Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Opgepept door pop

    Halverwege het gesprek is Koos zichtbaar geraakt. „Dus jij voelt je in de muziek beter begrepen dan in de kerk?” Jos: „Ja.” Lotte: „Ik zie mensen vaker huilen bij een mooi popnummer dan onder de preek.” Heidi: „Bij popmuziek wordt alles zo aantrekkelijk gemaakt, dat je er sneller naar gaat luisteren dan naar een preek.” Jacco: „Jantje Smit gaat er bij mij uit.”

    De Nederlandse popzanger Jan Smit tijdens een optreden in Oldenzaal.

    De Nederlandse popzanger Jan Smit tijdens een optreden in Oldenzaal.

    Vier reformatorische jongeren die soms of vaak naar popmuziek luisteren gaan op uitnodiging van deze krant in gesprek met ex-discjockey Koos de Jong. Het gesprek vindt plaats in Doorn, bij Koos thuis.

    In een voorstelrondje geven de jongelui aan waar ze staan op muziekgebied.

    Lotte: „Ik luister allround: klassieke muziek van Bach, maar ook de Top 40. Verder maak ik zelf muziek. Ik speel saxofoon en gitaar en ik zing. Misschien ga ik zang studeren.”

    Jacco: „Ik luister niet heel veel naar pop. Een paar keer per maand, en dan vooral Nederlandstalig van bijvoorbeeld Jan Smit of Marco Borsato. Doordat ik al vanaf m’n zesde in het Holland Boys Choir zing, ben ik eigenlijk meer met klassieke muziek bezig.”

    Heidi: „Ik luister op de fiets vaak naar pop. En tijdens m’n werk bij de slager zet ik vaak Radio 538 aan. Maar ik kan ook genieten van een mannenkoor dat geestelijke liederen zingt.”

    Jos: „Ik heb vroeger naar van alles geluisterd: trance, dance, heavy metal, death metal, hardcore. Tegenwoordig luister ik eigenlijk vooral naar rockmuziek, heel af en toe nog naar metal. Eén keer heb ik een cd met klassieke muziek geluisterd, omdat het moest.”

    Koos: „Kijk maar uit met die harde rockmuziek. Gehoorbeschadiging komt altijd later. Ik heb er al jaren last van. Zo’n mp3-speler bouwt een enorme oordruk op, hoger dan een grote geluidsinstallatie. Miljoenen buisjes en haartjes in je oren worden weggeblazen.”

    Koos de Jong.

    Koos de Jong.

    Ook Koos stelt zich voor. „Tien jaar lang was ik discjockey in dancings en zat ik in het nachtleven. Het ging bij mij om drank, vrouwen en geld. Maar door de genade van de Heere ben ik er in 1984 uitgehaald.”

    Jacco: „Luistert u nu nog wel eens naar popmuziek?”

    Koos: „Nooit van m’n leven meer. Verschrikkelijk! Ik heb al m’n platen verbrand. En weet je wat het mooie is? Ik kreeg een cassettebandje van het Van Lodensteinkoor, waarop een meisje heel mooi Psalm 116 zingt: „God heb ik lief.” Twee jaar lang reed ik met dat bandje in m’n auto rond. Ik heb me erover verbaasd dat de Heere m’n muzieksmaak heeft willen veranderen.”

    Energie
    Voordat het gesprek begint, leest Koos enkele verzen uit Kolossensen 3: „Bedenkt de dingen die boven zijn, niet die op de aarde zijn.” Hij doet een gebed en zegt daarna: „Het is zo belangrijk vanuit welk referentiekader je over popmuziek praat. Het gaat er niet om wat wij fijn of mooi vinden, maar wat de Heere ervan vindt.”

    Tegen Heidi: „Op catechisatie gaat het bij jou niet over Radio 538. Waarom zet je dan toch bij de slagerij die radio aan? Heb je dat nodig?”

    Heidi

    Heidi

    Heidi: „Ik heb het niet nodig. Het gaat automatisch, je wordt erin meegesleurd. Soms vind ik een nummer eerst vreselijk, maar naarmate je het vaker hoort, wordt het steeds mooier. Met popmuziek erbij werk ik lekkerder. Het geeft energie.”

    Koos: „Als ik jouw baas was, zette ik zes radio’s neer. Daar ga je harder van werken.”

    Lotte: „Maar dat geldt niet alleen voor pop. Muziek geeft sowieso energie. Het is zo ontzettend mooi hoe melodieën samenklinken tot een heel nummer. Het zit vaak zo geniaal in elkaar. Dat komt volgens mij van God. Hij geeft dat talent.”

    Koos: „Tjonge, jij kijkt als een kunstenares naar muziek. Daarin ben je dus niet representatief. De meeste jongeren, 95 procent, consumeren muziek omdat het lekker voelt. Ze weten niet eens welke teksten er klinken.”

    Lotte: „Ik vind het juist belangrijk om naar de teksten te kijken. Als ze niet passen bij mijn identiteit, luister ik ze niet.”

    Lotte

    Lotte

    Koos: „Maar hoe bepaal je dat dan?”

    Lotte: „Ik denk dat je God met alle muziekstijlen kunt eren. Het hangt heel erg van de artiest af. Als hij een christen is, ga ik ervan uit dat de tekst acceptabel is. En wat betreft de Top 40: met de meeste liedjes is volgens mij niet zo veel mis.”

    Jan Smit
    Volgens Jacco is niet zo heel veel popmuziek onschuldig. „Vijfennegentig procent van de popmuzikanten eert God niet. Daarom luister ik heel veel niet.”

    Koos: „Wat luister je dan wel?”

    Jacco: „Nick & Simon, af en toe, of Jan Smit.”

    Koos: „Heb je enig idee waar Jan Smit over zingt?”

    Jacco: „Over liefde en zo.”

    Jacco

    Jacco

    Koos: „Ken je het liedje ”Als de morgen is gekomen”?” Hij pakt het erbij en leest een stukje voor: „Ik lig gebroken in mijn bed/ Heb net de douche weer uitgezet/ Ik wilde wel maar het ging niet echt/ M’n kater won weer het gevecht.” Koos: „Die sympathieke Jan Smit, die zo ongelooflijk mooi kan zingen, schrijft zo’n venijnig liedje over het kroegleven, over drank en vrouwen. Dit staat echt haaks op een leven met God.”

    Heidi: „Als je ernaar luistert, denk je er niet zo over na.”

    Koos pakt er nog een liedje van Jan Smit bij: „Dan volg je haar benen/ En kijkt zolang je kijken kan./ Vanaf haar hoofd, tot aan haar tenen,/ is zij de stoutste droom van elke man.” Koos: „Dit is precies wat bouwvakkers doen: fluiten naar iedere meid die voorbijkomt. Niet echt een Bijbelse visie op seksualiteit.”

    Jacco: „Deze zou ik ook niet luisteren.”

    Lotte: „Niet iedereen gaat alle teksten onderzoeken.”

    Koos: „Maar dan ben je dus buitengewoon oppervlakkig bezig.” Hij heeft nog een derde liedje van Jan Smit: „De hemel, dat is hier, drink rode wijn, maak veel plezier/ wees toch blij met elke dag, dat je op aarde wezen mag/ deel met mij je levensvreugde, hou me stevig vast/ dans en haal met volle teugen alles uit de kast, vandaag.”

    Koos: „Die doodonschuldige Jan Smit. In tien minuten tijd haal ik drie teksten van internet waarin hij doet alsof het kroegleven normaal is. Waarin hij met z’n geile kop naar vrouwen staat te fluiten en ontkent dat er een hemel is. Ik vind dit heel schokkend!”

    Heidi: „Als je het zo bekijkt wel, ja.”

    Opkikker
    Jos probeert bewust met teksten om te gaan. „Meestal zoek ik ze op, veel ken ik er uit m’n hoofd. Muziek helpt mij na te denken over hoe je in het leven moet staan. Skillet, een christelijke rockband, doet veel voor World Vision: voor de bestrijding van armoede in Afrika.”

    Jos

    Jos

    Koos: „Dus jij zit in de bus te filosoferen met je mp3 op? Dat is uniek. Maar ben je dan niet bang dat je de filosofie van de wereld overneemt?”

    Jos: „Je moet weten hoe de wereld denkt.”

    Koos: „Ik heb liever de wijsheid van de Bijbel.”

    Jos: „Muziek brengt dagelijkse dingen heel dichtbij; je wordt erbij betrokken.”

    Koos: „Je voelt je beter begrepen in de muziek dan in de kerk?”

    Jos: „Ja.”

    Koos: „Dit raakt me.”

    Er valt een stilte.

    Lotte: „Ik denk dat veel jongeren het zo ervaren. Ze kunnen zich met popmuziek beter identificeren. Ik zie mensen vaker huilen bij een mooi popnummer dan onder de preek.”

    Koos: „Is dat de reden dat 90 procent van de jongeren popmuziek nodig heeft?”

    Heidi: „Bij popmuziek wordt alles zo aantrekkelijk gemaakt, dat je er sneller naar gaat luisteren dan naar een preek. Terwijl die laatste juist belangrijker is.”

    Koos: „Je gaat je goed voelen door popmuziek?”

    Heidi: „Het deuntje sla je in je op. Het geeft een oppepper.”

    Jos: „Mijn moeder is een jaar geleden overleden. Daardoor ben ik erg over het leven gaan nadenken. Heel even heb ik gedacht aan zelfmoord. Ik weet dat ook anderen met zulke gevoelens lopen. En juist in de rockmuziek worden zulke thema’s aan de orde gesteld. Terwijl ik er op school niet over hoor.”

    Koos: „Ben je dan niet bang voor de oplossingen van de wereld? Ik wil mij helemaal niet laten voorlichten door de wereld.”

    Jos: „Popmuziek is voor mij ontspanning, ik word er rustig van. Als God maar niet vervloekt wordt, heb ik niet zo’n moeite met het gedachtegoed van de wereld.”

    Koos: „Het gaat erom of die muziek je helpt om dichter bij God te komen.”

    Jos: „Sommige muziek wel.”

    Heidi: „Bij geen één popliedje gebeurt dat. Bij mannenkoormuziek veel meer.”

    Lotte: „Sommige popmuziek brengt mij wel bij God. Soms denk ik: Wow, wat een mooie melodie. Dank U wel, Heere God.”

    Jacco: „Klassieke muziek staat voor mij dichter bij de Bijbel dan popmuziek. In popmuziek wordt de naam van God bijna nooit geprezen.”

    Twee kanten
    Wat heeft het gesprek na bijna drie uur praten opgeleverd?

    Lotte: „Ik ga niet radicaal dingen omgooien in mijn leven, maar ik denk wel dat je erg moet uitkijken met popmuziek. En dat veel teksten niet door de beugel kunnen.”

    Jos: „Ik was al bezig met kritisch naar mijn muziek te kijken en liedjes aan de Bijbel te toetsen. Maar ik ga nog meer slechte nummers weggooien.”

    Lotte: „Door vanmiddag? Tjonge, daar heb ik respect voor.”

    Heidi: „Of er bij mij echt iets gaat veranderen? Ik zeg geen ja en geen nee. Want ik weet niet of ik dat volhoud. Maar ik ga er wel meer over nadenken.”

    Jacco: „Jantje Smit gaat er bij mij uit. Waarom? Omdat hij, denk ik, toch twee kanten heeft. Hij komt heel sympathiek over, maar in zijn teksten zie ik ook een andere kant.”

    Koos, terugblikkend: „Eigenlijk praten we over iets wat pas komt nadat je het leven met de Heere hebt leren kennen. Je laat iets omdat je een relatie met de Heere Jezus hebt. Als je dat leven met God niet kent, ben je een natuurlijk mens, die geen affiniteit heeft met Gods Koninkrijk.”

    Reacties (75)

    «  1  2  3  4  5  »  
    grapjas
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1033

     

    zon
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 22:04

    Even reageren op wat lotte zegt; Ik weet niet hoe er bij jullie gepreekt word dan en zeg ook geen kwaad woord over jullie dominee, maar bij ons woord er zo gepreetk dat het wel aantrekkelijk is, En dat is God ook! maar daar moeten je ogen ook voor open gaan, dan leer je pas zien wat je eerst miste!


    Je moet er voor bidden of God de preek aantrekkelijk wil maken voor je. Als je je zonden niet kent verlang je er ook niet naar om van Jezus te horen.

    zeeanemoon
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    Wauw Koos!!

     

    Vraagje: Wordt God in klassieke muziek wel geëerd?

    En dan heb ik het niet over de Matthäus Passion, maar gewoon een mooi Brahmsstuk ofzo, bijvoorbeeld de Hongaarse Dans.

    Kan je klassieke muziek dus wel gewoon luisteren?

    jansf
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:63

     

    Maljaars
    redacteur schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 09:02

    pop muziek is egt nie mooi


     

    nee maar voor j et weet luister j er zelf naar (mij niet uitgezondert)

    dini
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

    "Jos begrijpt het, Koos niet.

    Koos zou weer eens popmuziek moeten luisteren. Door zo radicaal te breken, weet ie allang niet meer wat er leeft aan muziek. Staat wel stoer, dat ie DJ is geweest, maar het zegt niets. Die gast leeft langs de wereld heen."

    Pardon?? Koos weet HEEL goed waar hij het over heeft en dat heeft niks met langs de wereld heen leven te maken!!!

    Waarom leef je eigenlijk?? voor jezelf?? Onee ik ben christelijk, dus voor God, tot Zijn eer!! Oja....

    En dat is wat Koos probeert duidelijk te maken!

    Jammer dat je geen keus durft te maken, dat je niet radicaal durft te breken! De Heere vraagt om je hele hart en Hij zegt kiest dan HEDEN (vandaag!) wie gij dienen zult!!

    Als je een goede keus mag maken zul je daar NOOIT spijt van krijgen,

    durf dan te kiezen en maak de goede keus!

    Gods zegen toegewenst!

    omdatikikbenenjijniet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    Ik vind pop fantastisch!

    Het verwoord super goed mn gedachten! En dat (sorry) kan ik niet altijd van de bijbel zeggen.

    Tuurlijk, niet altijd is het goed. Maar zoals: vrienden voor het leven van Jan Smit vind ik nou niet verkeerd!! Oké, er zit 1 regel in over de kroeg(nog helemaal nix verkeerd) maar dat vind ik dus écht niet erg!

    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

     

    jeroen92
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 23:09

    Luister ook eens naar de Reformatorische Omroep www.reformatorischeomroep.nl Ze hebben hard leden nodig!

    Hebben we die ook al dan? Een Reformatorische Omroep?

    Rienuku
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    omdatikikbenenjijniet
    bezorger schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 16:26

    Ik vind pop fantastisch!

    Het verwoord super goed mn gedachten! En dat (sorry) kan ik niet altijd van de bijbel zeggen.

    Tuurlijk, niet altijd is het goed. Maar zoals: vrienden voor het leven van Jan Smit vind ik nou niet verkeerd!! Oké, er zit 1 regel in over de kroeg(nog helemaal nix verkeerd) maar dat vind ik dus écht niet erg!


    Ok... ben speciaal ff lid geworden om te kunnen reageren.Ik moet eerlijk zeggen dat ik bovenstaande reactie een beetje tegenstrijdig vind. Eerst word er gezegd: Pop is fantastisch!!! Vervolgens: Natuurlijk is het niet altijd goed.

    Wat vind je nou echt? Denk je echt dat deze muziek tot eer van God is? Denk je echt, dat als Jezus terugkomt en aan jouw vraagt: welke muziek luisterde jij? Dat jij zonder schaamte kunt antwoorden: Ik luisterde popmuziek?

    Als je dat denkt, Raad ik je aan om de Bijbel eens te gaan lezen. En kom dan niet met het argument: Er staat niks in de Bijbel over popmuziek! Neej inderdaad! Denk je echt dat alle antwoorden pasklaar in de Bijbel staan? God heeft je niet voor niks een gezond verstand te geven!! Waardoor je zelf keuzes kunt maken! En dat gezonde verstand dien je te gebruiken!!!!!!!! En als je dat niet hebt, Ga dan maar eens naar de dokter!

    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

     

    Xandrar
    bezorger schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 08:41

     

    dierenvriend
    redacteur schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 21:30

     

    Dit begrijp ik niet hoor , sorry. Koos heeft gewoon helemaal gelijk!!!

     

     

    Nou, als je geschokt bent door de teksten van Jantje Smit, dan weet je totaal niet wat er in deze wereld leeft.

     

    Laten we even de citaten van Koos langsgaan waarin hij een mening geeft:

    Koos: „Die doodonschuldige Jan Smit. In tien minuten tijd haal ik drie teksten van internet waarin hij doet alsof het kroegleven normaal is. Waarin hij met z’n geile kop naar vrouwen staat te fluiten en ontkent dat er een hemel is. Ik vind dit heel schokkend!”

    Het kroegleven ís normaal. Niet misschien voor deze wereldvreemde refo's, maar zo dramatisch is het niet hoor, dat er iemand zingt dat hij een kater heeft. Get real. Ik word niet opeens een heiden als ik een liedje hoor waarin iemand klaagt dat ie een kater heeft.

    Verder geeft ie zelf al aan dat het een normale 'bouwvakker'visie is om naar vrouwen te fluiten en te kijken. Omdat hij het daar niet mee eens is, wil helemaal niet zeggen dat het liedje fout is.

    Daarnaast snapt ie nog niet helemaal dat hemel ook wel eens figuurlijk en in beeldspraak gebruikt kan worden, en denkt gelijk dat Jan Smit de hemel ontkent. Totaal onlogische conclusie.

     

    Koos: „Ik heb liever de wijsheid van de Bijbel.”

    (YORD: Verwijderd), zodra je naar de wijsheid van iemand in muziek luistert (en Skillet heeft toevallig echt wel iets zinnigs te vertellen), sluit dat uiteraard natuurlijk gebruik van de Bijbel in wat voor vorm dan uit. (YORD: Verwijderd), kent die gast uberhaupt didactiek?

     

    Koos: „Ben je dan niet bang voor de oplossingen van de wereld? Ik wil mij helemaal niet laten voorlichten door de wereld.”

    De oplossing van de wereld is in ieder geval beter dan de doofpotpolitiek van refo nederland. Ik weet over welke nummers het gaan, en de teksten zijn wel degelijk zinnig.

     

    Koos: „Het gaat erom of die muziek je helpt om dichter bij God te komen.”

    Totaal gebrek aan onderbouwing.

    Nou, je kunt het met Koos niet eens zijn, maar je kunt dat ook overdrijven.

    Zelf ken ik Koos een heel klein beetje van die Jongerenavonden, heb wel eens met hem gesproken over Pop. Ik wist niet dat hij discjockey is geweest. Hij was het niet met mij eens en ik niet met hem, maar echt diepgravend was deze discussie niet, omdat er geen tijd was (ik moest naar huis).

    Wat ik wel van Koos kan zeggen is dat hij juichend en jubelend door het leven gaat. Man, man man!! Wat is die vent enthousiast over de Bijbel, over God, over Jezus Christus, over het Evangelie. De kleinste dingen brengen hem al tot blijdschap....(tenminste, die indruk kreeg ik van hem in de keren dat ik met hem te maken had).

    Dus zo'n man vergeet je niet gauw......nu ik hem hier zie overheerst bij mij niet het feit dat ik het niet met hem eens was, maar zijn enorm enthousiasme. Eigenlijk ben ik er heel jaloers op. Uit eigen ervaring weet ik dat het christen zijn veel vrolijkheid geeft (psalm 19: Gods vriendelijk aangezicht geeft vrolijkheid en licht)....maar bij hem is dat wel heel duidelijk aan de orde.
     
    Koos, als je dit leest: We bomen nog wel eens een keertje. Het feit dat we het hier niet met elkaar eens zijn, maakt het alleen maar leuker....

     

    P.S. Dan toch nog even over de laatste reactie: "Totaal gebrek aan onderbouwing" mag ik dit een beetje arrogant van je vinden Xandrar?  ik vraag me af of het hier gaat om 'doofpot politiek' als dit gewoon open en bloot ter sprake komt op de YORD-site.

    Eerder heb ik gezegd: Een alcoholist die net van de drank af is zal ook iedereen verbieden een wijntje te drinken. Ik vind het zo'n onzin! Daarmee bedoelde ik dus NIET dat Koos onzin verteld, maar hij verteld het vanuit zijn eigen leven.

    Ik krijg een beetje het gevoel in deze discussie dat we niet op een bepaalde weg willen rijden omdat daar flitspalen staan. Dus rijden we om. Onzin, je kunt ook gewoon 80 gaan rijden.

    Ander voorbeeld.
    Roken. Ik ben er niet op tegen, maar ik vind het wel dom dat men er aan verslaafd raakt. Om de zoveel tijd naar buiten vluchten vanwege je nicotine gebrek. Eén voordeel, je komt wel eens in de frisse buitenlucht.

    Nog een ander voorbeeld.
    Voetbal. Ik houd ongelooflijk van voetbal, ik geniet van een prachtig potje op de TV, daarna zet ik hem uit en ga lekker slapen. Hoeveel christenen zijn niet op maandag chagrijnig omdat hun cluppie het afgelopen weekend heeft verloren? Kom op zeg! Het is maar voetbal!

    Geniet je er dan nog van? Of ben je dan gewoon dom bezig? Net als met muziek: Het is maar muziek en dat is fantastisch)ik bedoel dan ook alle stijlen).....maar dan heb je het ook wel gehad.

    Biiancaa
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:200

    hah, das owk mn lievelingsliedj van hem..

     ..NiicK iikhOu vN jOu!!byna 2jr!
    Sicilië waSVeat!!
    Biiancaa
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:200

    ik ben een fan van jan smit, owkeey, wat ie zingt is nie altijd goed mr hij kent mij en dat geeft egt nkickk..kben owk al wel ns mt hem op de foto gweest enzo.. .meestal zingtie wl normale liedjes.. kga bst wl vaak naar hm toe...hij is egt cool.!mn vriend is owk fan van hem en owk van nick en simon (nick(van simon dan) noemt hem altijd: "...mn naamgenoot.."   wel geinig..

     ..NiicK iikhOu vN jOu!!byna 2jr!
    Sicilië waSVeat!!
    Biiancaa
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:200

     

    ANOANA
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 23:07

     

    Zusje
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 17:31

    KOOS KOOS KOOS, je bent helemaal top!!!!!!!! tot vanavond op de levesnsbron avond!


    Niet teveel een mens eren he, dat is ook niet goed ;)


     

     

    vind ik owk..!!

     ..NiicK iikhOu vN jOu!!byna 2jr!
    Sicilië waSVeat!!
    Rienuku
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

     

    Music68
    verslaggever schreef op zaterdag 20 juni 2009 - 18:04

     

    jeroen92
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 23:09

    Luister ook eens naar de Reformatorische Omroep www.reformatorischeomroep.nl Ze hebben hard leden nodig!

    Hebben we die ook al dan? Een Reformatorische Omroep?

    Haha...ja allang, je loopt achter ;) (off-topic)
     

    Anne-Lize
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:314

    I love the music (a)

    juutjuh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:107

    er wordt vaak gezegd dat je buitenlanders niet over een kam kan gooien, doe dat dan ook niet met popmuziek er zitten echt mooie popnummers tussen

    rooieria
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:397

     

    Paula
    bezorger schreef op vrijdag 19 juni 2009 - 19:30

    hallo! ik heb nog nooit pop geluisterd. maar als ik dit zo hoor, ga ik het nooit luisteren. miss is het goed dat kdit gelezen heb! ik vind Koos egt heel goed dat hij in discussie gaat met jongeren die veel pop luisteren.  allemaal sterkte met het stoppen als je dat gaat doen! ik hoop et wel!

    hoe kan dat nou? nog nooit pop geluisterd??? je komt nooit in een supermarkt ofzoo dan?????
     

     een nuchtere zeeuw :-)
    «  1  2  3  4  5  »