Voorpagina 4 oktober 2000

Zie ook: Van Aartsen hekelt Israëlisch geweld

Bemiddelingspoging in Parijs

Dodental in
bezet gebied
blijft oplopen

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM – De botsingen tussen Israëli's en Palestijnen houden aan ondanks een bestand dat gisteren was gesloten. Intussen doen verscheidene landen pogingen de partijen tot elkaar te brengen. Nederland heeft scherpe kritiek geleverd op Israël. In de eerste uren na het bekend worden van het staakt-het-vuren bleef het betrekkelijk rustig. Israël trok zwaar geschut en pantserwagens terug uit plaatsen waar de afgelopen dagen was gevochten.


Tijdens gevechten in de door Israël bezette gebieden en in Israël zelf zijn gisteren opnieuw veel doden en gewonden gevallen. Israëlische soldaten schoten in Gaza vier Palestijnen dood tijdens schermutselingen bij de Joodse nederzetting Netzarim, zo is vernomen van zegslieden in ziekenhuizen.

In Kfar Manda, in het noorden van Israël, kwam een Israëlische Arabier om het leven tijdens gevechten met het leger en raakten twintig mensen gewond, van wie vier er slecht aan toe zijn. In El-Bireh op de Westelijke Jordaanoever werd een Palestijn door een kogel geraakt. Hij overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ooggetuigen meldden dat Israël in de Gazastrook opnieuw helikopters heeft ingezet. Palestijnse doelwitten zijn daarbij beschoten met raketten en mitrailleurs. Volgens een woordvoerder ging het om gebouwen van waaruit betogers Israëlische militairen bestookten met stenen en benzinebommen. Ook in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever braken rellen uit waarbij geschoten werd, evenals in Nazareth. Dat gebeurde toen duizenden personen een gedode Arabische Israëli naar zijn laatste rustplaats brachten.

In totaal zijn de afgelopen dagen 62 mensen omgekomen bij het geweld. Onder de slachtoffers zijn 50 Palestijnen, negen Arabische Israëli's en drie Joodse Israëli's.

„Totale oorlog”
De plaatsvervanger van de staf-chef van het Israëlische leger is somber gestemd over de huidige situatie. Hij zei dat het ergste nog moet komen. VN-topman Annan zei dat het Midden-Oosten afstevent op een totale oorlog.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte doen hun uiterste best de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te brengen. Vandaag doen de Amerikanen een bemiddelingspoging. Minister Albright van Buitenlandse Zaken zal in Parijs besprekingen voeren met de Israëlische premier Barak en de Palestijnse president Arafat. Eerst spreekt ze met hen afzonderlijk, daarna moet een gesprek volgen waar ze alledrie aan deelnemen.

De Verenigde Staten hebben groot belang bij het welslagen van de bemiddelingspoging, zeker na het mislukken van de vredesbesprekingen in Camp David. President Clinton hoopt dat er een vredesregeling totstandkomt voordat hij januari volgend jaar zijn functie neerlegt.

De gesprekken in Parijs vinden plaats in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur, vlak bij het paleis van de Franse president Chirac. Ook hij zal met Barak en Arafat gesprekken voeren om te proberen het vredesproces vlot te trekken.

Morgen treffen Barak en Arafat elkaar in Egypte, waar president Mubarak hen ontvangt. VN-secretaris-generaal Annan zei dat hij de twee leiders deze week ook zal ontmoeten, maar hij zei niet wanneer precies en waar.

Onderzoek
Israël liet gisteren weten niets te voelen voor een internationaal onderzoek naar de geweldsuitbarsting. Wel gaf het leger toe verantwoordelijk te zijn voor de dood van een 12-jarige Palestijnse jongen. De knaap stierf zaterdag voor een draaiende tv-camera in de armen van zijn vader. Beelden van de schietpartij die over de hele wereld zijn uitgezonden, hebben veel emoties losgemaakt. De vader wil dat de Israëlische staat wordt berecht voor de dood van zijn zoon.

In Nederland uitte minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen scherpe kritiek op Israël. In de Tweede Kamer toonde hij zich geschokt door het gebruik van speciale kogels door Israëlische militairen die veel slachtoffers hebben gemaakt. De minister zei verder dat de Israëlische regering in de fout is gegaan door Likud-leider Sharon toestemming te geven de Tempelberg te bezoeken, wat tot de ongeregeldheden leidde.