Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: De vloek van Cham

  Klopt het dat uit Cham, de zoon van Noach, de bruine mensen voortkomen? Waarom werd Cham gestraft? Je leest nergens dat hij iets doet. Alleen dat hij zijn vader naakt ziet en dat vertelt tegen zijn broers.

  Alle mensen op deze wereld stammen af van Noach en zijn vrouw. Uiteindelijk natuurlijk van Adam. God heeft uit één bloede het menselijk geslacht gemaakt (Hand. 17:26).

  Toch verschillen mensen in huidskleur. De Cushieten -Cush was een zoon van Cham- woonden waarschijnlijk in de omgeving van het huidige Ethiopië. In dat geval hadden ze een zeer donkere huidskleur. Er waren mensen die de zwarte huidskleur zagen als een onderdeel van de vloek van Cham. Dat staat nergens in de Bijbel. Het is belangrijk om dit vast te stellen.

  Opmerkelijk is ook nog dat de vloek niet verbonden wordt aan Cush, maar aan een andere zoon van Cham: Kanaän. Bij de woonplaatsen van het geslacht van Kanaän worden nadrukkelijk de steden Sodom en Gomorrra genoemd (Gen. 10:19).

  Mensen verbonden de vloek van Cham met een zwarte huidskleur, omdat ze de slavernij wilden goedpraten. Het argument was dat de zonen van Cham vervloekt waren om knecht te zijn.

  We weten wel zeker dat deze gedachte tegen de Bijbel ingaat. Voor God is geen aanzien des persoons. Uit ieder volk is degene die Hem vreest en gerechtigheid doet, Hem aangenaam! (Hand. 10:35). Op de gouden straten van het nieuwe Jeruzalem zullen mensen lopen uit alle landen, van alle geslachten, talen en huidskleuren: Nigerianen, Marokkanen, Ieren en Taiwanezen, om maar eens iets te noemen.

  Dan de tweede vraag. Je hebt gelijk dat er letterlijk in de Bijbel staat dat Cham zijn vader naakt zag en het te kennen gaf aan de broers. Waarom kreeg hij dan straf? Ik denk dat het niet zo moeilijk te begrijpen is. Stel het je voor. Je ziet een ander iets verschrikkelijks doen. Je ziet je vader in een schandelijke positie. In plaats van hem tegen te houden, of de schande te bedekken, roep je anderen van buiten erbij om ernaar te kijken. Vergelijk de handelwijze van Cham maar eens met de zorgvuldige handelwijze van zijn broers (Gen. 9:23).

  Ik zou de Bijbel als het Woord van God overigens zelf andersom willen lezen. Niet vragen stellen bij de rechtvaardigheid van de straf, maar vanuit de ernst van de straf concluderen dat de zonde van Cham stuitend moet zijn geweest. Je ziet hieraan hoe hoog de Heere de zonde opneemt.

  S. D. Post

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (3)

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

  Goed en leerzaam artikel!

  poesiecat
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:135

   

  Aaltjuh
  stagiair schreef op maandag 15 december 2008 - 16:32

  Goed en leerzaam artikel!


  helemaal mee eens

  Willempie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:42

  ik vind ket een knalgoed verhaaltje