Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Bètablokkers tegen black-out

    Nog een paar dagen, en het is examentijd. Lees hoe Maurits, Ingrid en Arjanne blokken. „Een grote pot snoep werkt goed!”

    Maurits Reijnoudt (17) uit Scherpenzeel, havokandidaat, is niet zenuwachtig, maar „het is ook geen kattenpies”, realiseert hij zich. „Dat het officieel en landelijk is, maakt het toch wel heel zwaar.” De voorbereiding houdt Maurits „strikt en eenvoudig”: leren van ’s ochtends 9.00 tot 12.00 uur, ’s middags van 13.00 tot 15.00 uur, zo’n twintig uur in de week. „Voor mijn leren houd ik voetbal­tijden aan. Drie kwartier werken of leren, daarna vijftien minuten muziek luisteren of iets dergelijks. De computer staat dan uit. Af en toe stuur ik een sms’je.”

    Vanaf 15.00 uur maakt Maurits foto’s, bewerkt-ie z’n fiets met de spuitbus of luistert hij muziek. „Van denken aan leren is dan totaal geen sprake meer.

    Maurits werkt zaterdags op de markt het examenzweet eruit.

    Maurits werkt zaterdags op de markt het examenzweet eruit.

    Op vrijdagmiddag ben ik niet meer te genieten. Ik ben blij dat ik de volgende dag elf uur lang op de markt sta om het examenzweet er eens goed uit te werken.”

    Zakken of herkansen zit er niet in, denkt Maurits. „Mijn ouders zijn niet zo optimistisch als ik. Misschien overschat ik mezelf. Ik heb in ieder geval genoeg zelfvertrouwen.”

    Stiller
    Bij Ingrid Herwijer (17) uit Dirksland komen de zenuwen pas als het zo ver is en ze onderweg is naar school om haar havo-examen te maken. „Ik ben deze weken thuis wel wat stiller dan normaal en ik eet minder. Als ik zeker weet dat ik de stof ken of als ik het vak goed beheers, gaat het vaak wel beter met me.”

    De beste manier om te leren is voor Ingrid ouderwets blokken achter het bureau, ongeveer veertig uur in de week. Ze gebruikt daarbij een beproefd hulpmiddel. „Ik heb een grote pot snoep op m’n bureau. Dat werkt. Kauwgom is ook een goede uitvinding overigens.”

    Ingrid laat zich assisteren door een snoeppot.

    Ingrid laat zich assisteren door een snoeppot.

    Door hevige zenuwachtigheid krijgt Ingrid nogal eens een black-out. „Daarom ga ik waarschijnlijk tabletjes, bètablokkers, slikken. Door het meeleven van m’n ouders, familie en vriendinnen gaat het leren ongemerkt een stuk gemakkelijker.”

    Het gebed is voor Ingrid be­langrijk. voel heel goed dat het zonder Gods hulp echt niet kan. Wat zou het leeg zijn als ik geen plek had om m’n noden en zorgen neer te leggen. Het is ook fijn dat er in de kerk gebeden wordt voor de examenkandidaten.”

    Hardop
    Zenuwachtig is Arjanne van Voorden (16) uit Heukelum niet voor haar havo-examen. Tenminste, nog niet. „Als het echt zo ver is, ben ik wel nerveus denk ik. Misschien neem ik een pilletje in voor extra energie, maar ik sta er gemiddeld vrij goed voor, en dat geeft rust.” Hardop leren werkt voor Arjanne het beste. Lachend: „Maar dat vinden de anderen thuis niet altijd plezierig.

    „Ik ben nog niet zenuwachtig voor mijn examen.”

    „Ik ben nog niet zenuwachtig voor mijn examen.”

    ’s Morgens leer ik van 8.30 tot 12.00 uur, met tussendoor een pauze van 10.00 tot 11.00 uur. ’s Middags probeer ik van 13.30 tot 17.00 uur te leren en pauzeer ik van 15.00 tot 15.30 uur. ’s Avonds probeer ik ook wel wat te doen. Maar zo leer ik lang niet elke dag. Ik wijk nogal eens van m’n plan af.”

    yord.nl/examens09 voor weblogs van Maurits, Ingrid en Arjanne over hun examenervaringen in de komende twee weken.

    Reacties (33)

    «  1  2  3 
    bmwfan
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1008

    ha die ingrid suc6 hea

    ....

     -xxx- van my
    arretje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    Hey, maurits...

    HEEEEEEEL VEEEEL SUC6............

    liannuh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:8

    Zoo zenuwachtig als ingrid...  kan ik me niet voorstellen!! en 40 uur leren??!

    ik ben het zelf gelukkig helemaal neit al doe ik het voor mijn 2e x

    moet dr nog 1 bio DRama...

    «  1  2  3