Commentaar

Noodsituatie?

Het komt niet zo vaak voor dat uitspraken uit interviews in het Reformatorisch Dagblad in brede kring geciteerd worden. Vorige maand was dat wel het geval bij een interview met burgemeester Peper. Daarin sprak hij zich uit over het probleem van de ordehandhaving bij de over twee jaar te houden wedstrijden voor het Europees kampioenschap voetbal.

Peper, die er eerder al voor had gepleit de wedstrijden in plaats van drie weken maar twee weken te laten duren, zei toen dat zo nodig militairen zouden moeten worden ingezet voor het handhaven van de orde. Inmiddels is hij gepromoveerd tot minister van binnenlandse zaken. In die functie krijgt hij nog meer met deze zaak te maken.

Er worden een miljoen bezoekers verwacht. Dat zijn niet allemaal relschoppers, maar onder de voetballiefhebbers is die categorie wel ruim vertegenwoordigd. Er moet dus heel wat politie achter de hand gehouden worden om de situatie beheersbaar te houden. Vandaar dat inmiddels al aangekondigd is dat in die periode (van begin juni tot begin juli 2000) politiemensen geen vrij kunnen nemen.

Dan nog dreigt er een groot tekort aan mankracht als het gaat om de normale politiediensten. Omdat in de vier voetbalsteden (Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Eindhoven) heel veel mensen nodig zijn, moet de politie in de rest van het land vier weken lang zondagsdiensten draaien. De voorzitter van de Nederlandse Politiebond sprak gisteren niet voor niets van een waanzinnige situatie.

Hij pleitte ervoor een aantal wedstrijden uit te besteden aan Duitse steden, zodat men daar zelf voor de ordehandhaving kan zorgen. De helft van de wedstrijden wordt al in België gespeeld. Nog beter zou zijn als Nederland er helemaal buiten zou blijven, maar dat zal velen te ver gaan. Daarvoor is voetbal helaas een te grote maatschappelijke factor.

Onlangs hebben we nog bij het WK voetbal kunnen zien hoezeer honderdduizenden, ja miljoenen mensen zich door die wedstrijden laten meeslepen. Niet ten onrechte werd gesproken over een moderne vorm van afgoderij.

Het minste dat echter verwacht kan worden is dat tijdens de Europese kampioenschappen de andere politietaken op een redelijk niveau worden uitgevoerd. En dat naast de bescherming tegen allerlei vormen van voetbalvandalisme. Daar heeft de burger gewoon recht op. Zeker de burger die het hele EK koud laat.

Biedt het een oplossing om legereenheden in te zetten? Daar wordt door de militaire bonden verschillend over gedacht. Het maakt ook wel verschil of het om de marechaussee gaat of om andere legereenheden. De marechaussee vervult altijd al politietaken, onder meer op Schiphol. Maar die controles op Schiphol moeten uiteraard ook doorgaan.

Andere militaire eenheden zijn minder geschikt voor politietaken. Geweldbeheersing staat immers bij de politie voorop. Dat ligt bij de strijdkrachten anders, zij het dat door de toenemende inzet van legeronderdelen in het kader van internationale vredesoperaties het verschil in aanpak minder groot is dan vroeger.

In de ondersteunende sfeer is er zeker gebruik te maken van militaire eenheden en militair materieel. Het inzetten daarvan, wat anders alleen in noodsituaties gebeurt, maakt ook duidelijk hoezeer zo'n reeks internationale wedstrijden ons land in beroering brengt.