Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Spreekuur over prik tegen baarmoederhalskanker

  VEENENDAAL - De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en de daaraan verbonden jongerenorganisatie Way of Life hebben een spreekuur geopend voor vragen over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ook jongeren kunnen daar terecht als ze meer willen weten over deze prik.

  De NPV geeft overigens geen advies of je je wel of niet moet laten inenten, zo schrijft de organisatie in een brief aan Yord. „Wel willen we je helpen om vragen te beantwoorden, zodat je samen met je ouders een afgewogen keuze kunt maken.”

   

  Aanleiding voor het spreekuur is een uitnodiging voor vaccinatie tegen baarmoederhalskanker die de afgelopen weken is verstuurd naar 380.000 meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar. Afzender is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de brief gaat het over een nieuwe inenting, de HPV-vaccinatie. HPV is een afkorting van Humaan Papilloma Virus. Dit virus kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken.

  ...vaccinatie tegen baarmoederhalskanker...

  ...vaccinatie tegen baarmoederhalskanker...

  Een HPV-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Je hebt als vrouw vooral kans dit virus op te lopen als je seksueel actief bent (geweest) met meerdere mannen. De overheid is daarom van mening dat het maar beter is meisjes zo jong mogelijk te laten inenten. Vanaf september 2009 hoort de HPV-vaccinatie bij het Rijksvaccinatieprogramma. Dan krijgen alle meisjes van twaalf jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.

  Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen van dertig tot vijftig jaar. Ieder jaar wordt bij ongeveer 585 vrouwen baarmoederhalskanker ontdekt. Gemiddeld overleeft bijna 75 procent de ziekte. Het is daarmee een weinig voorkomende kwaadaardige aandoening die goed is op te sporen en te behandelen. Daarvoor moet je wel als vrouw vanaf de leeftijd van dertig jaar een ’uitstrijkje’ laten maken. Dat is geregeld via een landelijk bevolkingsonderzoek. Alle vrouwen van dertig jaar en ouder krijgen daarvoor automatisch elke vijf jaar een uitnodiging.

  Beginnende baarmoederhalskanker kan door het jaarlijkse bevolkingsonderzoek (het maken van een ’uitstrijkje’) namelijk bijna altijd op tijd worden ontdekt. En als je er op tijd bij bent, is de kans op genezing -menselijkerwijs gesproken- vrijwel 100 procent.

   

  Je bent met de vaccinatie beschermd tegen de twee belangrijkste van de dertien typen van het HPV-virus die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. De prik biedt daardoor slechts 70 procent bescherming. Het is nog niet duidelijk of de prik wel levenslang beschermt. Er zijn nu alleen nog maar cijfers bekend over een periode van zes tot tien jaar na vaccinatie. Ook zijn alle bijwerkingen nog niet goed onderzocht. In Amerika lopen onderzoeken die erop lijken te wijzen dat de vaccinatie een beginnende baarmoederhalskanker juist kan versnellen.Bovendien blijft er ondanks de vaccinatie nog 30 procent risico voor de andere vormen van HPV, die ook baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

  Moet je je nu wel of niet laten vaccineren? De vaccinatie, die uit drie prikken bestaat, is niet verplicht. Ook als je geen principiële bezwaren hebt tegen inenten, is het volgens de NPV belangrijk goed over deze inenting na te denken. Waartegen word je eigenlijk beschermd? Wegen de mogelijke nadelen wel op tegen de mogelijke voordelen? Als je niet seksueel actief bent of één vaste partner hebt (en houdt), is de kans op deze SOA maximaal 10 procent. De kans dat het virus baarmoederhalskanker veroorzaakt, is nóg veel kleiner.

  Jij en je ouders kunnen op maandag- en donderdagmiddag terecht op het telefonisch spreekuur van de NPV van 13.30 - 16.30 uur, telefoon 0318 547 888. Je kunt je vraag ook stellen via het mailadres: info@npvzorg.nl

  Reacties (84)

  1  2  3  4  5  6  »  
  sus
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:66

  ik heb ook z'on oproep ghad ;)

  kweet niet of ik het doe

   

  margroet
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2881

  ik ga 't niej doen

   B3VA is the best..
  rbr
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:168

  kheb dr ook 1 gehad..

  doe ut niet..

   =) =P
  TheFlyingDutchWoman
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:226

  Ik heb ook zo'n oproep gehad maar heb het terug gestuurd.
  Het is niet zo zeer dat ik vanuit mijn geloofsovertuiging nee zeg, maar meer dat ik eerlijk gezegd niet zo zeer geloof in de werking ervan. Ik ben heel mn leven nooit ingeënt en heb 1 keer de mazelen gehad en af een toe een griepje. Verder ben ik kern gezond.

  Het kan zo zijn dat je koorts krijgt en veel pijn, en ik kan onmogelijk iets missen op school!!

  GenM
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1033

  ik denk niet dat ik het doe...

  droppie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:149

   

  sus
  stagiair schreef op dinsdag 24 februari 2009 - 19:39

  ik heb ook z'on oproep ghad ;)

  kweet niet of ik het doe

   


   

  Ik heb ook oproep gehad.

  k doe het niet.

  LoveComesAgain
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  En als je het doet en je krijgt het toch.. Wat heb je dan voor argument?

  friend
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:142

  ik vind dit zò moeilijk!! aan de ene kant zou ik het wel willen doen, maar aan de andere kant... als God van te voren heeft beslist dat je dat krijgt dan krijg je het tòch, en in die prik zit een stof waarmee het ook juist opgewekt kan worden... kdenk niet dat ik het doe!

  Lydiavdb
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:62

  ik doe het niet je maakt je zelf er ziek van !!

  Maantje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:64

  ik doe het mss als ik wat ouder ben

  suzanna96
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

   ik ga me niet inenten men ma wil dat niet ik ben nergens voor ingeënt.

  ik heb wel de bof gehad maar meer ook niet. volgens my hebben alle pubers zoon brief gehad.

  suzanna96
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4


   hallo


   

  friend
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:142

  die reacties van jullie zijn handig! nu twijfel ik niet meer zo,

  ik doe het warsgijnlijk NIET!

  thanks

  zomaar
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  als ik me laat inenten als ik dat zou doen val ik denk ik flauw omdat ik er niet tegen kan

  marro
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:66

  ik heb ook een oproep gehad, maar ik doe het nie. 

  1  2  3  4  5  6  »