Binnenland

Commentaar

VVD oppert inzet politie uit EK-landen

„Militairen kunnen bij
voetbal in 2000 helpen”

RIJSWIJK – De militaire vakbond AFMP en de Marechaussee Vereniging (MV) menen dat militairen en marechaussees de politie assistentie kunnen verlenen tijdens het Europees kampioenschap (EK) voetbal in 2000.

Dat zeggen woordvoerders van beide vakorganisaties naar aanleiding van de waarschuwing van de Nederlandse Politiebond (NPB) over de te verwachte politiesterkte tijdens het voetbaltoernooi. De collega-vakbond ACOM ziet vooralsnog niets in assistentie, gezien de werkdruk bij Defensie en de opgelegde bezuinigingen.

De AFMP zegt desgevraagd niets te voelen voor het inzetten van militair personeel om de openbare orde te handhaven. „Dat blijft primair de taak van de politie”, zegt woordvoerder B. Snoep. „Defensie kan daarentegen wel hulp bieden met zaken als transportmiddelen en communicatieapparatuur. Zo zouden helikopters van de Luchtmobiele Brigade snel politie-eenheden kunnen verplaatsen”, verwacht hij.

De Marechaussee Vereniging zegt wel bereid te zijn manschappen te leveren. „Maar alleen op voorwaarde dat andere taken tijdens het EK-voetbal op een laag pitje kunnen worden gezet. Het Korps Marechaussee telt zo'n vijfduizend mensen, van wie er duizend beschikbaar zijn voor de luchthaven Schiphol. Een dergelijke inzet vereist een politieke beslissing, maar die moet wel tijdig worden genomen”, zegt algemeen secretaris J. Peeters. De Politiewet voorziet in deze mogelijkheid.

De NPB denkt dat gedurende het EK voetbal de bezetting van de politie buiten de vier voetbalsteden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem te vergelijken zal zijn met de sterkte die gewoonlijk op zondag geldt. „Dat is een waanzinnige situatie”, zo typeerde woordvoerder Van Duijn die situatie gisteren. Hij deed een beroep op bestuurlijk Nederland om zo snel mogelijk te concluderen dat het EK twee in plaats van drie weken moet duren.

Andere oplossing
Het Tweede-Kamerlid Rijpstra (VVD) stelt in een reactie dat het niet zo kan zijn dat de politie wekenlang noodgedwongen zondagsdiensten moet draaien. Volgens hem is er echter alle tijd om met alle betrokkenen afspraken te maken. Rijpstra vindt dat bijvoorbeeld het regelen van het verkeer en het begeleiden van supporters geen politietaak hoeft te zijn. Agenten van de deelnemende landen kunnen ook hun eigen supporters begeleiden, aldus Rijpstra.