Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Borsato gelooft op z’n eigen manier

  Marco Borsato is al jaren een van de meest succesvolle Nederlandse zangers. De 42-jarige popicoon uit Blaricum is ook onder reformatorische jongeren populair. Een interview met en een portret van een vriendelijke zanger die zichzelf christelijk noemt.

  Aanvankelijk lijkt Marco Borsato weinig toegankelijk te zijn. De crew om hem heen weet slechts te melden dat een interview niet mogelijk is. „De agenda zit helemaal dicht.”

  Tijdens een optreden eerder deze maand in het Mediapark in Hilversum, bij de lancering van de website top40.nl, loopt de zanger echter vrij rond. Als hij hoort van een onderzoek naar popmuziek onder christelijke jongeren, is hij direct geïnteresseerd. „Ik heb niet veel tijd, maar schiet me na afloop even aan. Hier wil ik een uitzondering voor maken.”

  Uit een onderzoek onder 850 christelijke jongeren blijkt dat u als nummer twee van de internationale top 3 uit de bus komt en als eerste Nederlandstalige zanger. Hoe reageert u daarop?
  „Ik ben aangenaam verrast, natuurlijk. Ik bedoel: ik doe dit nu al twintig jaar. En als je dan nog steeds een rol van betekenis speelt en toonaangevend kunt zijn, dan vind ik dat fantastisch.”

  Het gaat om christelijke jongeren.
  „Dat vind ik mooi. Normen en waarden staan bij mij hoog in het vaandel. Het doet me wel iets, deze uitslag. Het zegt iets over hoe tijdloos, eerlijk en transparant mijn muziek is.”

  Kunt u verklaren dat christelijke jongeren bij u uitkomen?
  „Misschien kunnen jullie dat beter verklaren. Ik weet het niet. Volgens mij kunnen jongeren tegenwoordig heel goed inschatten wat echt is en wat niet echt is. Ik ben niet iemand die onnodig tegen stoelen aan schopt, die zich wil profileren door zich overal tegen af te zetten. Misschien dat dat een deel verklaart.”

  Herkennen jongeren bij u iets christelijks?
  „Dat is niet aan mij. Dat zouden jullie aan je eigen achterban moeten vragen.”

  Is het christelijk geloof iets wat u van huis uit hebt meegekregen?
  „Jazeker. Mijn vader was katholiek. Hij leefde naar die normen en waarden. En natuurlijk is dat iets wat je dan van huis uit meekrijgt. Dat staat onomstotelijk vast.”

  Hoe staat u zelf ten opzichte van het christelijk geloof?
  „Ik ben gedoopt, maar ik ga niet wekelijks naar de kerk. Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar ik ben iemand die dat op z’n eigen manier beleeft, zonder daar nou helemaal mee naar buiten te treden. En daar voel ik me prima bij.”

  U hebt uw kinderen laten dopen, vertelt u op uw website.
  „Dat klopt. Vanuit een stuk overtuiging. Wat ik gedaan heb in het huis van God, is iedereen vragen om, mochten ik en mijn vrouw er niet meer zijn, op mijn kinderen te passen. Dat heeft voor mij een symbolische waarde.”

  In hoeverre hebt u er als zanger gemak van dat religie en uitkomen voor je geloof in onze tijd weer wat meer acceptabel is?
  „Het is voor mij nooit een thema geweest dat ik gebruik of waarmee ik me profileer. Juist niet, eigenlijk. Ik vind dat iedereen daarin z’n eigen keuzes en afwegingen moet maken. Ik vind niet dat ik vanuit mijn positie daar zo veel druk op moet uitoefenen, omdat dingen in de samenleving heel snel gepolariseerd raken. Het is iets waar ik genuanceerd in wil blijven.”

  In hoeverre komt in uw liedjes naar voren dat u een christelijke achtergrond hebt? Hebt u bijvoorbeeld ethische grenzen: dat doe ik wel, dat doe ik niet?
  „Het speelt in mijn muziek geen rol, in dat opzicht. Ik probeer mijn maatschappelijke betrokkenheid en de normen en waarden waar ik voor sta uit te dragen, zonder daar een profiel van welk geloof dan ook op te plakken. Omdat dat meteen barrières opwerpt. Terwijl ik juist wil staan voor openheid in de discussie. Ik vind dus dat iedereen vrij moeten kunnen zijn in zijn denken en geloven. Of het nu moslims zijn, hindoes, of dat je Boeddha aanhangt: voor mij gaat het om de mens.”

  U bent ambassadeur van War Child Nederland, dat zich inzet voor kinderen met oorlogservaringen. Doet u dat vanuit uw overtuiging?
  „Kijk, mijn maatschappelijke betrokkenheid is groot. Ik heb een groot hart. En ik vind dat je, zeker als je zoals ik zo’n prominente maatschappelijke rol vertegenwoordigt, die energie moet gebruiken. En als je dat kunt doen door medeleven en compassie te tonen aan de rest van Nederland, aan kinderen die minder bedeeld zijn omdat ze op een andere plek geboren zijn en dus minder kansen hebben gehad, dan vind ik dat daarin een goede rol voor mij weggelegd is.”

  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Wie is Marco Borsato, de meest populaire Nederlandse popzanger onder reformatorische jongeren?

  Borsato wordt geboren op 21 december 1966 in Alkmaar. Hij heeft een Nederlandse moeder (Mary de Graaf) en een Italiaanse vader (Roberto Borsato). Het gezin telt nog een zoon (Armando) en een dochter (Sylvana) en verhuist naar Italië, waar Borsato’s vader een restaurant aan het Gardameer gaat runnen. Als Marco vijf is, scheiden zijn ouders. Zijn vader blijft in Italië, zijn moeder vertrekt met de kinderen naar Nederland.

  Borsato krijgt als zanger bekendheid nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow wint met het nummer ”At this moment”. Hij tekent een contract bij platenmaatschappij Polydor. Van 1990 tot 1992 brengt Borsato drie Italiaanse albums uit, waarmee hij weinig succes boekt.

  Op advies van zijn platenmaatschappij besluit Borsato in 1993 over te stappen op Nederlandstalige popmuziek. Eerst vertaalt hij Italiaanse teksten in het Nederlands, later maakt hij zelf Nederlandse teksten. In 1994 breekt hij door met zijn single ”Dromen zijn bedrog”. Het nummer belandt op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en blijft daar twaalf weken staan. Borsato krijgt daarvoor een vermelding in het Guinness Book of Records.

  In 1998 wint Borsato de Popprijs. Na een periode waarin hij minder optreedt, staat hij begin 2002 weer in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima brengt hij de single ”Lopen op het water” uit.

  In juni 2004 geeft Borsato zes uitverkochte concerten in het Rotterdamse stadion De Kuip, waar hij optreedt met rapper Ali B. In maart 2006 krijgt hij de Radio 2-zendtijdprijs. Hetzelfde jaar geeft hij tien uitverkochte concerten in het Gelredome in Arnhem. Zijn nummer ”Rood” wordt in Nederland de bestverkochte single van 2006.

  Borsato maakt eind 2008 zijn debuut als acteur in de film ”Wit licht”, over de problematiek van kindsoldaten. De film wordt in eigen land fel bekritiseerd. Volgens critici kan Borsato beter zingen dan toneelspelen. De film gaat in mei dit jaar in première als ”The silent army” op het internationale filmfestival in het Franse Cannes.

  Sinds 1998 is Borsato ambassadeur van de Nederlandse afdeling van War Child, dat wereldwijd aandacht vraagt voor het lot van oorlogskinderen. Voor dat doel maakt hij reportages in onder meer Kosovo, Sierra Leone en Afghanistan. Zijn nummer ”De Speeltuin” groeit uit tot een ode aan kinderen.

  Borsato is sinds 1998 getrouwd met Leontine Ruiters. Zij hebben drie kinderen: Luca (1998), Senna (2001) en Jada (2002). Borsato’s vader Roberto overlijdt begin dit jaar op 69-jarige leeftijd. Borsato is multimiljonair en wordt beschouwd als de bestbetaalde popzanger van Nederland. De familie Borsato woont in Blaricum.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Teksten

  Dromen zijn bedrog

  Steeds als ik je zie lopen
  dan gaat de hemel een klein beetje open.
  Sterren, je laat ze verbleken
  met je ogen die altijd stralen.
  Jij kan de zon laten schijnen
  want je loopt langs en de wolken verdwijnen
  en als je lacht, lacht heel de wereld mee.
  De meeste dromen zijn bedrog
  maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog.
  Ik voel je adem en zie je gezicht
  je bent een droom die naast me ligt.
  Je kijkt me aan en rekt je uit
  één keer in de zoveel tijd komen dromen uit!
  Jij moet me één ding beloven
  laat me nog lang in mijn dromen geloven.
  Zelfs als je even niet hier bent
  blijf in mijn slaap dan bij me.
  En als de zon weer gaat schijnen
  laat dan dat beeld wat ik heb niet verdwijnen.
  Als je zou gaan neem je mijn dromen mee.
  De meeste dromen zijn bedrog
  maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog.
  Ik voel je adem en zie je gezicht
  je bent een droom die naast me ligt.
  Je kijkt me aan en rekt je uit
  één keer in de zoveel tijd komen dromen uit!
  Ooh jij kan de zon laten schijnen
  want je loopt langs en de wolken verdwijnen.
  En als je lacht, lacht heel de wereld mee.
  De meeste dromen zijn bedrog
  maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog.
  Ik voel je adem en zie je gezicht
  je bent een droom die naast me ligt.
  Je kijkt me aan en rekt je uit
  één keer in de zoveel tijd komen dromen uit!
  Je kijkt me aan en rekt je uit
  een keer in de zoveel tijd komen dromen uit!
  De meeste dromen zijn bedrog
  maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog.
  Ik voel je adem en zie je gezicht
  je bent een droom die naast me ligt.
  Je kijkt me aan en rekt je uit
  één keer in de zoveel tijd komen dromen uit!

  ---------------------------------

  Rood
  Rood is al lang het rood niet meer
  Het rood van rode rozen
  De kleur van liefde van weleer
  Lijkt door de haat gekozen
  Dat mooie rood was ooit voor mij
  Een kleur van passie en van wijn
  Ik wil haar terug, die mooie tijd
  Maar zij lijkt lang vervlogen
  En alle beelden op tv
  Van bloed en oorlog om ons heen
  Werken daar ook niet echt aan mee
  Dus ik neem heel bewust het besluit
  De krant leg ik weg
  En de tv gaat uit
  Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
  Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
  Vandaag is rood
  Het rood van rood wit blauw
  Van heel mijn hart voor jou
  Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
  Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
  Ik loop de deur door en naar buiten waar de zon begint te schijnen
  Laat alles achter, kijk vooruit en met mijn laatste rooie cent
  Koop ik een veel te grote bos met honderdvijftig rode rozen
  Een voor elk jaar waarvan ik hoop dat jij nog bij me bent
  Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
  Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
  Vandaag is rood
  Het rood van rood wit blauw
  Van heel mijn hart voor jou
  Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
  Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
  En nu sta je hier zo voor me
  Je bent een wonder voor me
  Denk ik, terwijl een doorn mijn vinger prikt
  Rood is mijn bloed dat valt op de grond
  En even lijk ik verloren
  Maar jij brengt mijn vingers naar je mond
  En je kust ze
  En ik weet
  Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
  Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
  Vandaag is rood
  Het rood van rood wit blauw
  Van heel mijn hart voor jou
  Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
  Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
  Vandaag... is rood
  Gooi de loper uit
  En drink een goed glas wijn
  Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
  Vandaag staat rood weer voor de liefde
  Tussen jou en mij

  Reacties (58)

  1  2  3  4  »  
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  De meeste droooooomen zijn bedrog ;)

  zijn teksten kun je vaak op 2 manieren opvatten..

  marindahaanyordnl
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:77

  ik luister het ook hoor

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  LovedbyGod
  correspondent schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 10:21

  De meeste droooooomen zijn bedrog ;)

  zijn teksten kun je vaak op 2 manieren opvatten..

  hihihihihihi jah!!
   

  dat klopt!!

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  I-love-collin
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:78

  ow

   jol is mn neefj zo'n sgat
  OOstDIjk the best 4evr
  bmwfan
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1008

   

  LovedbyGod
  correspondent schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 10:21

  De meeste droooooomen zijn bedrog ;)

  zijn teksten kun je vaak op 2 manieren opvatten..


  idd je hebt helemaal gelijk

   -xxx- van my
  Zusje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:40

  waarom komt hier geen discussie op gang? Dat is echt onbegrijpelijk voor mij..

  BB
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  Wat een sympathieke vent.

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  Wil overigens nog toevoegen dat de tekst niet helemaal letterlijk geciteerd is. Na 'En drink een goed glas wijn' hoort nog 'Pluk de dag want het kan zo ineens de laatste zijn' en ik had juist wel verwacht dat daar de discussie over zou gaan..

  Maartje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:79

   

  Zusje
  bezorger schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 12:35

  waarom komt hier geen discussie op gang? Dat is echt onbegrijpelijk voor mij..

  omdat dat hier niet de juiste plek is,

  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

   

  Zusje
  bezorger schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 12:35

  waarom komt hier geen discussie op gang? Dat is echt onbegrijpelijk voor mij..


  Nou, ik zou zeggen:     Begin maar...

  Er zijn net discussies geweest over popmuziek en zo, dus volgens mij heeft iedereen zijn zegje gedaan. En je wordt het toch niet eens met elkaar. iedereen denkt er anders over, en we lezen dezelfde bijbel.......

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  Marietje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:189

  sorry.. muziek van deze man, is NIET mijn smaak, en ik vind dat ik er, als refojongere, ook niet naar hoor te luisteren!

   <3 G.!
  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Hee.

  Rustige reacties hierzo! Khad wel iets anders verwacht;)

   

  Pien95
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:68

   

  LovedbyGod
  correspondent schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 12:57

  Wil overigens nog toevoegen dat de tekst niet helemaal letterlijk geciteerd is. Na 'En drink een goed glas wijn' hoort nog 'Pluk de dag want het kan zo ineens de laatste zijn' en ik had juist wel verwacht dat daar de discussie over zou gaan..

  ja vreemd.... en om misschien zo een begin te maken: ik vind niet dat de liedjes hele rare teksten hebbne ofzo, maar wel inhoudloos zijn. Wat mogen wij als christenen blij zijn!
   

  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @Marietje

  Misschien kun je ook motiveren waarom je dit als refojongere niet zou kunnen luisteren? Daarnaast wil ik opmerken dat je in de plaats, als het goed is, christen bent en daarom gelooft in de Goede Boodschap en dan lijkt een onderschrift van 'love is horrible' mij niet helemaal passend.

  Want Gods liefde overstijgt alles en is het mooiste wat er is!

  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Ik heb geen enkele CD van Marco Borsato in de kast staan, het is een artiest die bij zo'n beetje elk liedje gruwelijk gehyped wordt.

   

  Daar is hij niet schuldig aan, dat doet Nederland zelf.

   

  Fout, fout, fout!

  Enfin.

  Dezanger Borsato is van ongekende klasse. Hij heeft een timing waar je als zanger jaloers op kunt zijn dan heb ik het nog niet over zijn stem. Die is ongelooflijk, een stem van wereldklasse vergelijkbaar met Andrea Boccelli en Eros Ramazotti. Allebei Italianen trouwens.

   

  Dan worden er een aantal liedteksten afgedrukt en vooral het feit dat "Dromen zijn bedrog" hier staat vind ik aandoenlijk. Lieve mensen, dat is van meer dan vijftien jaar geleden! Hallo daar! Beetje actureel blijven.

   

  Hier teert hij allang niet meer op.

   

  De liedjes komen niet van hem maar voor het grootste gedeelte zijn die geschreven door John Ewbank. Een man die vaak wat denigrerend doet over zijn eigen liedjes, totdat hij ze aan Marco Borsato geeft die er dan wat moois van maakt. (het zijn z'n eigen woorden)

   

  Vraag me niet waarom ik geen Cd's van hem heb, ik vind hem ongelooflijk goed....maar ik heb gewoon geen zin om CD's van hem te gaan kopen of te downloaden. Het is mijn stijl nieten dat kan natuurlijk.

   

  Wat ik van hem vind is dat hij heel simpel zijn vak uitoefend en wel op een fantastische wijze. Echter, ik kan net zo genieten van een keurslager die lekker vlees levert of een timmerman die een meubelstuk maakt.

   

  Die keurslager levert ook vlees aan een BBQ in een voetbalkantine en die timmerman moet ook wel eens een bar maken voor een casino.

   

  Geniet nu van de vakmanschap van Borsato, geniet van zijn talent. Doe dat desnoods met je koptelefoon op, zet hem niet te hard, want dan kun je nog langer genieten van Borsato. Zodra je niet 's morgens kunt ontwaken zonder een keer Borsato te hebben gehoord, ben je natuurlijk wel lekker fout bezig. Dan geniet je er niet meer van maar beheerst het je. Daar doe je Borsato mee tekort (en alle andere artiesten) en bovendien ondermijnd het jezelf.

   

  Dat is een beetje de kern van deze hele popdiscussie. We praten allemaal over dit mag wel en dat mag niet en gaan aan ons werkelijke doel in het leven voorbij. Jezus zegt: "Zoekt eerst het koninkrijk van God...' maar wat doen wij hier op deze site? Ongenuanceerd kletsen over wat goed of fout is 'Raak niet, Smaad niet en roer niet aan...'

   

  Zoek nu eerst dat Koninkrijk maar eens, die vind je niet door alles wat er in deze wereld is af te kraken. Het is onzinnig gebruik van energie die je beter had kunnen gebruiken.

   

  Zooo!! Ik heb gezegd!

   

  Het kostte wat energie....maar dan heb je ook wat!

   

  P.S.

  Het feit dat hij even de tijd neemt voor zo'n interview daar kunnen heel wat mensen een voorbeeld aan nemen.

  1  2  3  4  »