Binnenland

Zie ook: Dossier Orgaandonatie

Nederland telt 2,3 miljoen donoren

Donorregister vanaf
vandaag in gebruik

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Artsen kunnen vanaf vandaag het donorregister voor orgaantransplantatie raadplegen. Ruim 2,3 miljoen van de 12 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar hebben zich laten registreren als orgaandonor.

Dat heeft het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport gisteren meegedeeld. In totaal heeft ruim 36 procent van alle Nederlanders gereageerd op de brief die ze in maart of april hebben ontvangen. In totaal gaat het daarbij om bijna 4,4 miljoen personen. Dit percentage komt overeen met de verwachtingen. Het ministerie was uitgegaan van een respons tussen de 25 en 50 procent.

Van alle geregistreerden zegt 54 procent „ja” tegen orgaan- en/of weefseltransplantatie; 36 procent is tegen donatie en de overige 10 procent heeft te kennen gegeven dat ze de beslissing hierover aan hun nabestaanden overlaten.

Procedure
De raadpleging van het donorregister gebeurt volgens een officieel protocol, dat hoge eisen stelt aan de identificatie van de overledene en aan de arts. Alle artsen in Nederland zijn persoonlijk ingelicht over de procedure.

Een arts zal het register alleen mogen raadplegen als duidelijk is dat de overledene medisch gezien geschikt is om organen en/of weefsel te doneren. Een arts die het register wil raadplegen, belt met de centrale meldkamer van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). Als deze de gegevens van de arts en van de overledene heeft verwerkt en geverifieerd, raadpleegt zij het register om te zien of de betrokkene zich heeft laten registreren.

Nadat de raadplegende arts de uitslag hiervan heeft gehoord, zal hij de familie van de nabestaande informeren. In het geval de betrokkene zich heeft laten registreren en de beslissing aan de familie overliet, moeten de nabestaanden op dat moment een beslissing nemen. Dat is ook het geval als de overledene zich niet heeft laten registeren. De familie is dan wettelijk gerechtigd een beslissing te nemen. Is de betrokkene niet geregistreerd in het register van de NTS maar had zij of hij wel een wilsverklaring of codicil op zak, dan is die rechtsgeldig.