Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Dat je nog maar veel kinderen mag krijgen”

  PRISTINA - Keurig aangeveegde stoepjes, strakke lijnen rijtjeshuizen, schone straten: Saskia Maarssen (14) weet bijna niet meer wat het is. Sinds zes jaar woont ze in Kosovo. „Hier ligt het vuilnis op straat.”

  Waar woon je nu? „In het dorpje Djakovica, in het zuiden van Kosovo. Ik woon bij mijn ouders, broertjes Timo (4) en Tom (4) en zus Joanne (15). Wij wonen hier nu zes jaar. Mijn tweelingbroertjes zijn in Nederland geboren, toen wij daar een maand op vakantie waren. Soms vragen ze iets in het Albanees aan mijn moeder, omdat ze het Nederlandse woord niet weten. Pas kwam Tom naar me toe. „Sas”, zei hij, „papa zegt dat ik een stroopwafel mag pakken. Wat is dat?””

  ...heel veel schapen...

  ...heel veel schapen...

  Waarom woon je in Kosovo? „Rond 1998 was het hier oorlog. De Serviërs en de Albanezen vochten om wie Kosovo mocht hebben. Door de oorlog is er veel verwoest. Mijn vader helpt de mensen hun bestaan weer op te bouwen.”

  ...Saskia...

  ...Saskia...

  Leuk: „Ik leer veel van de cultuur en vind het leuk eens een ander land te zien, maar natuurlijk verlang ik soms ook erg naar mijn vriendinnen en familie in Nederland. Ik mail ongeveer één of twee keer per week. Bellen is best duur, maar als mijn oma of een vriendin jarig is, mag het.”

  ...inwoner van Saskia's dorp...

  ...inwoner van Saskia's dorp...

  Taal: „Ik red me best in het Albanees. Alleen met de grammatica gaat het nog wel eens verkeerd. Zelf heb ik eigenlijk nooit een blunder gemaakt met de taal. Mijn vader wel, toen we pas hier waren. Hij was met mijn moeder bij de buren voor een kennismakingsbezoekje. De buurman, Fehmi, zei tegen mijn vader tijdens een toost: „Dat je nog maar veel kinderen mag krijgen!” Mijn vader begreep het niet helemaal en zei: „Ja, jij ook!” De buurman is al 89 jaar…”

  ...Kosovaarse vlag...

  ...Kosovaarse vlag...

  School: „Ik volg lessen via de Wereldschool in Lelystad. Mijn zus Joanne ook. Ons schoolwerk doen we altijd samen. ’s Middags ga ik meestal met mijn zus en moeder naar de gehandicapteninstelling waar mijn moeder altijd helpt.”

  …uitzicht op tuin van buurman…

  …uitzicht op tuin van buurman…

  Bijzonder: „De natuur is hier prachtig. Kosovo heeft hoge bergen, maar ook vlakke stukken groen. Zo ver als ik kan kijken zie ik groene weilanden, met heuvels op de achtergrond, herders met enorme kudden schapen en kerkjes.

  ...Timo (l.) en Tom...

  ...Timo (l.) en Tom...

  De mensen hier houden helemaal niet van op tijd zijn en hebben totaal geen agenda waar ze zich aan houden. Ze doen gewoon waarvoor ze tijd en waarin ze zin hebben.”

  ...prachtige bergen...

  ...prachtige bergen...

  Ik mis: „Mijn familie en mijn nicht Dianne, die ook mijn beste vriendin is. En producten als stroopwafels, zoute drop, hagelslag, oude kaas en pindakaas. Soms heb ik heel veel zin om weer terug naar Nederland te gaan.”

  ...Albanese vriendin...

  ...Albanese vriendin...

  Emigreren: „Ik zou niet altijd in Kosovo willen blijven wonen. Daarvoor mis ik mijn vriendinnen te erg. Over één of twee jaar gaan we weer terug naar Nederland.”

  Dit is het vierde deel in een serie. Wil je mailen naar Saskia? Mail naar magneet@refdag.nl.

  Kijk in het dossier Far a Way voor meer verhalen.

  Reacties (8)

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

  Gaaf joh!

  En je vader doet wel goed werk daar!! Super!!

  lienlees
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:184

  lijkt me best mooi om daar te wonen

  margroet
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2881

  leuk... maar k snap ook wel dat je naar Nederland verlangt!

   B3VA is the best..
  anne94
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  leukk

   

  rbr
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:168

  leuk...

   =) =P
  mariens
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:239

   

  lienlees
  correspondent schreef op zaterdag 21 februari 2009 - 16:12

  lijkt me best mooi om daar te wonen


  ja

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  egt leuk....

  het lijkt muh suppr om daar te wonen...

   D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
  Arendsoog
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:600

  leuk om een x op vakantie naar toe te gaan maar niet voor altijd te wonen

   Witte Veder