Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Video's

  Laatste loodjes voor Pieter Zandt-leerlingen

  Voor het grootste deel van de examenkandidaten was het dinsdag de laatste dag waarop ze mochten tonen wat ze in hun mars hadden. Maar ja, de laatste loodjes... die wegen het zwaarst. Toch? Bij het vmbo-examen Duits bleek dat wel mee te vallen. Yord nam een kijkje op de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen.

  „Het was zooo simpel...” Pieter Zandt-leerling Jacob ter Beek heeft er weinig woorden voor nodig om zijn indruk weer te geven van het vmbo-examen Duits. „Ik heb m’n woordenboek maar een paar keer gebruikt. Een heel verschil met het examen Engels. Dat was een stuk moeilijker.” Klasgenoot Jonathan Paul Strijker vindt het lastig om te beoordelen of het examen nu moeilijk of makkelijk was. „Dat weet je pas zeker als je je cijfer krijgt”, zegt hij veelbetekenend.

   

  Die dames die het vmbo-examen Duits aflegden.

  Die dames die het vmbo-examen Duits aflegden.

  Hilde Bos vond Duits ook een stuk makkelijker dan Engels. „Duits is gewoon een taal die meer op het Nederlands lijkt”, vult Annegina Zelhorst aan. De dames weten in ieder geval zeker dat ze na hun examen niet vaak meer Duits spreken. Hilde: „Ik weet nog niet of ik een vervolgopleiding ga doen of ga werken. In ieder geval denk ik dat ik met Duits niet meer zoveel doe.” Annegina wil uiteindelijk de pabo gaan doen. „En daar ben je wel veel bezig met Nederlands, maar niet met Duits.”

  In de hal bij de gymzalen van de ’PZ’ komt de ene na de andere groep leerlingen naar buiten. In de gymzaal ligt tijdelijke vloerbedekking om het geluid te dempen. Op de gang klinkt echter alle herrie goed door. Leerlingen verlaten dan ook snel het ’examengebied’. Jannet Pasterkamp en Colinda Woort vonden het examen Duits ook een makkie. „Vooral de woorden die je moest kennen waren eenvoudig”, zegt Jannet. Colinda: „Doordat de vragen over korte tekstfragmenten gingen, was het ook geen langdradig examen.” Jannet vindt talen sowieso niet al te moeilijk. „We hebben ook veel in de les geoefend. Dat heeft echt geholpen.”

  Het duo kijkt positief terug op de PZ-periode. „Er hing een goede sfeer op de school”, zegt Jannet. „De eerste drie jaar gingen we naar de vestiging in Urk. Daar was het lekker knus, iedereen kende elkaar. Toen we in het vierde jaar naar Kampen moesten was dat wel even wennen. Maar uiteindelijk kwam ik hier ook heel veel bekenden tegen”, ment Colinda.

  De Pieter Zandt-scholengemeenschap in Kampen.

  De Pieter Zandt-scholengemeenschap in Kampen.

  Ook Laura Sterk, Caroline van der Stelt, Ilona Beens en Mienke Hoekman vonden het een leuke periode op school. Toch zijn ze blij dat voor hen de laatste examendag is aangebroken. Dinsdag stond behalve Duits nog biologie op de agenda. Ilona: „Ik vond dat je voor bio heel veel moest leren. Voor Duits heb ik niets voorbereid.”

  Laura vond de Duitse teksten goed te begrijpen. „De antwoorden waren zo in te vullen”, vult Caroline aan. „We hadden ook een goede leraar, hij heeft ons veel laten oefenen”, voegt ze er nog aan toe. Ilona vindt Duits een makkelijke taal. „Het ligt me wel, ’t is net Nederlands.”

  De vier meiden gaan als ze slagen na de Pieter Zandt een vervolgopleiding doen. Ilona en Caroline gaan naar het Hoornbeeckcollege. De één om de spw-opleiding te volgen, de ander voor verpleegkunde. Laura en Mienke gaan beiden een opleiding doen in de commerciële richting.

  Reacties (20)

  «  1  2 
  examenkandidaat4glpieterzandt
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  jah, de pz is heel erg veranderd!

  Veel mooier geworden joh!

  Ik had Van Dijk

  examenkandidaat4glpieterzandt
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Heeft niet iedereen hoor!

  Die laatste komt uit Urk maar niet iedereen praat zo..

  joppytjuhh
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1138

  slagen!!!!!!!!!

  xxx-jes

   KUZZZ ies van mij <3 ILOVEU
  Wliess
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

   

  Holland
  stagiair schreef op dinsdag 2 juni 2009 - 21:36

  nu mar hope dat jullie geslaagd zijn!

  dat hoop ik ook
   

  Wliess
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

   

  Limburg
  bezorger schreef op woensdag 3 juni 2009 - 13:18

  hou nog effe vol


  dat vin ik ook

  «  1  2