rekening te vereffenen.”

De Palestijnse Autoriteit verklaarde dat Arafat niets met de aanslag te maken heeft. Een adviseur van Arafat zei dat Barak de schuld Arafat in de schoenen schuift om de aanvallen van het Israëlische leger te rechtvaardigen.

Gesprekken hervatten
Arafat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, intussen laten weten dat hij de vastgelopen vredesgesprekken met Israël wil hervatten. Dit heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shlomo Ben Ami, vanmorgen gezegd.

In New York kwam gisteren de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen voor een spoedberaad over de gewelddadigheden. Het spoedberaad werd gehouden op verzoek van Arabische landen.

De leden van de Veiligheidsraad veroordeelden het Israëlische legergeweld, zoals de Arabische landen hadden gehoopt, maar ook bekritiseerden ze de recente Palestijnse bomaanslagen op Israëlische doelen.

In Jeruzalem woonden tienduizenden mensen gisteravond een bijeenkomst bij van de oppositie. Oppositieleider Ariel Sharon zei dat de regering harder moet optreden. „De bevolking is niet moe geworden, de regering is moe geworden”, aldus Sharon. Volgende week stemt het Israëlische parlement over vervroegde verkiezingen. Eerder liepen gesprekken over een regering van nationale eenheid op niets uit.

Zie ook:
Tegenslagen voor Barak stapelen zich op