Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Keihard gedumpt” door vriendin

  Matthias weet voor liefdesverdriet geen enkel medicijn

  APELDOORN - „De eerste zes weken was ik helemaal overstuur.” Liefdesverdriet gaat een mens niet in de koude kleren zitten, hoe jong of oud je ook bent. Daar weten Hanna (18) en Matthias (18) over mee te praten.

  Al een jaar lang is Hanna stiekem verliefd op Bob, voordat ze actie durft ondernemen, nu tien maanden geleden. Hanna: „Ik heb hem een brief gestuurd en uitgelegd wat ik voor hem voelde.” Bob reageert. Hij schrijft dat hij niet goed weet wie ze is, maar hij besluit dat hij wel kennis wil maken met Hanna.

  Hanna: „Wat ik voor hem voelde, was zo anders dan mijn vorige verliefdheden. Die waren veel oppervlakkiger. Deze gevoelens had ik niet eerder gehad. Het was heel diep, heel warm. Het beheerste me. Tijdens mijn werk, thuis, als ik ging slapen: ik was er altijd mee bezig. Toen we met elkaar uitgingen, groeiden die gevoelens wat mij betreft alleen maar. Ik weet niet of het echte liefde was, maar het zat in elk geval diep.”

  Hoe Hanna ook bidt en hoopt, de gevoelens worden niet wederzijds. Niet door de goede gesprekken. Niet door de gezellige tijd die ze samen hadden. Het gebeurde gewoon niet.

  Dagboek

  Na twaalf weken van kennismaking verbrak Bob het contact. Hij dacht niet dat hij na die tijd nog verliefd op Hanna zou worden. Het brak Hanna’s hart. „Zes weken lang heb ik ermee gelopen. Ik lachte bijna niet meer. Mijn beste vriendin en mijn ouders viel het ook op. Ze gaven me het advies het van me af te zetten, maar dat kón ik niet. Ik wist niet hoe ik dat moest doen. Ik heb gesprekken gehad met mijn ouders, waarin ik totaal overstuur werd. Het enige wat mij hielp was mijn gevoelens op papier zetten. Elke avond schreef ik in mijn dagboek.”

  Hanna bracht haar worsteling voor God. „Ik heb Hem heel vaak gevraagd of het zo mocht zijn dat we verkering zouden krijgen. En als dat niet zou gebeuren, of ik daar dan ook vrede mee mocht krijgen. Zo makkelijk bleek het echter niet te gaan. Toen het contact verbroken werd, heb ik God dan ook gevraagd waarom ik zulke gevoelens had als ik er toch niets mee kon. Waarom moest het zo lopen?”

  Inmiddels heeft Bob verkering. Hanna ziet hem bijna nooit meer, maar denkt nog steeds aan hem. „Elke keer als ik een leuke jongen zie, vergelijk ik hem met Bob. En dan word ik al niet meer verliefd. En mocht ik ooit weer verliefd worden, dan zou ik nooit meer zelf het contact opnemen. Als hij voor mij is bestemd, komt hij wel.”

  Stalken

  Matthias is gedumpt. „Gewoon keihard gedumpt”, zegt hij, de teleurstelling en woede nog hoorbaar in zijn stem. Maart dit jaar kreeg hij verkering met Jolinde. In juni ging het uit, ondanks de rooskleurige vooruitzichten. Matthias: „’s Middags kreeg ik nog een sms’je waarin stond dat ze heel veel van me hield. ’s Avonds riep ze me naar boven. Ze vertelde dat ze me niet meer wilde zien. Ze gaf me het kettinkje terug dat ik haar had gegeven en vroeg hoeveel geld ze me nog schuldig was. En weg was ze.”

  Kort nadat de verkering uitging, kreeg Jolinde verkering met een ander. In die tussentijd heeft Matthias nog geprobeerd contact te krijgen met Jolinde. Zo stuurde hij haar een krabbel via Hyves. „Ze belde me direct daarna op en begon me uit te schelden. Ze zei dat ze me zwart had gemaakt bij haar familie en vrienden. En dat ze me nooit meer wilde zien.”

  Dat is niet de enige actie van Jolinde. Nadat ze de verkering had uitgemaakt, riep ze haar vrienden op Matthias te stalken. Wat ze nog steeds met verve doen. Matthias: „Elke keer als ik een verborgen nummer zie op mijn mobiel, denk ik dat zij het zijn.”

  De eerste tijd na de verkering zat Matthias diep in de put. „Jongens kunnen ook huilen, dat kan ik je wel vertellen.”

  Het enige wat hem helpt zijn verdriet te verwerken, is praten met een goede kennis. En alleen zijn. „Ik heb uren gewandeld door de bossen, al piekerend. Ik ben gaan roken door de stress. Ik maakte geen huiswerk en had nergens meer zin in. Ook in leven niet.”

  Matthias heeft twee maanden lang veel moeite gehad met bidden, zegt hij. „Ik dacht: God is toch goed, waarom moet er dan zoiets gebeuren? Pas sinds kort is dat langzaam veranderd. Het verdriet is een beetje gesleten en ik weet dat God mij ermee wil helpen, dat Hij ook blijdschap geeft.”

  Of hij Jolinde mist? „Nog steeds”, geeft hij toe. „Al ben ik boos, ik houd toch ook nog van haar. Ik mis haar. Ik voel me alleen. Maar de eerste tien jaar hoef ik geen meisje meer. Ik ben wantrouwig geworden. Het doet zo veel met je, als een ander je dumpt. Dat is vreselijk. En er is geen medicijn voor, dat is het ergste.”

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Over liefdesverdriet wordt weleens lacherig gedaan, zegt hulpverlener Jan Jaap Pols. Maar dat is onterecht, vindt hij. Wat is liefdesvedriet? Wat doet het met jongeren? En vooral: hoe kun je er het beste mee omgaan? Pols geeft een reactie.

  Liefdesverdriet is een heel ingrijpend gevoel: je voelt je down, angstig en onzeker. Soms zijn er wanhopige gedachten, in de trant van „het komt nooit meer goed.”

  Het maakt natuurlijk uit hoe en wanneer een verkering wordt uitgemaakt. Als je jong bent en liefdesverdriet valt samen met een levensperiode waarin je veel vragen en onzekerheden hebt over jezelf dan komt de klap harder aan.

  Ook de manier waarop de verkering is uitgegaan maakt verschil. Uitmaken van een verkering is lastig. Sommigen jongeren stellen de moeilijke boodschap uit en laten hun bedenkingen voelen, zodat ze het niet hoeven te zeggen. Of nog erger: ze wachten tot ze verliefd zijn op een ander. Dan is het makkelijker om het te zeggen, maar komt natuurlijk erg bot over.

  Er zijn een aantal fases van liefdesverdriet:

  -Eerst is er ontkenning. Je gaat door met je leven alsof er niks aan de hand is. Gewoon de knop omdraaien en blijven werken, leren, sporten. Op deze manier voel je je niet verdrietig. Niemand in je omgeving merkt eigenlijk iets aan je. Meestal gaat dat even goed. Totdat je weer bij je positieven komt: het is uit! Plotseling ben je tot niks meer in staat. Je wordt boos en voelt je genomen. Een beetje boos worden is ook niet slecht.

  -De tweede fase is pijnlijk. Het is de fase van aanvaarden. Onder ogen zien dat de verkering voorbij is. Deze fase gaat gepaard met veel verdriet, pijn en het gevoel van ontreddering.

  Sommigen hebben de neiging om zich terug te trekken. Dat kan goed zijn, maar maak het niet te extreem. Het is ook goed om erover te praten met een goede vriend of vriendin.

  Schrijf je gevoelens desnoods op als je praten moeilijk vindt. Uit je gevoelens voor God. In het gebed kan je verdriet voor de Hem neerleggen.

  Probeer in te zien dat het waarschijnlijk niet meer goed komt. Hem of haar een brief of e-mail schrijven waarin je je gevoelens verwoordt is ook een goed idee. Het lucht op.

  Blijf niet hopen dat de ander na een tijdje in gaat zien dat het met jou eigenlijk heel leuk was. Het is belangrijk om realistisch te zijn. Hoe meer je dat bent, hoe sneller je door kunt gaan met je leven en hoe sneller het verdriet weg zal ebben. Want dat gebeurt uiteindelijk, al lijkt dat soms van niet!

  -De derde fase is afsluiten. Zonder afsluiten of loslaten kan je niet verder in het leven. Dat is heel lastig. Hoe zal het zijn zonder hem of haar? Red ik het wel? Tijd heelt wonden. Als je de tijd zijn werk laat doen dan wordt het steeds minder moeilijk. Je kunt het verdriet dan een plaatsje geven, zeggen we wel. Daarna kan het zelfs beter met je gaan dan ooit. Misschien kan je na een tijdje zelfs weer glimlachen om een leuke herinnering aan je ex.

  Reacties (69)

  «  1  2  3  4  5  »  
  Jez
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:64

   

  ---Mijn 'verhaal' komt zo'n beetje overeen als met het eerste verhaal. Maar nu kan ik echt om dingen lachen! Ik merk ook dat ik niet boos/verdrietig ben... Wel bewaar ik al mijn herinneringen... Het is gewoon een deel van mijn leven! Iets wat gewoon mooi was, maar alleen geen fijne afloop had...

  Een ding is zeker: je wordt er wel sterker van...! In jezelf, maar ook zeker in je vertrouwen in God!

  Ik kan soms ook wel om de fijne herinneringen lachen, maar vaak voel ik overheersend de pijn om et gebeurde!
   

  Jez
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:64

   

  Jenn
  bezorger schreef op zaterdag 20 december 2008 - 11:56

  Thnx voor dit artikel!!! En tijd heelt wonden, maar loslaten of het een plaatsje geven vind ik niet het goede woord, het is meer dat je er op den duur mee om leert gaan. Je blijft het je hele leven meedragen, omdat het zo aangrijpend is. En wat die jongen op het laatst zegt: Je wordt wantrouwig: klopt helemaal. Omdat je iemand die je vertrouwt je laat vallen als een baksteen en er is niemand om je op te vangen, zodat je met een harde klap op de grond komt ...

  Sterkte iedereen die het ook meemaakt, en blijf er over praten, dat doet je vaak goed!!! Groetjes ,,,

   


  Het is inderdaad wel aan grijpend, maar als je het je hele leven blijft meedragen, kun je nooit meer verkering krijgen. ik denk juist wel dat je het een plekje moet kunnen geven, om dan wer door te gaan!

   

  puntjes
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:352

  ik weet persies hoe et voelt.. bij mij is et nu 4 maanden uit en ik vind et ng steets erg.... ik mis hem ng elke dag... veel sterkte..

  anonimutjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  inderdaad

  mijn verhaal lijkt ook erg op het eerste

  alleen smsen wij nog en heb ik van zijn eerste vriendig gehoord dat hij ook zo deed bij haar dat wil zeggen: ik schrijf een brief, een week later krijg je te horen van hem dat het van zijn kant nix kan worden omdat hij niets voor je voelt maar hij zet wel bij in het berichtje als er wat is mag je me altijd smsen hoor! zo gaat dit nu ongeveer een maand en hij gaat nu meer van zichzelf uit smsen. weet niet goed wat ik er mee aan moet. ik wil niet stoppen. wat moet ik doen? heeft iemand een raad voor mij, heb het bij God neer mogen leggen maar ik kan het niet vergeten en elke keer zit het weer in mijn gedachten. wat moet ik hiermee aan???

  ---visje---
  correspondent schreef op zaterdag 20 december 2008 - 11:38

   

  l8en
  bezorger schreef op zaterdag 20 december 2008 - 10:37

  oow

  dat laatste dat je weer kan lachen om de herrineringen aan je ex

  ik betwijfel het nu nog sterk


  Ja, ik snap wat je bedoeld, maar het is wel zo...

  Mijn 'verhaal' komt zo'n beetje overeen als met het eerste verhaal. Maar nu kan ik echt om dingen lachen! Ik merk ook dat ik niet boos/verdrietig ben... Wel bewaar ik al mijn herinneringen... Het is gewoon een deel van mijn leven! Iets wat gewoon mooi was, maar alleen geen fijne afloop had...

  Een ding is zeker: je wordt er wel sterker van...! In jezelf, maar ook zeker in je vertrouwen in God!

   

  rooieria
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:397

  beetje overdreven

   een nuchtere zeeuw :-)
  anonymous
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:106

   

  -flower-girl-
  stagiair schreef op zaterdag 20 december 2008 - 09:37

  Achter tranen van verdriet                                                                        Schuilt de glimlach van de herinnering..


  mooi!

  xxx

  Roosjuu
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:96

  Ik wist nooit dat liefdesverdriet zo erg is, voordat mijn verkering uitging. Ik was helemaal over de kop en er echt gewoon ziek van. Dagenlang heb ik op bed gelegen en gehuild, totdat ik niet meer kon huilen. Hoe kon hij mij dit nu aandoen? Waarom? Waarom? Waarom? Ik wist niet meer hoe ik mijn eigen leven moest gaan leiden, totdat ik er ineens achterkwam, dat ik zonder hem ook verder kon leven.

  Beste Matthias (in werkelijkheid zal je wel anders heten), ik begrijp je helemaal. Maar zeg nu niet dat je de eerste tien jaar geen meisje meer hoeft. Scheer alle meisjes nu niet over één kam. Ik begrijp het echt dat je nu wantrouwig geworden bent, en het allemaal niet meer ziet zitten. Er is trouwens wel een medicijn voor: bidden of de Heere je helpen wilt!

  Groetjes, heujjj@yord.nl

  nickj
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

   

  tiener
  correspondent schreef op zaterdag 20 december 2008 - 08:24

  so, so dat klinkt wl heftig!!!!!


  nou zeg wat een ophef wordt er over gemaakt.....Begin gewoon niet aan een relatie voordat je zeker weet dat het echt is, ik bedoel hoe serieus ben je nou op je 18e?? vaak niet serieus genoeg voor een relatie...dan krijg je ook (als het goed is) niet te maken met dumping etc...

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

  Ik heb vanaf het eerste moment dat ik mijn ex zag het gevoel dat hij de ware is. Ondertussen is het uit. Het ging niet meer. Maar uit mijn gedachten zetten kan ik hem niet en hij mij niet. Hoe moet je verder?!
   

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  ---visje---
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

   

  Jez
  stagiair schreef op zaterdag 20 december 2008 - 17:09

   

  ---Mijn 'verhaal' komt zo'n beetje overeen als met het eerste verhaal. Maar nu kan ik echt om dingen lachen! Ik merk ook dat ik niet boos/verdrietig ben... Wel bewaar ik al mijn herinneringen... Het is gewoon een deel van mijn leven! Iets wat gewoon mooi was, maar alleen geen fijne afloop had...

  Een ding is zeker: je wordt er wel sterker van...! In jezelf, maar ook zeker in je vertrouwen in God!

  Ik kan soms ook wel om de fijne herinneringen lachen, maar vaak voel ik overheersend de pijn om et gebeurde!
   


  Hoi!

  Ja, ik snap het, hoor! Maar ik denk dat het vanzelf echt wel een plekje krijgt!

  En bij mijzelf zie ik wel een verschil in 'pijn' en 'pijn'...!

  Echt: het komt goed en je bent niet alleen!

  Groetjes!

  Joo
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:0

  Ha Matthias,

  ik hoop dat je op Yord mijn reactie leest op je stukje uit het erdee..

  als eerst wil ik je er op wijzen dat je verdriet gewoon terecht is!

  maar ook wil ik even kwijt, dat je jezelf af moet vragen of je wel houd van het meisje in kwestie! ik bedoel ze heeft je gedumpt, ze heeft haar ware aard laten zien.. als een meisje haar vrienden achter je aan stuurt om je te stalken; nou, z'n meisje is jou liefde dan niet eens waard.

  Je verteld in je verhaal dat God een rol heeft gespeeld in dit verhaal.. het is mooi als je een relatie heb en dat je niet met z'n tweeen bent maar met z'n drieen. maar het is ook zo; ik zie je vriendin niet als een meisje dat door Hem gestuurt is.. ze is gemeen en helemaal niet lief... God heeft ondanks onze zonden het beste met ons voor... ook al begrijpen wij dat soms niet..

  (wat ik in mijn eigen leven ook moet beaamen)

  Je verteld over dat je de eerste tien jaar geen meisje meer wil... ik vind het een nare opmerking, ondanks ik natuurlijk begrip heb voor je angst.... niet alle meisjes zijn het zelfde.. ook al ziet het er mischien NU wel zo uit... maar probeer met andere ogen naar lieve meisjes te kijken.. meisjes die voor jou persoonlijk gaan en niet voor de 'verkering' of 'gewoon een jongen' willen...

  Sterkte, Johanneke

  ---visje---
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

   

  nickj
  bezorger schreef op zaterdag 20 december 2008 - 21:59

   

  tiener
  correspondent schreef op zaterdag 20 december 2008 - 08:24

  so, so dat klinkt wl heftig!!!!!


  nou zeg wat een ophef wordt er over gemaakt.....Begin gewoon niet aan een relatie voordat je zeker weet dat het echt is, ik bedoel hoe serieus ben je nou op je 18e?? vaak niet serieus genoeg voor een relatie...dan krijg je ook (als het goed is) niet te maken met dumping etc...


  ik bedoel hoe serieus ben je nou op je 18e?? vaak niet serieus genoeg voor een relatie...

  Mmm, niet helemaal mee eens! Ik denk dat je het niet over 1 kam moet scheren (ook al zeg je 'vaak niet serieus genoeg')... 1. Het verleden kan mensen serieus gemaakt hebben (ze zien het leven niet meer als lolletje). 2. Mensen kunnen op hun 18e volwassener zijn dan 'volwassenen' van 30/40 jaar...

  Enne, hoeveel volwassenen denken niet dat ze de ware partner hebben gevonden (met of zonder de leiding van de Here God) en dan gaat het nog alsnog uit...

  Ik bedoel maar: niemand is aan een ander gelijk - een leven loopt bij iedereen anders! Een leven loopt zoals God het bedoeld heeft...

   

   

   

  Jez
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:64

   

  nickj
  bezorger schreef op zaterdag 20 december 2008 - 21:59

   

  tiener
  correspondent schreef op zaterdag 20 december 2008 - 08:24

  so, so dat klinkt wl heftig!!!!!


  nou zeg wat een ophef wordt er over gemaakt.....Begin gewoon niet aan een relatie voordat je zeker weet dat het echt is, ik bedoel hoe serieus ben je nou op je 18e?? vaak niet serieus genoeg voor een relatie...dan krijg je ook (als het goed is) niet te maken met dumping etc...

  als je er geen ervaring mee hebt, kun je dit beter niet zeggen. De personen in dit artikel hebben er echt niet om gelogen. En dan nog... op je 18e kun je soms heel wat volwassener en serieuzer zijn dan op je 21e hoor!
   

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

   

  Jez
  stagiair schreef op zaterdag 20 december 2008 - 17:08

   

  Sopxxx
  bezorger schreef op zaterdag 20 december 2008 - 16:37

  zielig gelukis ben je niet meer verdrietig hoopn ik


  Jammer genoeg nog wel!


  ik weet waar je over praat. Heel veel sterkte.

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  gekke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:39

   

  tiener
  correspondent schreef op zaterdag 20 december 2008 - 08:24

  so, so dat klinkt wl heftig!!!!!


  ja mar het is erger als het na het trouwen verkeerd gaat!!!

  je kunt beter gelijk seggen of je egt alles om hem/haar geeft...

  «  1  2  3  4  5  »