Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    CHECK: ”Lijgers” en ”gapen” geven de grens aan

    Leeuwen en tijgers zijn grote katten. Samen kunnen ze een ”lijger” krijgen. Diersoorten lijken soms zo op elkaar dat ze zich samen kunnen voortplanten. Welke grenzen heeft God in Zijn schepping gelegd?

    Een schaap en een geit brengen samen een ”gaap” voort. Een koe en een varken samen is lastiger, het lukt echt niet om daar nakomelingen mee te fokken. Met een konijn en een grasparkiet wordt het nog problematischer. Blijkbaar zijn deze soorten zo verschillend dat hier een biologische grens ligt.

    Darwin
    Charles Darwin ontdekte dat een klein groepje dieren, dat afgezonderd raakt van een grote groep, door natuurlijke selectie andere eigenschappen gaat vertonen.

    Uit een oerrund zijn zo in het verleden bizons, wisenten, muskusossen, melkkoeien en Schotse hooglanders ontstaan. Ze lijken niet meer op elkaar, maar ze kunnen samen nog steeds nakomelingen krijgen.

    Ook ving Darwin op de Zuid-Amerikaanse Galapagoseilanden verschillende vinken, op elk eiland een andere soort. Al die typen hadden zich anders ontwikkeld uit één oervink: de ene at insecten, de andere zaadjes, een volgende fruit, weer een andere kraakte noten. Soms waren de verschillen zelfs zo groot dat ze samen geen nakomelingen meer zouden kunnen krijgen.

    Aard
    In Genesis 1 staat dat God de soorten schiep naar hun aard. Het woord aard geeft de grens aan tussen verschillende soorten dieren. God schiep waarschijnlijk bepaalde hoofdsoorten, waaruit zich later de soorten en typen hebben gevormd die wij nu kennen. Daarom was het voor Adam geen opgave om al die dieren een naam te geven. Hij had te maken met oerrunderen en oerkatachtigen en niet met al die soorten die wij nu kennen.

    Daarom pasten de dieren ook prima in de ark van Noach. Hij hoefde niet een paar leeuwen, een paar tijgers en een paar poema’s in de ark te nemen; alleen een paartje oerkatachtigen.

    Dit is het twaalfde deel in een serie over schepping en evolutie.

    Lees meer in het dossier op Yord en op refdag.nl.

    Reacties (16)

    «  1  2 
    Joanne
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    nouw... dat weet ik allemaal zo net nog niet...

    waarom zou God wel Adam kunnen scheppen, en niet hem het verstand geven om al die verschillende dieren een naam te geven, hij deed het dan wel geselecteerd... want je hebt een soort bijv. meesjes, en dan heb je daaronder verschillende namen om het verschil aan te geven!!!

    waarom willen we weten wat God bedoeld??? God weet wat hij doet!!!

    WAT GOD DOET, IS  GOED!

    DAAR MAG JE NIET AAN TWIJFELEN... DAT WEET IK ZÉKER!!!

    «  1  2