Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Twee zakjes chips voor tien eieren

  HOUWERZIJL - Bij zo’n 120 klanten belt Arie van der Spek (12) elke zaterdagmorgen aan. Hij verkoopt samen met zijn neef Bernic (13) eieren. „Op de zaterdag voor Pasen verkochten we op een morgen meer dan 1000 eieren.”

  Welke bijbaan? „Onze vaders hebben samen een pluimveestal met 45.000 zogenaamde freilandkippen, kippen die vrij in en uit de stallen mogen lopen. Elke zaterdagmorgen vullen wij een fietskar met ongeveer 800 eieren. We fietsen dan vanuit onze woonplaats Houwerzijl naar Zoutkamp, dat 3 kilometer verderop ligt. Zoutkamp ligt bij het Lauwersmeer, in het noordwesten van de provincie Groningen. We gaan daar langs ongeveer 120 vaste klanten om eieren te verkopen.”

  Hoe aan gekomen? „Eerst deed iemand uit Zoutkamp dit bijbaantje. Hij kwam ook bij ons bedrijf de eieren halen. Maar hij ging ermee stoppen omdat hij met een andere bijbaan meer kon verdienen. Toen hebben wij aan onze ouders gevraagd of wij het mochten gaan doen. Dat vonden zij goed. Toen hebben wij de fietskar van die man overgenomen en ook al zijn klanten. We doen dit nu sinds september 2007.”

  Arie van der Spek (links) en zijn neef Bernic.

  Arie van der Spek (links) en zijn neef Bernic.

  Wat doen? „Op zaterdagmorgen gaan we vroeg uit bed. Om 8.15 uur gaan we naar de stal. We vullen dan allemaal eierdozen met tien of zes eieren. Net zolang tot de fietskar vol zit. Om 8.45 uur gaan we eten. Een halfuur later zitten we op de fiets richting Zoutkamp. We zetten de fietsen neer en lopen met de kar het dorp in. Bernic neemt de ene kant van de straat en ik de andere kant. Om ongeveer halftwaalf zijn we klaar.”

  Leuk? „Ja. Het levert een leuk zakcentje op en we krijgen ook vaak fooitjes. Bij sommige klanten krijgen we snoep. Eén man geeft ons altijd twee zakjes chips.”

  Minder leuk? „Ook als het regent moeten we toch 3 kilometer fietsen naar Zoutkamp en de hele morgen door de regen lopen. De klanten rekenen op ons. Ook waait het hier in Groningen vaak hard. Dan moeten we met een zware fietskar tegen de wind in fietsen.”

  Verdiensten? „Meestal verdienen we ongeveer 15 euro per man per morgen. Een doosje eieren verkopen wij voor 1,20 euro terwijl we het voor 80 eurocent inkopen bij onze ouders. Als we dus 80 doosjes eieren verkopen, hebben we samen 32 euro verdiend. Soms meer. Op de zaterdag voor Pasen verkochten we 1066 eieren. Dat leverde 25 euro voor elk op.

  Toekomst? „Voorlopig willen we dit nog blijven doen. Als we zouden stoppen hebben we nog wel broers of zussen die deze bijbaan graag willen doen.”

  Reacties (33)

  «  1  2  3 
  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

   

  TjilleBillee
  bezorger schreef op woensdag 25 februari 2009 - 10:51

  Weetje hoe duurr..

  z'n zakj is miscchn maar 25 cent.

  & dr moet je nu 10 Eieren voor geven.

  ECHT NIET !!!!


  Die eieren verkopen ze, dus ik denk dat ze 1,20 krijgen voor de eieren en een zakje chips extra! Ze krijgen toch ook fooi, zoals hij zegt?

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  puntjes
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:352

  wat leuk!!!

  veijer
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  dat is groningen waait altijd hard

   swert
  «  1  2  3