Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  CHECK: Knutselen aan de scheppingsdagen

  Al jaren proberen christelijke wetenschappers Genesis 1 in te passen in de evolutietheorie. Maar sporen hun pogingen met de Bijbel?

  Opvatting 1
  Het Hebreeuwse woord voor dag betekent niet een dag van 24 uur, maar een tijdperk van miljoenen jaren. Binnen zo’n tijdperk heeft de evolutie plaatsgehad. Een dag kan best miljoenen jaren duren, want bij God is een dag als duizend jaar.

  Opvatting 2
  Een andere variant leert dat het wel om dagen van 24 uur gaat, maar de scheppingsdagen volgen niet direct achter elkaar. Ze zijn van elkaar gescheiden door perioden van lange duur. De zes dagen van de schepping zijn dan een scheppingsopenbaring, die Mozes in een visioen –dat in zes dagen duurde– zou hebben gezien. Genesis 1 zegt niets over de duur van de schepping.

  ...fossiel...

  ...fossiel...

  Opvatting 3
  Volgens weer een andere opvatting is Genesis 1 niet meer dan een beschrijving van de schepping, die kunstzinnig over zes dagen is verdeeld. In Babel lazen joodse priesters de Babylonische scheppingsverhalen. Ze bedachten daarop hun eigen versie, Genesis 1. Hoe lang de scheppingsdagen duurden, is niet van belang. Het gaat alleen om de boodschap.

  Het woord ”dag”
  Wanneer je onbevangen Genesis 1 leest, kun je alleen maar concluderen dat God de hemel en de aarde in zes letterlijke dagen heeft geschapen. God spreekt over dag en nacht en over ”avond” en ”morgen”. Het Hebreeuwse woord voor dag –jom– als losstaand woord is in alle gevallen een gewone ”dag”. Dat betekent dat zo’n dag onmogelijk gelijk kan zijn aan een tijdperk van miljoenen jaren. Je kunt uit Genesis 1 evenmin opmaken dat het de beschrijving van een visioen is. Volgens Zijn Woord schiep God de hemel en de aarde in zes gewone dagen. Hij schreef dat bovendien Zelf in de stenen tafelen van de Wet.

  Dit is het vierde deel in een serie over schepping en evolutie.

  Reacties (7)

  schooltas
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1716

  Laten we gewoon bij de Bijbel blijven pleas.....gewoon in zesdagen schepping..zevende dagrusten GOD, van alzijn werken..bedankt  Yord voor

  artikel!!!

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

  Klasseeeee!!

  Ik houd van dit soort artikels, zo leerzaam en ondersteunend!

  Echt heel goed!

  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Wel een leuke naam voor de evolutiereligieuzen: KNUTSELCLUB.

   

  Je moet dus lid zijn van de knutselclub als je gelooft dat de wereld in 13.500.000.000 jaar in elkaar is geknutseld.

   

  Dan heb je de ORIGAMI afdeling die zich bezig houdt met het ontstaan van dieren en planten, een papiermaché afdeling, een figuurzaagafdeling....

   

  ....en maar knutselen....

  djossie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:571

  zie je wel...............

  zelfs christelijke wetenschappers willen het beter weten als God!!!!

  Wij kunnen God nooit begrijpen

  en we moeten vasthouden aan wat er in de bijbel staat.

  geen miljoenen jaren

  maar 6 scheppingsdagen

   heb respect voor de mening van anderen, maar ook voor wie anderen zijn...
  walrus
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  het kan wel wezen dat het woord dag in het hebreeuws tijdperk betekend en ook een dag die bestaat uit 24 uur maar dan zouden we nu toch ook geen uren kennen?  dat betekend dus dat vandaag uit duizend dagen bestaat??!! maar in opvatting 1 staat: Een dag kan best miljoenen jaren duren, want bij God is een dag als duizend jaar dit is om aan te duiden dat er bij God geen vervolg van de tijd is dan betekend het toch niet gelijk dat dat bij mensen ook zo is? God is een God en geen mens wij zijn mens en geen God dus hebben WIJ wel verloop van tijd??!

  omatje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:77

  Ik ben er ook van overtuigd dat de aarde echt in 6 dagen geschapen is (voor God is immers NIETS te groot of te wonderlijk!) maar met bio hebben wij t ook over de evolutie en toen werd er gezegd dat genesis 1 en 2 ook als een loflied op Gods schepping gelezen kan worden. ik weet niet goed wat ik ervan moet denken,

  koosertje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:61

  als je gewoon gelooft wat er in de bijbel staat ofie niet de discuseeren!!