Uitzicht naar morgen

Uitzien naar morgen: gedachten over plannen, zorgen, vreugde, verdriet, leven, dood, trouw en rouw, samengebald in een woord: toekomst. Vanuit het voorportaal van de eenentwintigste eeuw preluderen op wat komt. Het Licht wijst de richting, maar onthult niet wat te wachten staat. Lijnen trekken vanuit definitief verleden via zich zettend heden naar wat komen gaat.
Deo volente.
Zonder buidel of male, mét het Woord
De toekomst. Jongeren kunnen er vol zorgen over zijn. Anderen zijn optimistisch. „Het zal wel goed blijven gaan.” Er is nog een andere toekomst, de toekomst van de Heere Jezus Christus.
Kinderen dé weg wijzen
Aan elk jaar komt een eind. Zo ook aan het jaar 1999. Het jaar 2000 staat voor de deur. En dan rijzen de vragen in ieders hart: Wat zal dit nieuwe jaar ons brengen?
Mobiele predikant op het podium
Een kerk over 25 jaar zal een preekstoel bevatten, maar de plaats zal duidelijk minder centraal zijn. Voorstelbaar is een predikant die met een 'zwevende' microfoon optreedt.
Snufje esoterie, pondje christendom
De moderne mens is weer religieus geworden. Sinds de jaren tachtig en negentig doet zich in de westerse wereld een ongekende opbloei voor op godsdienstig gebied. Het religieuze aanbod is breed en veelkleurig.
Onze hoop zij op de Heere
Een nieuw tijdperk is aangebroken. Er is meer ruimte gekomen voor religieuze belevingen. Helaas betekent dit niet dat wij godvrezend zijn.
De hele dag Jeruzalem in de klas
Tijdens het verorberen van zijn ontbijt activeert Reck een display door met zijn rechterduim op een elektronisch oog in de linkerbovenhoek te drukken. Meteen krijgt hij de krant.
Informatie onder handbereik
„Egbert Zweerstra.” De veertiger pakt z'n tas, staat op en loopt de spreekkamer van zijn huisarts binnen. „Dokter, ik heb sterke vermoedens dat ik lijd aan de ziekte van Wegener,” zegt Zweerstra terwijl hij een stapeltje A4'tjes op tafel legt.
Genieten van aardse zaken
Papa, hebben ze in de hemel ook patat? U kent dat soort vragen. Wat zeg je dan tegen je dochtertje van vier dat geleerd heeft om patat als de absolute lekkernij te ervaren?
Hypermarkt drijft op chip
Computerchips doen het werk in de zevende hypermarkt van Wal-Mart Heijn, die komende maandag haar deuren opent in het buitengebied van het Twentse Bornerbroek.
China, een gebonden reus
Wat gaat China de volgende eeuw doen? Groeit het uit tot een gevaarlijke grootmacht? Of blijft het voortsukkelen als ontwikkelingsland? Om grootmacht te worden zijn er kansen de beschaafde weg van de internationale fora te bewandelen.
Kansen voor het recht
Voor een politicus dient het bij de inzet voor 2000 te gaan om de bevordering van het recht, waarbij macht in dienst genomen wordt. De Europese integratie is een concreet voorbeeld.
Autosleutels zijn nooit meer zoek
Vanaf morgen zal ik de beschikking krijgen over mijn nieuwe wagen. Deze is voorzien van deuren zonder sloten. Naar m'n sleutels hoef ik nooit meer te zoeken.
Normen als biologische noodzaak
Niet getreurd over het verval van waarden en normen. Alles komt goed. De menselijke natuur is aangelegd op sociale en morele waarden en die zullen daarom vanzelf worden hersteld. Profeteert de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama.
Bezorgd over de verkilling
Het is zeer treurig dat hulpverleners moeten proberen netwerken om mensen helpen heen bouwen. Kennelijk zijn individuele belangen veel belangrijker dan samenleven.
De koelkast vergeet nooit iets
Elektrische apparaten hebben het huishouden in de vorige eeuw een stuk lichter gemaakt. Maar het bleek allemaal nog veel gemakkelijker te kunnen.
Minder herkenning bij artsen
Bezwaarlijke ethische en juridische ontwikkelingen zetten zich door. Dit betreft vooral euthanasie en abortus. Aanvaarding van opzettelijke levensbeëindiging heeft evenwel niet alleen betrekking op de mensen die het in directe zin aangaat.
Zorg is zorg van iedereen
De veroorzakers van lange wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn al gauw gevonden: de overheid, de instellingen en de zorgverzekeraars. Eigenlijk is dat niet eerlijk.
Medische zorg in een nieuw jasje
De ziekenhuizen van vroeger met veel bedden zijn bijna herinnering. Slechts de grote medisch-universitaire kenniscentra resteren nog. Tegenwoordig zijn er de sanitheken.
Opvoeden in de context van de tijd
Christelijke opvoeding; waar moeten we in de komende jaren de accenten leggen? De opvoeding is niet los te denken van de lijn der geslachten en is betrokken op de eigen tijd.
Bidt voor de gezinnen
Het winterzonnetje schijnt. Ik moet denken aan Psalm 72:17: Zijn Naam zal zijn tot in eeuwigheid; zolang als er de zon is, zal Zijn Naam van kind tot kind voortgeplant worden.
Allemaal weer rond de tafel
Om twintig over zeven gaat de familie aan tafel. Een beetje te laat, want ma moet om kwart voor acht met de magneetzweefbaan naar Utrecht, waar ze voor de klas staat.
De beïnvloeders van de toekomst
Zestien zijn ze. Allevier. Een nieuw millennium is in aantocht. Eddie: „Als het waar is dat mensen steeds ouder worden, overleven we de volgende eeuw misschien wel.” Toch denken deze scholieren niet echt veel over de verre toekomst na.
Eeuw van uitersten?
Zal de 21e eeuw een eeuw van uitersten worden, zoals Hobsbawm de 20e eeuw karakteriseerde? Een eeuw met ongekende gewelddadigheid en anderzijds wereldwijde filantropie?
Met een laptop op het IJsselmeer
De kantoorkolossen zijn verdwenen. We weten nu beter. We werken met z'n allen in een gezellige buurtoffice op de hoek. Of in de office-boat midden op het IJsselmeer.