Voorpagina 2 augustus 2000

Moeizame berging van slachtoffers

Zeker drie doden bij
busongeval Frankrijk

Van onze binnenlandredactie
ROTTERDAM/VALENCE – Drie Nederlanders zijn vanmorgen omgekomen bij een busongeval bij Valence, in Zuid-Frankrijk. De slachtoffers zijn twee minderjarige meisjes en de tweede chauffeur van de bus. Het kostte de Franse brandweer meer dan vijf uur om alle gewonden uit het wrak van de bus te halen.

Een Nederlandse bus van Peter Langhout Reizen botste omstreeks 02.15 uur vannacht op een pijler van een brug over de A7, de snelweg Lyon-Marseille. Waarschijnlijk is de chauffeur, die ongedeerd bleef, de macht over het stuur verloren. De tweede chauffeur, die lag te slapen, heeft het ongeval niet overleefd.

Bij het ongeluk raakten 21 mensen gewond, van wie er vier ernstig aan toe zijn, aldus de Franse autoriteiten. Onder de gewonden zijn ook zeven inzittenden van een Zweedse minibus die achter op de Nederlandse bus reed. Het gaat waarschijnlijk om een gezin uit Noord-Afrika.

Een tweede Nederlandse bus van de Rotterdamse touroperator GoGo tours reed vervolgens op de eerste twee voertuigen in, zo meldde de politie. Een woordvoerder van GoGo tours beweert dat zijn bus niet betrokken was bij het ongeval met de eerste Nederlandse touringcar, maar 300 meter daarachter in de chaos in botsing kwam. De 44 inzittenden van deze bus bleven ongedeerd. Zij kwamen uit Malgrat de Mar en Estarit en werden met een andere bus verder vervoerd.

De bus van Peter Langhout vervoerde overwegend jongeren uit heel Nederland die vakantie hielden in de Spaanse badplaats Lloret de Mar. Van de 54 plaatsen in de bus waren er vijftig bezet; 37 inzittenden bleven ongedeerd. Zij werden vanmorgen opgevangen in een kazerne van het Franse leger. De gewonden zijn overgebracht naar het centrale hospitaal van Valence.

Onderbeen
Een aantal gewonden heeft bijna vijf uren beklemd gezeten in het voorste deel van de verongelukte bus. Tegen 08.00 uur vanmorgen wist de Franse brandweer hen te bevrijden. Bij twee gewonden zijn ter plaatse amputaties uitgevoerd. Bij een meisje van zeven jaar oud werd een onderbeen afgezet. Volgens commandant Leroy van de eerste hulp vertonen de slachtoffers „typische verwondingen van een busongeluk: beknelde benen.”

Direct na het busongeluk werd een hulpplan in werking gesteld. Zowel op de plek van het ongeval als in het ziekenhuis en in de kazerne waren direct teams van hulpverleners en psychologen met tolken aanwezig. De autosnelweg A7 ten zuiden van Valence was aan het einde van de morgen nog heel moeilijk toegankelijk. Slechts over één rijstrook kon het verkeer naar het noorden doorrijden.

Toestand
Het is nog niet bekend hoe en wanneer de inzittenden van de rampbus naar huis gaan. Twee artsen, een psycholoog, twee hulpverleners en een begeleider van SOS International vertrokken vanmorgen vanuit Rotterdam naar Valence om de medische toestand van de passagiers te inventariseren.

In overleg met de plaatselijke hulpverleners bepaalt het team welke mensen op welke manier naar Nederland vervoerd worden, aldus een woordvoerster van SOS International. Ook werken de teamleden mee aan de psychische opvang van de buspassagiers. De afgelopen vier jaar kwamen bij verschillende ongevallen met touringcars bijna veertig Nederlanders om het leven.

Zie ook:
Chauffeur in voorarrest