Voorpagina 3 augustus 2000

Chauffeur verongelukte bus in Frankrijk in voorarrest

„Je kunt er bijna op wachten”

Door R. Pasterkamp
ROTTERDAM/VALENCE – Dezelfde tijd van het jaar, de zomer. Dezelfde route, de ietwat saaie ”Autoroute du Soleil”. Ieder jaar gebeuren er veel ongelukken op de weg in Frankrijk. Vooral met bussen. Vooral met Nederlanders. „Je kunt er bijna op wachten.”

De woordvoerder van de Franse politie lijkt met deze uitspraak gelijk te krijgen. In juli 1998 vielen zeven doden, onder wie drie Nederlanders, bij een busongeval nabij het Franse Montelimar. In oktober 1996 drie doden, drie zwaargewonden en 37 lichtgewonden door een ongeluk bij Thionville met terugkerende Costa-Bravagangers.

En gisteren de klap bij Valence: drie doden. Frankrijk staat ieder jaar op de dodenlijst, al vond het zwaarste busongeval van de laatste vijf jaar plaats in Duitsland. In februari 1996 kwamen in Winterberg negen Nederlanders om het leven toen hun bus van de besneeuwde weg afgleed.

Toch is de touringcar het veiligste vervoermiddel voor vakantiegangers, zo blijkt uit Duits onderzoek. Na de bus volgen vliegtuig, trein en auto. Reizen per bus is populair, zeker onder jongeren. Voor een habbekrats bereiken ze bestemmingen die per vliegtuig niet te betalen zijn. De lange reistijd, veelal in het donker met de zogenaamde nachtpendel, neemt de jeugd op de koop toe.

Frankrijk is volgens cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR) over 1999 voor Nederlandse bustoeristen de belangrijkste bestemming: 31 procent van de busreizigers ging naar dat land. Spanje volgt met 18 procent, dan Oostenrijk met 13 procent. De in totaal 4500 Nederlandse bussen maakten vorig jaar 94 miljoen internationale kilometers met 5,5 miljoen passagiers aan boord.

Sardineblikje
Al zou de lust om in een bus te stappen na het zien van de beelden uit Frankrijk danig afnemen. De betonnen pijler op de snelweg bij de Franse plaats Valence werkte gistermorgen vroeg als een blikopener. De rechterkant van de witte touringcar van TCR uit Raalte is als een sardineblikje opengereten. Paarse gordijntjes wapperen in de wind. Alle stoelen zijn in elkaar gedrukt. Het duurde meer dan vijf uur om de gewonden uit het wrak te krijgen.

In de bus zaten vijftig passagiers, een hostess en twee chauffeurs. De groep kwam uit de Spaanse badplaats Lloret de Mar, een populaire vakantiebestemming onder jongeren. Drie mensen overleefden het ongeval niet: twee minderjarige meisjes en de tweede chauffeur, een 23-jarige man uit Raalte. Er raakten 26 mensen gewond, van wie negen zwaar. Drie zijn er kritiek aan toe.

Vijfendertig inzittenden van de rampbus kwamen vannacht per vliegtuig in Nederland aan. De speciale vlucht landde kort voor één uur op Rotterdam Airport, waar familieleden de reizigers verwelkomden. Tien van de met het vliegtuig teruggekeerde buspassagiers raakten lichtgewond bij het busongeluk. Wanneer de overige gewonden terugkeren naar Nederland is nog niet bekend.

Ingedommeld
De Franse politie hield gisteren de chauffeur van de bus aan. De chauffeur, een 38-jarige man uit Raalte, is waarschijnlijk vandaag voorgeleid. Hij kreeg officieel te horen waarvan hij wordt beschuldigd. De politie denkt niet dat de man te lang achter het stuur heeft gezeten. Ze denkt wel dat hij is ingedommeld. De chauffeur ontkent dit. Uit een test is gebleken dat de man niet onder invloed was van alcohol. De tachograaf laat zien dat hij niet te hard heeft gereden.

De chauffeur heeft volgens zijn werkgever TCR Raalte ruim zeven jaar ervaring als touringcarchauffeur. Hij zou prima functioneren. Peter Langhout Reizen uit Alphen aan den Rijn, organisator van de reis, huurde de bus van TCR.

Het is niet waarschijnlijk dat de chauffeur in Frankrijk wordt vastgehouden. Dat is zelfs zijn Belgische collega twee weken geleden niet overkomen. Die bleek zich niet aan het rijtijdenbesluit te hebben gehouden, veel te hard te hebben gereden en te zijn ingeslapen. De Belgische bus kantelde op de snelweg even ten zuiden van Orléans. Twee meisjes van de padvinderij van 13 en 14 jaar, op terugweg van een kamp in Centraal-Frankrijk, kwamen om het leven. De Belgische chauffeur kon de dag erop naar huis, maar moet zich binnenkort verantwoorden voor een Franse rechter. Hij riskeert 100.000 gulden boete en drie jaar cel.

Keurmerk
De gisteren verongelukte Nederlandse bus beschikte niet over het keurmerk van de Stichting Keurmerk Busbedrijf. Dit keurmerk ontstond enige jaren geleden uit noodzaak passagiers „meer inzicht en zekerheid te geven” over de kwaliteit van reizen per touringcar. De stichting ziet onder meer toe op de staat van de bussen, de bekwaamheid van chauffeurs en de naleving van de rij- en rusttijdenwet. Alle nieuwe touringcars moeten sinds 1 oktober 1999 zijn voorzien van gordels voor de passagiers.

Touringcars van goedgekeurde bedrijven dragen een genummerde keurmerksticker naast de entreedeur. Ruim de helft van de Nederlandse busbedrijven rijdt met het keurmerk. De ANVR reist alleen met busmaatschappijen die het keurmerk hebben. Peter Langhout Reizen is niet bij de ANVR aangesloten.

Zie ook:
Zeker drie doden bij busongeval Frankrijk - 2 augustus 2000