Toerisme

A B C D F G H I L M N O P S T V Y Z
AUSTRALIË denkt een slag te slaan met de Olympische Spelen, die er in het historische jaar 2000 worden gehouden. Het hele land bereidt zich nu al op dit evenement voor. Het continent moet het in de promotie vooral hebben van de overweldigende natuur. Er zijn maar liefst tweeduizend nationale parken en reservaten.
”Aussie Helpline”: 020-4874541
BELGIË viert het jaar van het Surrealisme in Wallonië en in Brussel met ruim honderd evenementen. Zo houdt de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de hoofdstad van 6 maart tot 28 juni een overzichtstentoonstelling van de schilder René Magritte, ter ere van zijn honderdste geboortedag. Het stadhuis van Leuven bestaat 550 jaar. In april krijgt Ieper met In Flanders Fields een nieuw museum over de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Grote videoschermen en interactieve cd-rom's vertellen het trieste verhaal. De “No Man's land Experience” gaat nog een stap verder: de bezoeker ondergaat wat soldaten “over de top” van hun loopgraaf ervoeren.
Belgisch Verkeersbureau: 023-5344434
CANADA laat nadrukkelijk weten dat een bezoek aan het land in alle seizoenen de moeite waard is. Dankzij de goedkope Canadese dollar krijgt de Nederlandse bezoeker bovendien meer waar voor zijn geld, aldus de Canadian Tourism Commission. De CTC zet dit jaar vooral Nova Scotia in het zonnetje. Daarnaast geeft de Engelstalige brochure “Live the Legacy” per provincie aan welke mogelijkheden er zijn om kennis te maken met het heden en verleden van de culturen van Indianen, Inuits (eskimo's) en de “Métis People”, een mengeling van inheemse en Europese volkeren. De luchtvaartmaatschappij Canada 3000, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, vliegt vanaf april non-stop naar de westkust met de eerste nieuwe Airbus A330-200.
Canada reisinfolijn: 070-3111675

DENEMARKEN opent in juni de vaste oeververbinding over de Grote Belt. Automobilisten kunnen dan zonder gebruikmaking van veerboten op de belangrijkste oost-westroute in het land reizen. Doordat het oostelijk eiland Seeland is verbonden met Funen zal onder meer de hoofdstad Kopenhagen vanuit het westen sneller en gemakkelijker bereikbaar zijn. Voor een personenauto (tot zes meter) is het tarief 210 Dkr. enkele reis. Er komt een eendaags retourbiljet van 175 Dkr. Motorfietsen betalen 105 Dkr. Volwassenen die per bus over de Grote Belt willen, zijn 32 Dkr. kwijt. Kinderen reizen voor halfgeld. De maximumsnelheid op de brug-tunnel is vastgesteld op 110 kilometer per uur.
Deens Verkeersbureau: 0900-2025280

DUITSLAND verzilvert de Vrede van Münster. Die maakte 350 jaar geleden een eind aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. Het verkeersbureau bewerkt de Nederlandse markt bovendien met de thema's “Vakantie op de boerderij”, “In het spoor van ridders en vorsten” en “In het spoor van de Oranjes in Duitsland”. Vooral de Oranje-route, een ontdekkingstocht langs en door steden en regio's die eeuwenoude banden met het Nederlandse koningshuis hebben, moet een nieuwe publieksmagneet worden. Verder staat de Dom van Keulen, die de Unesco in 1996 tot wereldcultuurgoed verklaarde, 750 jaar op zijn grondvesten. Het jubileum wordt uitvoerig gevierd.
Duits Verkeersbureau: 0900-1091029

FINLAND heeft een toeristische trekpleister waar jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers op afkomen: het in de havenmond van Helsinki gelegen forteiland Suomenlinna. Dit “Gibraltar van het noorden” bestaat 250 jaar. Kemi, een haven- en industriestadje aan de Botnische Golf, krijgt dit jaar opnieuw een sneeuwkasteel. Het gebouw, dat tussen 7 februari en 10 april is te zien, belooft een architectonisch hoogstandje te worden. Het krijgt twee verdiepingen. Met de SeeSea Card, die nu in Nederland wordt geïntroduceerd, kunnen toeristen voor 110 gulden gedurende zestien dagen onbeperkt in het scherengebied –een archipel van zo'n 100.000 eilanden tussen Stockholm en Turku– rondreizen.
Fins Verkeersbureau: 020-6719876

FRANKRIJK geeft de exotische eilanden Martinique en Guadeloupe extra aandacht. Het land heeft twee grote projecten in de steigers staan. In Parijs verrijst “La Tour de la Terre”, een 200 meter hoge toren van hout, die precies op 1 januari 2000 in gebruik moet worden genomen. De concurrent van de Eiffeltoren zal op een bloem lijken en krijgt behalve een wandelpromenade ook expositieruimten en een restaurant. In het bultige vulkaanlandschap van de Auvergne wordt Vulcania gebouwd, na Euro Disney en Futuroscope het derde grote pretpark. Toeristen kunnen vanaf 2000 in het binnenste van een vulkaan terechtkomen. Bij Saint-Omer in Pas-de-Calais kan men La Coupole, een enorme ondergrondse lanceerbasis van V2-raketten, bezoeken. Het overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is ingericht als Historisch Centrum over de oorlog en de ontwikkeling van de raket.
Maison de la France: 0900-1122332

GRIEKENLAND constateert dat de vakantieganger zich onttrekt aan het massatoerisme. Contact met de lokale bevolking staat hoog op de prioriteitenlijst. Men springt daarop in met alternatieve verblijfsmogelijkheden: oude molens, herenhuizen en villa's. Nieuwe bestemmingen voor het zomerseizoen zijn het aan zee gelegen Pilion-gebergte met Thessalië en Kefalonia, het grootste eiland in de Ionische Zee.
Grieks Verkeersbureau: 020-6248786

GROOT-BRITTANNIË leeft ook al naar het jaar 2000 toe. In Greenwich, het plaatsje dat in het oosten aan Londen geplakt zit, verwacht het kloppend hart van de millenniumviering te worden. Op de basis van de Greenwich Mean Time en de Nulmeridiaan verrijst de vijftig meter hoge Millennium-dome. Het moet het beroemdste gebouw van het jaar 2000 worden. Ondertussen probeert het verkeersbureau vakantiegangers te bereiken die buiten het hoogseizoen een tweede, korte, vakantie op het eiland willen doorbrengen. Wales of Devon lenen zich daar goed voor. Birmingham maakt zich ondertussen op voor de G-8-conferentie in mei. De stad staat tevens stil bij de honderdste sterfdag van de Victoriaanse schilder Edward Burne-Jones. English Heritage introduceert de zogenaamde Overseas Visitor Pass, die na aanschaf gedurende zeven of veertien dagen vrij toegang geeft tot ruim 400 monumenten. Jersey ontving als eerste bestemming ter wereld de Green Globe-status. Het Kanaaleiland besteedt onder andere veel zorg aan zogenaamde Green Lanes. Fietsers en wandelaars hebben daarop altijd voorrang op automobilisten.
Brits Verkeersbureau: 020-6855051; Jersey Tourism: 072-5116142

HONGARIJE herdenkt de sterfdag van de Habsburgse keizerin Elisabeth (”Sissi”), tevens koningin van de Hongaren, die een eeuw geleden werd vermoord. De vorstin was (en is) uitzonderlijk populair in Hongarije. Zij verbleef frequent in en rond Gödöllö, het nu als museum in gebruik zijnde fraai gerestaureerde paleis.
Hongaars Verkeersbureau: 070-3209092

IERLAND verwacht dat veel vakantiegangers die het eiland al eens bezochten opnieuw zullen komen. Doordat er nu een wat stabieler politiek klimaat in Noord-Ierland heerst, denkt het verkeersbureau dat vooral niet eerder ontdekte plekjes in de buurt van Belfast in trek zijn. De Tour de France doet tussen 11 en 13 juli de steden Wicklow, Wexford, Waterford en Cork aan, terwijl eind augustus Dublin in het teken staat van de Cutty Sark Tall Ships.
Iers Bureau voor Toerisme: 020-6223101

ISRAËL bestaat op 30 april als natie een halve eeuw. Het gouden jubileum zal in het hele land uitbundig gevierd worden. Tientallen manifestaties staan op stapel. Het vredesproces in het Midden-Oosten ontsluit nieuwe toeristische routes. De Israëlische natuurbeschermingsorganisatie SPNI, Camel Riders, het Jordaanse Petra Moon Tours en het Egyptische Apple Tours hebben de handen ineengeslagen en bieden een grensoverschrijdende rondreis per jeep en kameel door vier woestijnen aan.
Israëlisch Bureau voor Toerisme: 020-6128850

ITALIË denkt dat Sicilië sterk in populariteit zal stijgen. Wat betreft het 'vasteland' streeft het verkeersbureau naar een betere spreiding van de toeristenstroom over alle Italiaanse regio's. Handig aanknopingspunt hierbij is de opkomst van het zogenaamde religieus toerisme als opmaat tot het jaar 2000. Italië verwacht hier veel van. Abdijen en kerken worden opgeknapt om tweeduizend jaar christendom te herdenken. Rome rekent alleen al op 40 miljoen toeristen. Overigens worden dit jaar al veel Nederlanders verwacht. Belangrijke factor daarbij is de sterke koopkracht van de Nederlandse gulden ten opzichte van de Italiaanse lire.
Italiaans Verkeersbureau: 020-6168244/45

LUXEMBURG viert de 1300e verjaardag van de stichting van de abdij en de stad Echternach door Willibrord. De porseleinfabriek Villeroy & Boch begon op 1 april 1748 met pottenbakken. Het bezoekerscentrum in Septfontaines houdt heden en verleden tegen het licht.
Luxemburgs Verkeersbureau: 00352-42828220

MAURITIUS en Nederland hebben een band van vierhonderd jaar. September 1598 deed voor het eerst een VOC-schip op weg naar Indië het eiland Dina Margabin aan. Later werd deze bestemming vernoemd naar prins Maurits. Bij Mahébourg ontstond in die tijd een pleisterplaats voor het verkeer Holland–Java. Het eiland midden in de Indische Oceaan presenteert zich nu met 25 andere exotische landen in de stand van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). Het CBI ondersteunt landen bij het op een goede wijze ontwikkelen van hun toerisme. Kyrgistan (Kirgizië), ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd, Nicaragua en Turkmenistan krijgen voor het eerst die kans in Utrecht.
CBI: 010-2013434

NIEUW-ZEELAND wil met de slogan “New Zealand - eilanden van uitersten” de Nederlandse reiziger meer bekendmaken met het veelzijdige karakter van het land, waarin Nederland zevenmaal past. Tropische regenwouden, reusachtige bergen, fjorden, geisers, vulkanen, visrijke rivieren, wijngaarden, uitgestrekte weilanden met kudden schapen en glooiende akkerbouwgebieden liggen innig naast elkaar. Vanuit Europa gezien staat Nederland op de derde plaats als het gaat om aantallen bezoekers naar Nieuw-Zeeland. Uit consumentenonderzoek blijkt dat zij vooral een warme belangstelling hebben voor de Maori-cultuur. Op 14 februari gaat Te Papa Tongarewa, het grootste Nationale Museum op het zuidelijk halfrond, in Wellington open. Te Papa is Nieuw-Zeeland in het klein. Je kunt er zelfs een virtuele bungy jump maken. De toegang is gratis.
New Zealand Tourism Board: 0049-699712110

NOORWEGEN krijgt er dit voorjaar met Nemo een nieuwe attractie bij. Met het vaartuig kan de onderzeese wereld rondom de eilandengroep Lofoten worden bekeken. Het schip heeft onder het dek een soort cabine, die als een onderzeeër onder de waterlijn blijft.
Noors Verkeersbureau: 020-6710061

OOSTENRIJK herdenkt evenals Hongarije de dood van keizerin Elisabeth. In het centrum van Wenen zijn diverse “Sissy”-locaties te bezoeken. Daarnaast zijn er tentoonstellingen. Het Alpenland richt zich verder op gezinnen, wandelen en fietsen. De 250 kilometer lange Ennsradweg tussen Flachau en Enns is een nieuw fietsroute.
Oostenrijks Toeristenburo: 020-6129447

PORTUGAL heeft de handen vol aan EXPO'98, de laatste wereldtentoonstelling van deze eeuw. Lissabon zal zich dan tussen 22 mei en 1 oktober presenteren als hoofdstad van de oceanen. Toegangskaarten voor het evenement aan de oever van de Taag zijn ter plekke verkrijgbaar.
Portugese Ambassade: 070-3262525

SLOVENIË heeft een gevoelige tik gekregen door de ellende op de Balkan. Sinds de kanonnen in de buurlanden zwijgen, groeit het toerisme weer. Wat in het land in het oog springt, zijn de netheid en de relatieve welvaart.
Sloveens Verkeersburo: 0118-635790.

SPANJE probeert de aandacht voor het centrale en noordwestelijke deel op te krikken. Streken die volgens Adri van Breda van het verkeersbureau „minder bekend zijn, maar rijk aan kunst en cultuur”. Het land herdenkt ook de 400e sterfdag van Philips II met diverse tentoonstellingen in onder meer Madrid en Valladolid.
Spaans Bureau voor Vreemdelingenverkeer: 070-3465900

TSJECHIË wil de toerist vooral leiden naar Moravië en Oost-Bohemen, gebieden die vorig jaar getroffen werden door overstromingen. Het Erfgoed Pad is een nieuwe fietsroute in het noordelijk deel van Bohemen. In Praag is er tot begin mei een tentoonstelling van gotische kunst.
Tsjechisch Bureau voor Toerisme: 020-5753014

TURKIJE wil de komende jaren meer halen uit het voor- en naseizoen. Vandaar dat de steden Istanbul en Ankara naar voren worden geschoven voor reizen buiten de periode juli en augustus.
Turks Verkeersbureau: 020-6266810

VERENIGDE STATEN, het land van de „onbegrensde mogelijkheden”, krijgt jaarlijks 300.000 Nederlanders op bezoek. Tot de top-3 van populaire bestemmingen behoren Florida, Californië en New York. Laatstgenoemde stad viert haar honderdste verjaardag.
In Nederland geen verkeersbureau

IJSLAND promoot met de slogan “Reykjavik - next door to nature” de hoofdstad, die in 2000 bovendien Culturele Hoofdstad van Europa is. Ook dan zullen natuur en milieu in het middelpunt staan. Het eiland herdenkt in 2000 ook dat de IJslander Leifur Eiriksson duizend jaar geleden in Amerika landde en zijn landgenoten besloten zich tot het christendom te bekeren.
IJslands Verkeersbureau: 020-6270136

ZUID-AFRIKA behoort in Afrika tot dé toeristentrekkers. Negen van de tien overzeese bezoekers komen in eerste instantie om te genieten van het wild in zijn eigen omgeving en de ongerepte natuur. Vorig jaar werd de Stichting voor Vredesparken in Zuidelijk Afrika in het leven geroepen. Die beoogt een intensieve samenwerking van het Kruger Nationaal Park en andere nationale reservaten met die in de buurlanden Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland en Mozambique. De “peace parcs”-politiek is ook bedoeld om de trek van de zwarte bevolking naar de steden een halt toe te roepen. Het Krugerpark werd overigens op 26 maart 1898 in het leven geroepen.
Zuidafrikaanse Verkeersburo: 020-4714661

ZWEDEN levert dit jaar de Culturele Hoofdstad. Het land, dat eco-toerisme hoog in het vaandel heeft staan, geeft deze winter voor het eerst „het best bewaarde natuurgeheim van Europa” prijs. Nederlanders krijgen dan namelijk de kans om te schaatsen in de omgeving van Stockholm. De tochten worden uitgevoerd met de speciale Zweedse klünschaats. Met deze schaats schaats je meer ontspannen dan met de gebruikelijke noren.
Zweeds Bureau voor Toerisme en Verkeer: 070-3455283

ZWITSERLAND legt met de opening van het nationale fietsroutenet het accent op aantrekkelijke fietstochten langs bergen en meren. Campinggasten kunnen deze zomer profiteren van een vroegboekactie, waaraan ruim negentig Zwitserse campings meedoen. Behalve voordeel op de overnachtingsprijs levert de actie ook via tegoedbonnen kortingen op voor het maken van excursies. Voor het eerst gelden voor de Swiss Pass en Swiss Card vaste prijzen in Nederlandse guldens. De meeste van deze openbaarvervoerabonnementen zijn te gebruiken voor panoramatreinen als Glacier Express, Bernina Express, Wilhelm Tell Express en Golden Pass.
Zwitserland Toerisme: 020-6222033