Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Verzoeking

  In het Onze Vader staat de bede ”Leid ons niet in verzoeking”. Maar God leidt ons toch niet in verzoeking? Dat doet de duivel toch?

  De Heere Jezus heeft het Onze Vader aan Zijn discipelen gegeven. Het wordt wel het volmaakte gebed genoemd. In dit gebed staat alles wat we nodig hebben in leven en sterven. Het is een gebed zonder gebrek of fout. Toch geef ik toe dat er een moeilijkheid zit in de bede.

  De duivel probeert altijd tot de zonde te trekken. Hij heeft niets liever dan dat we zondigen tegen God. In zijn gevecht om de mens heeft satan gevaarlijke wapens en machtige bondgenoten. Je kent die wapens wel: geld, muziek, film, drank, wereldse lol en nog vele andere. Wie zijn de bondgenoten? De wereld en, niet te vergeten, ons eigen zondige hart. Wij hebben ons in onze zondeval aan de duivel overgegeven. Samen met hem strijden we nu tegen God.

  Wel, ”Leid ons niet in verzoeking” is het smeekgebed van een christen die zichzelf heeft leren kennen. Dat is het werk van de heilige Geest. Nu is hij bang geworden voor de zonde. Hij heeft last van zijn boze hart. Hij heeft geleerd dat de zonde zo sterk is. Daarom bidt hij tot God: Breng mij toch niet op het terrein waar de satan zijn strikken spant en zijn fuiken uitzet. De bidder weet het: Ik zie die strikken zo gemakkelijk over het hoofd en als ik ze zie, trekt mijn zondige hart er toch naar. Er hoeft maar weinig te gebeuren of ik val. De bidder voelt zich als een klein kind dat over een bospad loopt met kuilen en uitstekende boomwortels. Hij heeft de beschermende hand van God nodig. Wij ook!

  Het woord verzoeking ziet ook op de beproevingen van het geloof. Denk aan Abraham als hij Izak moet offeren, aan Job in zijn lijden, aan de drie vrienden in de vurige oven. De Heere vindt deze beproevingen nodig. In zulke verzoekingen leert God Zijn kinderen hoe zwak ze zelf zijn. Daar leert Hij hen ook bidden om Zijn genade en hulp.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (8)

  OranjeBarret
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:950

  mooi antwoord!!

  bmwfan
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1008

  heel mooi antwoord

   -xxx- van my
  IkBenWieIkBen
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Goede vraag, heb ik nog nooit ovr nagedacht. Btw. ook een superantwoord!

  margroet
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2881

  with all the reacties eens!

   B3VA is the best..
  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Wat staat er eigenlijk in de grondtekst van dit gebed? De meest recente Bijbelvertaling heeft het over:  "En breng ons niet in beproeving, maar red ons uit de greep van het kwaad."....wat dus Ds. de Heer ook zegt.

   

  Beproeving komt van God, maar dus ook van Zijn tegenstander.

   

  Phoehhhh....moeilijk zeg!...(sorry hoor, dat moest er even uit).

  Willemijn
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:448

  mooi antwoord....

   www.zondervaderleven.web-log.nl
  dezenicknamebestaatal
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:981

  Hee, daar heb ik laatst een exegese over gemaakt;)

  ik heb het daarin zo uitgelegd:

  Daarvoor vraag je aan de Heere of hij je zonden wil vergeven, en daarna vraag je dan ook of Hij je wil helpen, zodat je die zonden niet meer doet

  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  wist ik maar hoe ik de duivel met zijn verzoekingen het hoofd kon bieden...

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s