Binnenland18 mei 2000

„Niet geschikt voor opslag vuurwerk”

TNO: Container vier
minuten brandwerend

DELFT – Zeecontainers zijn niet geschikt voor de opslag van vuurwerk. Een standaard stalen zeecontainer heeft een brandwerendheid van ongeveer vier minuten. Met name de deuren vormen een zwakke plek, waardoor vlammen naar binnen kunnen slaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNO in Delft al in 1997 heeft verricht.

Volgens de normen voor brandwerendheid uit 1991 en het Besluit Opslag Vuurwerk Milieubeheer moet een opslagplek voor vuurwerk een brand een uur kunnen tegenhouden. Maar TNO stelt dat met een verhitting van buitenaf de binnenkant van een stalen container al binnen enkele minuten 140 graden Celsius bereikt. Daarna kan het vuurwerk spontaan ontbranden.

TNO hield een standaard (20-voets) zeecontainer met een tweedelige draaideur naar buiten, tegen het licht. De wanden, plafond en deuren zijn opgebouwd uit 5 millimeter staalplaat, in damwandvorm. TNO concludeerde dat met name de deuren onvoldoende weerstand bieden.

Het onderzoeksinstituut wijst in de toetsing op het besluit voor de opslag van vuurwerk, waarin staat dat bij verhitting geen rekening hoeft te worden gehouden met de deurconstructies. Volgens TNO is dat ten onrechte, omdat stoffen vlakbij de deur snel in brand kunnen raken.

Ook aan de containers in Enschede waren in de vergunning voorwaarden voor brandwerendheid gesteld. In de eerste vergunning uit 1997 moest die voldoen aan de zogeheten norm NEN 3885. Die wettelijke norm werd echter in 1991 vervangen door NEN 6069. In de vergunning van 1999 staat geen nadere eis genoemd.

Op verzoek
TNO verrichtte het onderzoek drie jaar geleden op verzoek van de officier van justitie in Maastricht in een zaak tegen schoenen- en kledingketen Scapino. Dit bedrijf uit Assen had eind 1996 in negen vestigingen vuurwerk opgeslagen in rolcontainers. Het bedrijf had het ministerie van VROM geraadpleegd over het gebruik van de speciale vuurwerkcontainer met brandwerend materiaal. VROM keurde de container goed. Sommige gemeenten weigerden desondanks deze opslag.

Na een klacht uit Twente deed TNO onderzoek en stelde vast dat de rolcontainer een brandwerendheid van 26 minuten had. Volgens Justitie overtrad het bedrijf de regels, ook omdat het zich niet hield aan andere veiligheidseisen. De economische politierechter in Assen veroordeelde Scapino in oktober 1997 tot een geldboete van 13.000 gulden.