Voorpagina 12 augustus 1999

Na eclips opnieuw grote verkeerschaos

Verduistering brengt
miljoenen op de been

Van onze redacteuren
APELDOORN – Honderden miljoenen Europeanen en Aziaten hebben gisteren de laatste zonsverduistering van deze eeuw aanschouwd. Veelal in opgewonden feestelijke stemming zagen ze de zon even verdwijnen achter de maan. Die wierp zijn kortstondige maar nachtelijke schaduw in snel tempo over een strook land van het Britse Cornwall tot de oostkust van India.

In Nederland overheerste de bewolking, maar in een strook vanaf Zeeland, over het zuiden van Utrecht naar Arnhem, was de eclips goed te zien. Toch overheerste bij velen de teleurstelling, omdat ook tijdens de maximale verduistering amper sprake was van schemering. Dat zette vooral de discussie over de straatverlichting in een vreemd daglicht: in grote delen van Nederland hadden de energiebedrijven uit voorzorg besloten de straatverlichting te ontsteken. Overbodig, oordelen de bedrijven achteraf.

In de strook waar de verduistering totaal was, was het enthousiasme van de kijkers groter, afhankelijk van de locatie. De anderhalf miljoen Britten die naar het uiterste puntje van Cornwall getogen waren, moesten het doen met een minuutje zicht, kort voor de zonsverduistering. Het weer was op een aantal plaatsen in Noord-Frankrijk stukken beter, met plotseling wijkende bewolking, zoals in Reims en Normandië.

Een op een heuvel gelegen parkeerplaats in het Noord-Franse Metz was, met campers, tentjes en stukken landbouwplastic, omgebouwd tot camping. Tot dinsdagavond gold deze plaats als een van de ideale voor het waarnemen van de totale verduistering. Totdat de regen kwam.

„Ruim 600 kilometer gereden voor een plensbui en twee minuten nacht”, verzucht Tim Sloot uit Enschede. Toen hij gistermorgen zijn hoofd uit het koepeltentje stak, was de Noord-Franse lucht loodgrijs, de zon ver voor de verduistering al onzichtbaar en de stemming op de tijdelijke camping dik onder nul. Camera's bleven onaangeroerd onder een waterdicht afdekzeiltje. De vuilcontainers bevatten steeds meer kartonnen eclipsbrilletjes. Een dag eerder werd er in Metz nog enkele tientjes voor geboden.

Na de zonsverduistering zorgde het verkeer opnieuw voor een chaos. In Stuttgart waren 200.000 mensen op de been en de opstoppingen die het terugkerende verkeer op de Duitse snelwegen veroorzaakte, duurden tot middernacht.

Protest
Tijdens de zonsverduistering stonden zelfs de kleine landweggetjes in de Duitse velden vol auto's met toeschouwers. Er zijn nog enkele stille plekjes te vinden. Ergens op zo'n boerenpad, bij Pirmases niet ver van Saarbrücken, komt de natuur ook onder de indruk van de verandering. Er zijn uilen te zien.

Een boertje dat elke dag het pad fietst, is niet onder de indruk. Hij is wel verbaasd. „Iets verderop staat het helemaal vol met auto's. En dat voor een zonsverduistering? Ik kom hier elke avond en zie dan vaak de zon met pracht ondergaan. Schitterend. Maar dan zijn al die mensen er niet. Die zitten thuis, achter de tv – en nu...?” Een eclipsbril heeft hij niet en een aanbod om er even een te lenen wijst hij ook af. „Nee, ik kijk niet. Uit protest”, zegt hij vastberaden. „En doe ze allemaal de groeten in Holland.” Het boertje fietst weer verder.

Zie ook:

Grijs wolkendek in Sonnenhauptstadt

Vertwijfeld kijken naar een brilletje

Zon versus chimpansee

Egyptische moslims massaal naar moskee

Stralenkrans

Korte berichtgeving