Buitenland30 januari 2001

Dossier Crisis Midden-Oosten

Israëliër en Palestijn
gedood in gebieden

JERUZALEM – In de Palestijnse gebieden zijn gisteren opnieuw twee doden gevallen. Op een weg tussen Jeruzalem en Ramallah in de Westelijke Jordaanoever werd een Israëliër doodgeschoten en in de Gazastrook doodden militairen een Palestijn.

Volgens het Israëlische leger werd een 55-jarige Israëlische man op de Westoever in zijn auto doodgeschoten vanuit een passerende auto. De militairen in de Gazastrook zouden op een 21-jarige Palestijn hebben geschoten toen hij een geweer op hen richtte. Palestijnse zegslieden beweerden echter dat de man werd doodgeschoten terwijl hij betonblokken aan het sjouwen was voor de verbouwing van zijn huis in Mawasi, een door Israëlische militairen bewaakt deel van de Gazastrook.

In de buurt van de Joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook arresteerden Israëlische militairen vier Palestijnen, aldus Palestijnse functionarissen. Drie van de arrestanten werden later weer vrijgelaten. Het Israëlische leger heeft geen commentaar gegeven op de aanhoudingen. Sinds de Palestijnse opstand in september begon, zijn 377 mensen gedood, onder wie meer dan 330 Arabieren en ruim 40 Israëlische joden.

In Israël is zondagavond verbolgen gereageerd op uitlatingen van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos Israël heeft beschuldigd van het voeren van een „barbaarse oorlog” en het gebruik van munitie met verarmd uranium. Arafat zwakte later zijn uitspraken af en zei dat hij nog altijd voor vrede met Israël is en deze week met premier Ehud Barak om de tafel wilde gaan zitten.

Maar Baraks veiligheidsadviseur Danny Yatom zei dat daar na de „oorlogszuchtige, opruiende en onduldbare” taal van Arafat geen sprake meer van kan zijn, in elk geval niet voor de Israëlische premiersverkiezing van 6 februari. Ook Barak zei dat alle politieke contacten met de Palestijnen voorlopig zijn opgeschort. Het veiligheidsoverleg wordt echter gewoon voortgezet.

Barak had gehoopt zijn kansen in de verkiezing te verbeteren door de vredesonderhandelingen van afgelopen week in het Egyptische Taba. Volgens beide partijen heeft het overleg vrede dichter bij gebracht dan ooit. In de Israëlische opiniepeilingen ligt Barak echter nog altijd ver achter bij Ariel Sharon.

Barak verklaarde gisteren dat hij niet van plan is om in een eenheidsregering te gaan zitten als Sharon de verkiezingen wint. De zittende premier zei er niet over te piekeren. „Er zijn geen, er waren geen en er zullen geen contacten zijn over de vorming van een regering van nationale eenheid.” Volgens Barak wordt de mogelijkheid door Sharon levend gehouden om het „zeer extremistische karakter” van een regering van rechts voor de bevolking verborgen te houden.

De 72-jarige Likud-leider blijft de kiezers beloven dat hij een regering wil vormen waaraan behalve zijn partij ook de Eén Israël-coalitie van Barak zal deelnemen. „De kwestie van eenheid blijft bovenaan onze agenda staan”, aldus een woordvoerder. Ook een woordvoerder van de regeringscoalitie sloot een dergelijke regering niet uit. „Als de partners gematigd zijn en vrede het onderwerp is, dan is er iets waarover kan worden gepraat.”

De oppositieleider heeft duidelijk gemaakt dat hij de concessies die Barak in Taba aan de Palestijnen heeft gedaan onmiddellijk van tafel zal halen als hij tot premier wordt gekozen. De Palestijnen zullen fel verzet bieden als Sharon „een beleid van agressie” begint, zei de Palestijnse onderhandelaar Ahmed Qureia.

Zie ook:
„Barak en Sharon ontlopen elkaar niet veel”