Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    CHECK: Evolutie in tegenspraak met natuurwetten

    Als je een huis bouwt en je doet er daarna niets meer aan, dan neemt de chaos toe. Na verloop van jaren zal het veranderen in een spookhuis.

    Wetenschappers noemen dat de tweede hoofdwet van de thermodynamica: de wanorde neemt altijd toe in een gesloten omgeving.

    Volgens deze wet is het onmogelijk dat wanorde zichzelf opheft en orde veroorzaakt, zelfs niet na miljoenen jaren: Een puinhoop wordt geen paleis.

    Dawkins
    Maar die logica gaat niet op bij de evolutie. Want daar neemt de orde en de ingewikkeldheid juist toe tijdens miljoenen jaren. Aminozuren en eiwitten in de oersoep gaan niet kapot, maar vormen na enige tijd RNA en later DNA, het erfelijke materiaal, zodat het eerste eencellige wezen ontstaat. Dat erfelijke materiaal wordt steeds complexer, zodat steeds ingewikkelder dieren en planten ontstaan, totdat de eerste aapmens verschijnt en nog later de mens.

    Het DNA van elke menselijke cel bevat enorm veel erfelijke informatie. De evolutionist Richard Dawkins zegt: „Er is genoeg informatie capaciteit in één enkele menselijke cel om alle dertig delen van de Encyclopaedia Britannica op te slaan, en dan heb je nog ruimte over voor drie of vier keer zo veel.”

    Bovendien bestaat dit DNA niet uit onderdelen die een willekeurige volgorde aan elkaar zijn geplakt, maar het is geordend. Het is de code voor alle lichaamseigenschappen en -functies van een mens.

    Intelligentie
    Het zou absurd zijn om te veronderstellen dat 120 boeken elk met 500 bladzijden zinvolle informatie spontaan kunnen ontstaan. Nog absurder zou het zijn om te denken dat deze boeken zichzelf zouden kunnen schrijven...

    Volgens de Duitse hoogleraar informatiewetenschappen, prof. dr. Werner Gitt kan evolutie onmogelijk plaatsvinden, omdat zinvolle informatie onmogelijk spontaan kan ontstaan, want daar is intelligentie voor nodig.

    Dit is het veertiende deel in een serie over schepping en evolutie.

    Lees meer in het dossier op Yord en op refdag.nl.

     

    Reacties (17)

    «  1  2 
    schooltas
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1716

     

    LoveComesAgain
    redacteur schreef op woensdag 8 april 2009 - 06:53

    Waarom telkens dit onderwerp.. Het komt mijn neus uit, bijna!


     

    precies

    RdB
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    Dit artikel valt me wel tegen. Zoals jullie misschien elders hebben gelezen 'ben ik er zo een' die denkt dat God de evolutie heeft geschapen. Als je bepaalde delen in de Bijbel niet letterlijk neemt (met name de zes dagen), is dat mogelijk.

    Zelf ben ik wetenschappelijk geschoold. Evolutie gaat niet over het spontaan ontstaan van informatie zoals in dit artikel gesuggereerd wordt. Het gaat juist om een prutje aminozuren waarin een bacterie-achtig wezen ontstond, heel lang geleden. Op enig moment ontstond de mogelijkheid waarin dat wezen zichzelf kon kopiëren (op ongeveer de manier waarop in ons lichaam cellen zich ook kunnen delen). Soms gaat er wat mis bij het kopiëren en krijg je kleine veranderingen. Omdat dit wezen (en vooral nakomelingen ervan) zich inmiddels ontzettend vaak voortplant, gaat het kopiëren wel eens mis. Bij sommige van die kopieerfouten ontstaan juist eigenschappen waarmee dat nieuwe wezen beter kan overleven. Bijvoorbeeld doordat zo'n wezen (nog steeds een bacterie-achtige!) zich goed aan een voedingsbodem kan hechten. Bij een storm of iets dergelijks zullen de 'minder geschikte' wezens wegspoelen en deze 'geschiktere' wezens in leven blijven.

    Het gaat ook echt niet in grote stappen. De ogen zijn volgens evolutionisten bijvoorbeeld ontstaan als eerst een orgaan waarmee wezens licht konden zien (alleen verschil licht/donker). Daarna zouden ze de richting van het licht steeds beter herkennen, en na een tijdje zouden ze ook dingen kunnen zien. Waarom? Omdat wezens met minder goed geëvolueerde 'ogen' gewoon minder vaak overleefden.

    Als je dit miljarden jaren lang doortrekt dan begrijp je dat al die minimale veranderingen over zo'n grote tijdspanne wel degelijk tot evolutie van een ras kunnen leiden... Van lichtgevoeligheid, naar uitgebreidere lichtgevoeligheid naar zeer beperkt zicht, naar uiteindelijk de ogen die wij nu hebben.

    Daarnaast is het zo dat we zo'n 95% van ons genetisch materiaal delen met dat van chimpansees! Dat is nog steeds een gigantisch verschil: 100.000 nucleotiden. Het is in ieder geval geen toeval.

    Ik denk nog steeds dat God verantwoordelijk is voor de evolutie. God heeft alles gemaakt, het heelal, de natuurwetten, etc., en Hij heeft daarmee de evolutie gestart; één vloeiende Schepping waarbij Hij vanaf het begin al precies wist wat het gevolg zou zijn. Zowel evolutie als Schepping zijn wetenschappelijk niet helemaal te bewijzen, Gods wegen zijn immers ondoorgrondelijk. Ik vind dit verhaal wel te verantwoorden met de Bijbel. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is de zes dagen niet letterlijk nemen...

    «  1  2