Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Uiterlijk

  In onze beeldcultuur is er veel aandacht voor uiterlijk schoon. (Reformatorische) bedrijven laten hun producten showen door mooie vrouwen. Sterker nog: je wordt tegenwoordig beoordeeld op je uiterlijk! Hoe moeten wij daar als christenen mee omgaan?

  Modeshow.

  Modeshow.

  Apart eigenlijk, alleen als je bij de mooisten hoort, kom je in beeld bij een reclamebureau. Wie met bankstellen of auto’s adverteert, zet er het liefste een mooie vrouw bij (eventueel een man, maar liever niet). In kledingadvertenties moeten de dragers natuurlijk knap zijn. Rennen reformatorische zaken ‘gewoon’ mee met deze cultuur van uiterlijk schoon?

  In de Bijbel wordt op onbevangen wijze gesproken over de schoonheid van vrouw en man (denk aan Sara, Rebekka en Abigaïl, aan Saul en David). Alleen, door de zondeval gaan we niet meer op een goede manier hiermee om. Daar ligt het probleem! Wie werden het eerst in beslag genomen door uiterlijke schoonheid? Jongens uit, zeg maar, kerkelijk meelevende gezinnen. Ze vonden wereldse meisjes heel knap. En daarom gingen ze een relatie aan (Gen. 6:2). Een leuk snoetje, een mooie lijn, een beetje uitdagend gekleed misschien, uiteraard opgemaakt. Je wilt toch meetellen en aan de man komen? Na 120 jaar verdelgde de Heere al deze mensen. Daar hadden de jongens niet mee gerekend.

  Wat de Heere daarvan vond? Hij keek naar de harten van de mensen. Zeer lelijk waren deze! Goddeloos! Het was het begin van het einde.

  Ook Godvrezende mensen hebben zich te veel laten leiden door uiterlijke schoonheid. Neem Jakob. Zijn oog viel op Rachel met haar knappe uiterlijk. Maar Lea met haar fletse ogen loofde de Heere toen Juda werd geboren.

  Weet je wat de wijze koning Salomo geleerd had? De schoonheid is ijdelheid (leeg), maar een vrouw die de Heere vreest, die zal geprezen worden (zie Spr. 31:30).

  Ik hoop daarom dat meisjes de kracht krijgen om tegen de stroom in te roeien. Maak je maar niet te druk om je uiterlijk. Blijf eenvoudig en zoek bovenal de Heere te vrezen (Ps. 45:11-12, 1 Petr. 3:2-4). Ik hoop dat jongens ogen krijgen die niet verblind worden door uiterlijk schoon. Dat geldt ook voor getrouwde mannen en vrouwen (2 Sam. 11:2-5).

  Je kunt proberen je leven lang mooi, jong, knap, sterk, slank enz. te blijven. Maar wie begeert als een arme zondaar een Middelaar te kennen Wiens schoonheid hoog te loven is? (Ps. 45:3, Hoogl. 5:3).

  Reacties (27)

  1  2  »  
  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Dat is best een goede vraag! Daar zit ik ook wel eens mee. Ik wil er natuurlijk graag verzorgd uitzien, maar niet te overdreven. En het belangrijkste is: dat de mens aanziet wat voor ogen is, maar dat de Heere het hart aanziet.

  margroet
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2881

  superrgoeie vraag!

   B3VA is the best..
  Willie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:59

  Ik vind het ook maar niets, opgemaakte meiden :P. Als iemand er mooi uitziet, maar het karakter past helemaal niet bij je, dan krijg je toch ook nooit een gelukkig huwelijk?
   God dienen is ware vrijheid!
  saartje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:139

  uiterlijk vind ik heel belangrijk!!!!    maar mag niet voor God komen. maar een beetje (veel) opmaken doe ik wel

   ik <3 g
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  goeie vraag!

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  Jaco
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:273

  Goeie vraag en antwoord! Ik ben hier zeker weten mee eens. Je weet tegenwoordig niet wat je ziet, en dan zeggen ze dat ze reformatorisch zijn!

  jannie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:72

  vin ik een goeie vraag

  arjanne
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:114

   

  jannie
  stagiair schreef op maandag 17 augustus 2009 - 14:59

  vin ik een goeie vraag


   

  Ik niet

  Jullie met jullie gezaag, maaa wat erg als er iets iets minder refo is..

  ik huil er om. Nou goed?

  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  De beantwoorder geeft als voorbeeld Salomo met zijn hele wijze spreuk.

   

  Nu had salomo 1000 vrouwen.....dat zullen dan wel niet zulke knappe vrouwen geweest zijn?......

   

  Ik kan me mateloos ergeren aan al dat uiterlijke gedoe. voorbeel: Paris Hilton. nog een voorbeeld: Britney Spears. Ng weer een voorbeeld: De Beckhams.

   

  Als je dan kanp bent, OK. Ik vind mijzelf ook heel erg knap (ik ben trouwens de enige op deze wereld die dat vindt) maar zeg dan ook eens wat zinnigs! Meestal als je dit soort luitjes hoort praten is de conclusie dat ze een herseninhoud ten grootte van een doperwt hebben.

   

  En dat zijn voorbeelden voor velen.

   

  Van mij mag een meisje of jongen best knap zijn, mag hij/zij zijn uiterlijk best verzorgen door naar de sportschool te gaan of make up te gebruiken. Gebruik echter wel je hersens.

  OranjeBarret
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:950

  goed en mooi antwoord!

  studente
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:35

  Ik vind het een goeie vraag!!

  Als ik heel eerlijk ben, ben ik best vaak bezig met mn uiterlijk!! zoals een uur voor de kast staan voor ik weet wat ik aan moe trekken en waar ik me het slankst in voel!! En dan mn haren nog!! Mar jah een klein beetje spul op je wangen doek ok nog wel is in de winter want zomers benk bruin zat dus dan ist grote kolder!! Maar eerlijk gezegd steek ik veel meer tijd in mn uiterlijk dan hoe ik zo voor God zal moeten verschijnen!! het is wel eens goed dat je dat onder ogen krijgt!! Ik heb er eerlijk gezegd nog niet zo vaak bij stil gestaan!

  groetjes paula

  nickname
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:51

  @music 68

  helemaal mee eens

  postbezorger
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

  ok je mag er best verzorgd uit zien. maar het gaat hier voor al om wat er in de refo wereld leeft. die mensen buiten dat wereldje weten niet beter, maar wij toch wel????  laten wij ons dan niet opjagen door de mode en knap, enz.

  want de vraag steller heeft wel gelijk, als je je niet een beetje knap (probeert) te maken door middel van make up enzo dan hoor je er niet meer bij. En dat merk ik vooral ik mijn kerkelijke vriendenkring, en niet in de vriendenkring van buitenkerkenlijke!!!

  nickname
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:51

  wanneer is iemand eigenlijk knap?

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  van mij hoeft die make-up etc. niet! je bent zoals je bent! maar een btjuh slank kan geen kwaad ik heb geen zin om de 'dikzak' te zijn! maar je kan altijd wel knap voor jongens doen en veel jongens achter je aan hebben! maar daar heb ik geen behoefte aan want zulke verkeringen gaan uit! knap zoekt knap (meestal op 14 en 15 leeftijd!) er komt vanzelf wel een persoon die bij mij past! en had gaat mij niet om het uiterlijk maar om het ....

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  1  2  »