Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  DAAROM: Wesp loopt niet zomaar in de val

  Heel gemeen eigenlijk, zo’n wespenval. Je zult tenslotte maar een wesp zijn. Denk je te gaan genieten van onweerstaanbare zoetigheid, zit je opeens gevangen in een glazen bol. En zie daar maar eens uit te komen. 

  Waarom ontsnapt een wesp niet uit een wespenval?
   

  Wespenval.

  Wespenval.

  Het gedrag van wespen is een serieuze zaak. Entomologen –insectenkundigen– kunnen wespen bijvoorbeeld leren de geur van landmijnen te herkennen. Dat spaart mensenlevens.

  Wespen zijn niet de eerste de beste insecten. Dr. Joop van Loon van de Wageningen Universiteit: „Wespen, hommels, bijen en mieren zijn de beste ‘leerlingen’ van het enorme insectenrijk. Roofinsecten als de wesp kunnen uitzonderlijk goed leren.”

  Vrijwel dagelijks boeken wespentrainers nieuwe successen. Van Loon: „Een wesp kan meer leren dan je zou verwachten van een beest met zulke kleine hersens.”

  Als wespen zo slim zijn, waarom ontsnappen ze dan niet uit een wespenval? Het antwoord: omdat wij mensen zo gehaaid zijn. De wespenval is precies zo gemaakt dat een wesp er met open ogen intrapt.

  Van Loon: „Wespen worden gelokt met zoete geuren. Eenmaal binnen, hebben ze vrij snel in de gaten dat ze in de val zitten. Insecten die voelen dat ze gevangenzitten, vliegen onmiddellijk naar het licht toe. Dat is hun natuurlijke ontsnappingsreactie.”

  Een wesp vliegt dus wanhopig omhoog, tegen het glas van de wespenval aan. Het komt niet in hem op om in tegenovergestelde richting te vliegen, naar de opening waardoor hij binnenkwam. Het kan wel gebeuren dat een wesp na de botsing tegen het glas verdwaasd naar buiten stuitert, precies door het gat. Maar dat is meer geluk dan wijsheid.

  Van Loon durft wel een voorspelling te doen. „Als je een ondoorzichtige wespenval maakt, genieten wespen rustig van de zoetigheid. Daarna zullen ze vrij gemakkelijk de val weer verlaten.”

  Kan een wesp ook leren om uit een gewone, doorzichtige wespenval te ontsnappen? Van Loon heeft het nog niet aangetoond, maar hij denkt van wel. „Je kunt wespen daarin trainen, bijvoorbeeld door ze met een elektrische schok te straffen als ze tegen het glas van de wespenval vliegen.”

  Het valt niet mee om een wesp te zijn.

  Reacties (22)

  «  1  2 
  saartje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:139

   

  Miek
  bezorger schreef op woensdag 19 augustus 2009 - 16:02

  Wespen zijn echt vreselijk irritant! Maar als je wespen uit de buurt wil houden, moet je een bruine papieren zak (groentenzak) opblazen en ophangen. Dat lijkt op een wespennest en ze komen niet bij een ander nest, dus blijven ze weg.


  kgeloog je gelijk.... niet dus zo dom zijn ze nu tog ook weer nie  je kan beter een beetje siroop in een beker doen en een eind uit de buurt zetten!! suc6 verzekert

   ik <3 g
  snoepiemy
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:405

  mr goed dat die wespenvangers dr zijn! bij ons all1 in de tuin al staan(alhoewel die hil groot is) elke x 3 potten die elke halve week geleegd moeten worden omdat i.p.v. limonade er all1 nog maar een dikke laag wespen in zit.

  wadim
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  dat is niet slim dat is hun instinct goed ze begrijpen wel snel dat ze in de val zitten maar daarbij houd het ook op

  emy
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:10

  leerzaam artikel

  ILoveTheBeach
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:107

   

  willem_van_oranje
  redacteur schreef op woensdag 19 augustus 2009 - 19:43

   

  V
  stagiair schreef op woensdag 19 augustus 2009 - 17:11

   

  ForLife
  journalist schreef op woensdag 19 augustus 2009 - 09:47

  Haha, het valt ook niet mee om door een wesp gestoken te worden.

  ikke ben  gistren nog gepritkt..!!


   

  vandaar dat je zo geprikkeld reageerd


  whahaha

   

   het is goed om vrienden te hebben, het is nog beter om een vriend te zijn...
  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  grppg!nooit gwete dat ze zoveel konde lere zeg!

  sjaco
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Grappig gisteren op mijn werk, had ik op mijn hart om een artikel te plaatsen over de wespenval, dit heb ik dus nu gedaan, zie http://www.bloggen.be/familieaalbersberg en toen ik iets ging opzoeken over de wespenval kwam ik bij jullie terecht en las het artikel.

  Ik zelf heb  nu een antwoord gekregen, waarom wespen er niet uitvliegen?

  Dit heb ik eveneens in mijn artikel, kunnen verwerken.

  Dank jullie wel en God zegen

  Sjaco

  «  1  2