Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Video's

  Examen op de computer

  Examenkandidaten buigen zich over hun opgaven. RD-reporter Gerard ten Voorde legt de examens haarscherp vast. Geniet van het gezwoeg van anderen op twee video’s.

  De examenstress heeft de havisten biologie en de vwo’ers scheikunde in hun greep op het Van Lodensteincollege in Amersfoort. Hier en daar moet iemand iets wegslikken als een leraar de bruin-gele enveloppen openscheurt.

   

  De race tegen de klok is begonnen. Havo stort zich op vragen over paarden, rioolwaterzuivering en urineverlies bij mensen. Je moet er maar zin in hebben. De leerlingen maken hun opgaven op de computer. „Voor het eerst”, zegt docent biologie Van Dijke niet zonder trots.

  De filmbeelden schieten over het scherm. Een stel paarden draaft voorbij. Geïnteresseerd kijken de leerlingen toe. De een onderuit gezakt, de ander voorover gebogen, een derde wiebelend op z’n stoel.

   

  De VWO’ers zitten iets verderop, in de gymzaal te zweten op scheikunde. Formules, stoffen, chemische verbindingen, pfffft, ’t valt voor velen niet mee. Met rode koontjes leest en herleest een meisje de opgave. Weet ik veel, zie je haar denken.

  De VWO-kandidaten hebben de tijd hard nodig. „Het was heel veel”, zegt iemand. „Ik heb een aantal vragen niet ingevuld”, verzucht een ander. Ook volgens docent Van Vreeswijk was scheikunde „pittig” dit jaar. „Misschien dat ze in de normering nog iets rekening mee gaan houden.”

   

  Voor de docenten begint nu het echte werk. „Ik verwacht een twintig minuten per leerling bezig te zijn met nakijken.”Doen ze ook een keer wat, dan rondjes lopen tijdens het examen. Toch?

  Reacties (16)

  «  1  2 
  Limburg
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  hou nog effe vol hoor

  dan ben je daar ok weer van af

  «  1  2