Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Piekfijne plek voor examens

Zijn eigen examen ligt al bijna dertig jaar achter hem. Toch kan conciërge Van den Boogaart van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen zich goed inleven in de examenkandidaten. „Af en toe moeten ze hun verhaal kwijt.”

De conciërges op het Pieter Zandt zijn er maar druk mee. Elk jaar weer gaan er tientallen voorbereidingen achter het examen doen schuil waar leerlingen geen weet van hebben. Voor Van den Boogaart nu al elf jaar lang.

„Soms beginnen we al maanden van tevoren”, zegt hij.

In zijn hoofd heeft de conciërge een lijst met zaken die geregeld moeten worden. Na elf jaar is dat bijna routine. „We regelen de gymzalen, inventariseren hoeveel tafels en stoelen we voor de leerlingen nodig hebben en zetten die klaar. Er moeten voldoende examenpapieren aanwezig zijn, de vloerbedekking moet in de gymzalen worden gelegd, de schoolbel mag niet gehoord worden in de zalen en we leggen een geluidsinstallatie aan. En, ontzettend belangrijk: we moeten zorgen dat er een goede klok in de examenzalen hangt en dat-ie op tijd loopt. Vlak voor de examens herinneren we elkaar er nog aan: „Heb je nieuwe batterijen in de klokken gedaan?”

Als de leerlingen eenmaal examen doen, eindigt het werk nog niet voor de conciërge. Hij moet zorgen voor koffie, thee en frisdrank en na halfvijf de vuilniszakken legen, de stoelen rechtzetten en achtergebleven rommel opruimen. „Zodat de leerlingen de volgende dag weer een piekfijne werkplek hebben.”

Als Van den Boogaart het examen doen van nu vergelijkt met zijn eigen examenperiode, denkt hij dat het er ontspannener aan toe gaat dan vroeger. „Vroeger kwam er bijvoorbeeld een speciaal team surveillanten naar de scholen. Die mensen keken ook allemaal zo ernstig. Dan wist je dat het menens was.”

De examenperiode is al bijna voorbij. Langzaam maken de leerlingen zich los van hun school, ziet ook de conciërge. „Ze verleggen hun grenzen en halen meer streken uit.” Van den Boogaart kan de humor er meestal wel van inzien. Hij is gehecht geraakt aan zijn leerlingen, evenals de andere conciërges. „We hopen met z’n allen dat ze slagen.”

Reacties (3)

teddybeer
redacteur
Quote bericht
aantal posts:328

Pff, 'k moet er niet aan denken dat er zo'n speciaal surveillantenteam naar school komt. Al die ernstig-kijkende mensjes maken je alleen maar zenuwachtig, lijkt me. Dan kun je maar beter je eigen leraren als surveillanten hebben

 Zoals een zonnestraal een bloem doet opengaan, kan een vriendelijk woord een gezicht doen stralen
annejohannaboer
bezorger
Quote bericht
aantal posts:25

Hey concierge, ja jullie doen het allemaal helemaal goed..  al wel weer uitgerust van Londen??.. Succes nog op de schone en leuke Pieter-Zandt. Groezz,.,

examenkandidaat4glpieterzandt
bezorger
Quote bericht
aantal posts:6

jah, de congierges doen het altijd heel goed op de PZ..

Zijn altijd vrolijk en staan voor je klaar!

Ik ga er nu vanaf, ga de school echt super missen!
Groetjes een bijna oud leerling vd pz!