Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Spreekuur over prik tegen baarmoederhalskanker

    VEENENDAAL - De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en de daaraan verbonden jongerenorganisatie Way of Life hebben een spreekuur geopend voor vragen over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ook jongeren kunnen daar terecht als ze meer willen weten over deze prik.

    De NPV geeft overigens geen advies of je je wel of niet moet laten inenten, zo schrijft de organisatie in een brief aan Yord. „Wel willen we je helpen om vragen te beantwoorden, zodat je samen met je ouders een afgewogen keuze kunt maken.”

     

    Aanleiding voor het spreekuur is een uitnodiging voor vaccinatie tegen baarmoederhalskanker die de afgelopen weken is verstuurd naar 380.000 meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar. Afzender is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de brief gaat het over een nieuwe inenting, de HPV-vaccinatie. HPV is een afkorting van Humaan Papilloma Virus. Dit virus kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken.

    ...vaccinatie tegen baarmoederhalskanker...

    ...vaccinatie tegen baarmoederhalskanker...

    Een HPV-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Je hebt als vrouw vooral kans dit virus op te lopen als je seksueel actief bent (geweest) met meerdere mannen. De overheid is daarom van mening dat het maar beter is meisjes zo jong mogelijk te laten inenten. Vanaf september 2009 hoort de HPV-vaccinatie bij het Rijksvaccinatieprogramma. Dan krijgen alle meisjes van twaalf jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.

    Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen van dertig tot vijftig jaar. Ieder jaar wordt bij ongeveer 585 vrouwen baarmoederhalskanker ontdekt. Gemiddeld overleeft bijna 75 procent de ziekte. Het is daarmee een weinig voorkomende kwaadaardige aandoening die goed is op te sporen en te behandelen. Daarvoor moet je wel als vrouw vanaf de leeftijd van dertig jaar een ’uitstrijkje’ laten maken. Dat is geregeld via een landelijk bevolkingsonderzoek. Alle vrouwen van dertig jaar en ouder krijgen daarvoor automatisch elke vijf jaar een uitnodiging.

    Beginnende baarmoederhalskanker kan door het jaarlijkse bevolkingsonderzoek (het maken van een ’uitstrijkje’) namelijk bijna altijd op tijd worden ontdekt. En als je er op tijd bij bent, is de kans op genezing -menselijkerwijs gesproken- vrijwel 100 procent.

     

    Je bent met de vaccinatie beschermd tegen de twee belangrijkste van de dertien typen van het HPV-virus die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. De prik biedt daardoor slechts 70 procent bescherming. Het is nog niet duidelijk of de prik wel levenslang beschermt. Er zijn nu alleen nog maar cijfers bekend over een periode van zes tot tien jaar na vaccinatie. Ook zijn alle bijwerkingen nog niet goed onderzocht. In Amerika lopen onderzoeken die erop lijken te wijzen dat de vaccinatie een beginnende baarmoederhalskanker juist kan versnellen.Bovendien blijft er ondanks de vaccinatie nog 30 procent risico voor de andere vormen van HPV, die ook baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

    Moet je je nu wel of niet laten vaccineren? De vaccinatie, die uit drie prikken bestaat, is niet verplicht. Ook als je geen principiële bezwaren hebt tegen inenten, is het volgens de NPV belangrijk goed over deze inenting na te denken. Waartegen word je eigenlijk beschermd? Wegen de mogelijke nadelen wel op tegen de mogelijke voordelen? Als je niet seksueel actief bent of één vaste partner hebt (en houdt), is de kans op deze SOA maximaal 10 procent. De kans dat het virus baarmoederhalskanker veroorzaakt, is nóg veel kleiner.

    Jij en je ouders kunnen op maandag- en donderdagmiddag terecht op het telefonisch spreekuur van de NPV van 13.30 - 16.30 uur, telefoon 0318 547 888. Je kunt je vraag ook stellen via het mailadres: info@npvzorg.nl

    Reacties (84)

    1  2  3  4  5  6  »  
    sus
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:66

    ik heb ook z'on oproep ghad ;)

    kweet niet of ik het doe

     

    margroet
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2881

    ik ga 't niej doen

     B3VA is the best..
    rbr
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:168

    kheb dr ook 1 gehad..

    doe ut niet..

     =) =P
    TheFlyingDutchWoman
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:226

    Ik heb ook zo'n oproep gehad maar heb het terug gestuurd.
    Het is niet zo zeer dat ik vanuit mijn geloofsovertuiging nee zeg, maar meer dat ik eerlijk gezegd niet zo zeer geloof in de werking ervan. Ik ben heel mn leven nooit ingeënt en heb 1 keer de mazelen gehad en af een toe een griepje. Verder ben ik kern gezond.

    Het kan zo zijn dat je koorts krijgt en veel pijn, en ik kan onmogelijk iets missen op school!!

    GenM
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1033

    ik denk niet dat ik het doe...

    droppie
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:149

     

    sus
    stagiair schreef op dinsdag 24 februari 2009 - 19:39

    ik heb ook z'on oproep ghad ;)

    kweet niet of ik het doe

     


     

    Ik heb ook oproep gehad.

    k doe het niet.

    LoveComesAgain
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    En als je het doet en je krijgt het toch.. Wat heb je dan voor argument?

    friend
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:142

    ik vind dit zò moeilijk!! aan de ene kant zou ik het wel willen doen, maar aan de andere kant... als God van te voren heeft beslist dat je dat krijgt dan krijg je het tòch, en in die prik zit een stof waarmee het ook juist opgewekt kan worden... kdenk niet dat ik het doe!

    Lydiavdb
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:62

    ik doe het niet je maakt je zelf er ziek van !!

    Maantje
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:64

    ik doe het mss als ik wat ouder ben

    suzanna96
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

     ik ga me niet inenten men ma wil dat niet ik ben nergens voor ingeënt.

    ik heb wel de bof gehad maar meer ook niet. volgens my hebben alle pubers zoon brief gehad.

    suzanna96
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4


     hallo


     

    friend
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:142

    die reacties van jullie zijn handig! nu twijfel ik niet meer zo,

    ik doe het warsgijnlijk NIET!

    thanks

    zomaar
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    als ik me laat inenten als ik dat zou doen val ik denk ik flauw omdat ik er niet tegen kan

    marro
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:66

    ik heb ook een oproep gehad, maar ik doe het nie. 

    1  2  3  4  5  6  »